Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Διάλεξη για τα αρχιτεκτονικά γλυπτά του Αγίου Όρους

Από τον καθηγητή Θεοχάρη Παζαρά

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σας προσκαλεί στη διάλεξη του ομότιμου καθηγητή βυζαντινής αρχαιολογίας, κ. Θεοχάρη Παζαρά, με τίτλο «Τα αρχιτεκτονικά γλυπτά του Αγίου Όρους: Κωνσταντινούπολη ή Θεσσαλονίκη» την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019 στις 20.00 στο Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Μουσείου.  Την εκδήλωση προλογίζει η διευθύντρια του ΜΒΠ, δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου.

Στη διάλεξη θα παρουσιαστεί ο αρχιτεκτονικός γλυπτός μαρμάρινος διάκοσμος των μοναστηριών και κυρίως των καθολικών του Αγίου Όρους, ο οποίος αποτελείται από κίονες, κιονόκρανα, κοσμήτες, πλαίσια θυρών, θωράκια και τέμπλα και θα επιχειρηθεί να δοθεί απάντηση στο ερώτημα κατά πόσο ο αρχιτεκτονικός αυτός διάκοσμος συνδέεται με την καλλιτεχνική δημιουργία της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας ή της Θεσσαλονίκης και των γειτονικών εργαστηρίων της Μακεδονίας.​

 Είσοδος ελεύθερη.

 

Λίγα λόγια για τον Θεοχάρη Παζαρά

Ο Θεοχάρης Παζαράς γεννήθηκε στην Επανομή και σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε αρχικά ως Επιμελητής και μετέπειτα ως έφορος Αρχαιοτήτων στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και τελευταία στο Άγιον Όρος.

Το 1984 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Tο 1991 εξελέγη ως επίκουρος καθηγητής στο Tμήμα Iστορίας και Aρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στη συνέχεια το 1995 εξελίχθηκε, μετά από κρίση, σε αναπληρωτή καθηγητή και το έτος 2000 εξελέγη παμψηφεί στην καταληκτική βαθμίδα του τακτικού καθηγητή, διδάσκοντας Βυζαντινή Αρχαιολογία έως την αφυπηρέτησή του το 2009, οπότε έλαβε και τον τίτλο του ομότιμου καθηγητή.

Συμμετείχε σε πολλά συνέδρια, τοπικά και διεθνή. Oι έρευνές του είναι σχετικές με τη μνημειακή τοπογραφία της Μακεδονίας και του Aγίου Όρους, με ανασκαφές, συντηρήσεις και στερεώσεις μνημείων, καταγραφές μνημείων και κειμηλίων και οι δημοσιεύσεις του αφορούν σε θέματα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής Aρχαιολογίας και Tέχνης, με ιδιαίτερη ειδίκευση στη βυζαντινή γλυπτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ