Skip to main content
Menu

Θεσσαλονίκη: Η Μπέσυ Μάλφα γίνεται Shirley Valentine

«Η Shirley είναι ο Φάρος να ξεκινήσουμε το δικό μας ταξίδι», τόνισε η γνωστή ηθοποιός σε συνέντευξή της στο typosthes.gr

Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη

 

Η 50άρα Βρετανίδα νοικοκυρά Shirley Valentine ζει στη ρουτίνα της. Τα παιδιά της έχουν πια μεγαλώσει, ο σύζυγός της έχει απομακρυνθεί. Μια μέρα θα αποφασίσει να κάνει την δική της μίνι επανάσταση: ένα ταξίδι στην ηλιόλουστη Ελλάδα! Πόσο θα κρατήσει το όνειρο και τι θα μάθει από αυτό το ταξίδι;

«Αυτό που κινητοποιεί την ηρωίδα είναι η ίδια η ζωή της που έχει μείνει στάσιμη, αλλά και το εισιτήριο που της κάνει δώρο η κολλητή της φίλη για να ταξιδέψουν μαζί στην Ελλάδα», μάς εξήγησε η ηθοποιός Μπέσυ Μάλφα, που υποδύεται την Shirley Valentine στο ομώνυμο έργο του Willy Russell, το οποίο θα ανεβεί στη σκηνή του Θεάτρου Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2, τηλ. 2310 262 051) από τις 17 Γενάρη 2019 σε σκηνοθεσία – μετάφραση Αλέξανδρου Ρήγα.

«Η Shirley είναι ο Φάρος που θα μας φωτίσει να ξεκινήσουμε και εμείς το δικό μας ταξίδι», σχολίασε. Τόνισε πως ο κ. Ρήγας «εστίασε στο ίδιο το κείμενο και στην ουσία του έργου». Όσο για το ποια θα ήταν η απόδραση της ελληνίδας νοικοκυράς, μάς είπε πως «βρίσκεται ήδη στην απόδραση, κι ας μην το έχει καταλάβει. «Έχουμε βοηθό τον ήλιο, τη θάλασσα. Το μεσογειακό αυτό κλίμα, καθώς και την προίκα από την αρχαιότητα», εξήγησε η ηθοποιός, διευκρινίζοντας πως το έργο «δεν πραγματεύεται μόνο τα προβλήματα μιας νοικοκυράς, αλλά τα προβλήματα του ανθρώπου γενικότερα».

synedeuxi_malfa.jpg

-Υπάρχει δεύτερη ευκαιρία στη ζωή;

-Θεωρώ ότι καθημερινά υπάρχουν ευκαιρίες στη ζωή αρκεί να έχουμε ανοιχτό μυαλό και τις κεραίες μας να αντιλαμβάνονται όλα αυτά τα δώρα που μας δίνονται καθημερινά.

 

-Τι είναι αυτό που κινητοποιεί την ηρωίδα που υποδύεστε να αλλάξει τη ζωή της, να κάνει μια μίνι επανάσταση για τα δεδομένα της;

-Φυσικά αυτό που την κινητοποιεί είναι η ίδια η ζωή της η οποία έχει μείνει στάσιμη και κατά κάποιο τρόπο έχει βαλτώσει στην καθημερινότητά της και επίσης ένα εισιτήριο που της κάνει δώρο η κολλητή της φίλη για να ταξιδέψουν μαζί στην Ελλάδα τη χώρα της δημοκρατίας της φιλοσοφίας, της τέχνης, της ποίησης, του θεάτρου, της επιστήμης, της ιατρικής, των μαθηματικών και γενικά της χώρας που έδωσε το φως σε όλο τον πλανήτη. Κάπως έτσι περιγράφει ο συγγραφέας την Ελλάδα: ως χώρα του ήλιου της θάλασσας και του φωτός.

 

-Τι πετυχαίνει τελικά με το ταξίδι της;

-Με το ταξίδι της πετυχαίνει να βρει πραγματικά τον εαυτό της, να αναθεωρήσει τη ζωή της και να σταθεί στα πόδια της άφοβα, όπως όταν ήταν νέα, χωρίς να φοβάται το καινούριο. Είναι έτοιμη να αγκαλιάσει τη ζωή και να τη ζήσει μέχρι την τελευταία της σταγόνα.

 

-Πώς θα περιγράφατε την Σίρλεϋ Βαλεντάιν;

-Θα την περιέγραφα ως έναν άνθρωπο όπως όλοι μας, που τον απασχολεί έντονα το υπαρξιακό του, η έννοια της ζωής και του θανάτου, και ας μου επιτραπεί να την ονομάσω τον Φάρο που θα μας φωτίσει να ξεκινήσουμε και εμείς το δικό μας ταξίδι.

shirley-16-min_1.jpg

-Είναι ένα έργο γνωστό που έχει ανεβεί και στο θέατρο και το έχουμε δει και στον κινηματογράφο. Πώς είναι η δική σας Σίρλεϋ Βαλεντάιν;

-Η δική μου Shirley Valentine έχει στηριχτεί στην αλήθεια, κάτω από τη σκηνοθετική ματιά και τις οδηγίες του κυρίου Αλέξανδρου Ρήγα. Ο στόχος ήταν η αλήθεια.

 

-Ποια είναι λοιπόν η ματιά του Αλέξανδρου Ρήγα; Πώς είναι να συνεργάζεστε ξανά μαζί του;

-Ο Αλέξανδρος Ρήγας εστίασε στο ίδιο το κείμενο και στην ουσία του έργου. Χωρίς περιττά στολίδια. Συνεργάζομαι χρόνια μαζί του. Και είναι μεγάλη ευτυχία να είμαι με αυτό τον άνθρωπο τον οποίο θαυμάζω τον θεωρώ εξαιρετικό συγγραφέα ευφυή σκηνοθέτη και τζέντλεμαν.

 

-Η ηρωίδα του Willy Rassel έχει ως όνειρο/ απόδραση ένα ταξίδι στην ηλιόλουστη Ελλάδα. Η ελληνίδα νοικοκυρά τι πιστεύετε πως ονειρεύεται; Ποια θα ήταν η δική της απόδραση;

-Η Ελληνίδα νοικοκυρά λοιπόν έχει την τύχη να έχει γεννηθεί σε αυτή τη χώρα που περιγράφει ο συγγραφέας που σε βοηθάει να βρεις την αλήθεια, τον εαυτό σου, να λύσει το υπαρξιακό σου, τη χώρα που γέννησε τα πάντα. Είναι ήδη μέσα στην απόδραση. Και πιθανόν να μην το έχει καταλάβει.

Όμως μην ξεχνάμε ότι το έργο δεν πραγματεύεται μόνο τα προβλήματα μιας νοικοκυράς, αλλά τα προβλήματα του ανθρώπου γενικότερα. Όλοι στην χώρα μας έχουμε βοηθό τον ήλιο, τη θάλασσα. Το μεσογειακό αυτό κλίμα, καθώς και την προίκα από την αρχαιότητα, όλες αυτές τις μεγάλες ιδέες οι οποίες, θέλουμε δεν θέλουμε, υπάρχουν γύρω μας.

poster_mpessy_1.jpg

-Ποιοι οι επόμενοι σταθμοί για την παράσταση «Shirley Valentine  » και ποια τα δικά σας μελλοντικά σχέδια;

-Οι επόμενοι σταθμοί είναι κάθε Δευτέρα στο θέατρο ριάλτο Κυψέλης 54 στις 8:00 το βράδυ. Και βέβαια θα κάνουμε μία μεγάλη περιοδεία σε όλο τον κόσμο. Ενδεικτικά να αναφέρω Κρήτη, Θεσσαλονίκη 17 με 27 Ιανουαρίου, Στουτγκάρδη 8 και 9 Φεβρουαρίου, Πειραιάς 14 με 20 Φεβρουαρίου, Λονδίνο 9 με 12 Μαΐου, και αρκετές άλλες πόλεις που θα προκύψουν στη συνέχεια.

 

Συντελεστές

Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ρήγας, Κοστούμια/Ενδυματολόγος: Ελένη Μπλέτσα, Μουσική: Alter Ego, Φωτογραφίες: Χρήστος Κοτσιρέας.

 

Χρήσιμα

Προπώληση στο ταμείο του Θεάτρου (Εθνικής Αμύνης 2), Rainticket 6946126051, viva.gr.

Παραστάσεις: 17,18,24,25/1 στις 21.15, 19 και 26/1 στις 18.00 και 21.15, 20 και 27/1 στις 20.00.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ