Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σπύρος Σαραφιανός: «Δεν θα σταματήσει ο φόβος προς το ξένο»

Ο ηθοποιός παίζει στην «Βρωμιά» του Ρόμπερτ Σνάιντερ που ανεβαίνει στο Θέατρο Τ

Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη

 

Ο φόνος, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις είναι μερικά μόνο από τα όσα βιώνει ο Άραβας μετανάστης Σαντ στο έργο του Ρόμπερτ Σνάιντερ "Η βρωμιά".

«Οι αλλοδαποί του σήμερα ήταν οι Μικρασιάτες συννέλληνες του χθες, οι ‘’Τουρκόσποροι’’ όπως τους αποκαλούσαν τότε. Όπως λέει ο Ελύτης ’’…το αδοκίμαστο και το απ’ άλλού φερμένο το φοβούνται οι άνθρωποι…’’», σχολίασε ο Σπύρος Σαραφιανός που παίζει στην ομώνυμη παράσταση που παρουσιάζει το « Alte Fablon » στο Θέατρο Τ (Αλ. Φλέμινγκ 16, Τ: 231 085 4333) από 4/2/1019.

Ο ηθοποιός αναφέρθηκε στους μετανάστες που περιθωριοποιούνται, ενώ μιλώντας για τον ήρωα που ερμηνεύει στη σκηνή είπε πως βιώνει τον ρατσισμό που υφίσταται με πίκρα και οργή.

Δεδομένου ότι και ο ίδιος έχει παίξει στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, από την συζήτησή μας δεν θα μπορούσε να λείπει και ένα σχόλιό του για το γεγονός πως οι σκηνές του ΚΘΒΕ παρέμειναν για ένα μήνα κλειστές, λόγω του επίμαχου θέματος της υπογραφής της συλλογικής σύμβασης των ηθοποιών.

 

-«Η Βρωμιά» είναι ένα έργο γραμμένο το 1991, όταν οι ρατσιστικές επιθέσεις κατά των μεταναστών ήταν σε έξαρση. Ωστόσο και σήμερα υπάρχουν ρατσιστικές επιθέσεις. Τι έχει αλλάξει στις δύο περιπτώσεις; Και γιατί ο φόβος προς το ξένο εξακολουθεί να υπάρχει;

- Ο φόβος ξεκινάει από το άγνωστο, από την άγνοια, από την μη γνώση. Ζούμε όμως για να κατανοούμε. Δεν νομίζω ότι θα σταματήσει ο φόβος προς το ξένο. Ξένο θεωρούμε ότι δεν είναι ενταγμένο στον μικρόκοσμο μας. Οι αλλοδαποί του σήμερα ήταν οι Μικρασιάτες συννέλληνες του χθες, οι ‘’Τουρκόσποροι’’ όπως τους αποκαλούσαν τότε. Όπως λέει ο Ελύτης ’’…το αδοκίμαστο και το απ’ άλλού φερμένο το φοβούνται οι άνθρωποι…’’.

synedeuxi_sarafianos2.jpg

-Η περιθωριοποίηση οδηγεί πολλές φορές στην γκετοποίηση των μεταναστών. Πώς μπορεί να αποτραπεί αυτό;

-Αυτό θα αποτραπεί όταν πάψουμε να οδηγούμε στο περιθώριο ανθρώπους, όταν ανοίξουμε την αγκαλιά μας και την ψυχή μας, όταν μάθουμε να δίνουμε το χέρι μας. Όταν αρχίσουμε να κατανοούμε ότι κοινή είναι η μοίρα των ανθρώπων.

 

-Πώς βιώνει ο ήρωας που υποδύεστε τον ρατσισμό;

- Ο Σαντ βιώνει τον ρατσισμό και την περιθωριοποίηση που υφίσταται με πίκρα, και οργή. Όπως πολύ εύστοχα τονίζει η γυναίκα μου και σκηνοθέτης της παράστασης Μαίρη Ανδρέου ‘’είναι σαν ένα καζάνι πού βράζει’’… .που βρίσκεται στο κατώφλι της απόγνωσης.

 

-Έχετε συνεργαστεί με το ΚΘΒΕ. Οι σκηνές του παρέμειναν για ένα μήνα κλειστές. Πώς σχολιάζετε αυτό το γεγονός;

-Το γιατί έμεινε κλειστό πρέπει να το απαντήσει η Διεύθυνση που είναι αποκλειστικά υπεύθυνη. Επιμένει σε μία άρνηση υπογραφής της σύμβασης με το επιχείρημα ότι ενδεχομένως να έχουν νομικές συνέπειες, γνωρίζοντας ότι αυτό είναι ψευδές διότι εκ του νόμου δεν έχουν ευθύνη και αν δεν το γνωρίζουν είναι ανεπίτρεπτο. Άγνοια νόμου δεν δικαιολογείται… Εκτός αν εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες. Δεν ξέρω. Σε κάθε περίπτωση είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι, αυτοί και μόνο αυτοί και όχι παραπληροφορώντας ότι υπεύθυνοι είναι οι ηθοποιοί.

 

-Έχετε υπηρετήσει πέρα από το θέατρο, και τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Πώς κρίνετε την ελληνική τηλεόραση και τον κινηματογράφο;

- Η τηλεόραση θα μπορούσε να ήταν καλύτερη. Η ευτέλεια είναι πολύ έντονη. Όταν συνειδητοποιήσουμε ότι η τηλεόραση διαμορφώνει τρόπο σκέψης και συνειδήσεις νομίζω ότι μία ματιά γύρω μας θα ισχυροποιήσει την άποψή μου. Όσο για τον κινηματογράφο, είναι μία τέχνη που απαιτεί χρήματα, υπάρχουν άνθρωποι με όρεξη, ταλέντο, μεράκι,  αλλά… Και βέβαια δεν θεωρώ κινηματογράφο τα μεγάλα τηλεοπτικά επεισόδια που βαφτίζονται ταινίες.

synedeuxi_sarafianos3.jpg

-Η παράσταση είναι μια παραγωγή του Alte Fablon. Μιλήστε μας για αυτή την συνεργασία;

-Η συνεργασία μας είναι άψογη, άλλωστε μιλάμε για μία συνεργασία φίλων. Φίλοι που συνεργάσθηκαν για να δημιουργήσουν μία παράσταση.

 

Συντελεστές

Κείμενο: Ρόμπερτ Σνάιντερ, Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου, Σκηνοθεσία: Μαίρη Ανδρέου, Σκηνικά  - Κοστούμια:  Ευαγγελία Κιρκινέ, Σχεδιασμός Φωτισμών:  Διονύσης Καραθανάσης, Μουσική επιμέλεια: Τάσος Παπαδόπουλος - Μαίρη Ανδρέου, Σχεδιασμός Έντυπων:  Lacrimoza Design, Φωτογραφίες:  Τάσος Θώμογλου, Παραγωγή:  Alte Fablon.

afisa.jpg

Χρήσιμα

Παραστάσεις από 4/2 μέχρι 5/3: κάθε Δευτέρα και Τρίτη 21:30. Διάρκεια 65 ’ λεπτά. Είσοδος: 10 ευρώ κανονικό, 8 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, ομαδικό, ανέργων). Ατέλειες: Κάθε Δευτέρα (κατά προτεραιότητα). Προπώληση:

IANOS (Αριστοτέλους 7) – Ταμείο του Θεάτρου Τ και στον Πολυχώρο Τέχνη Alte Fablon (Φιλίππου 71 ).

 

Από την έντυπη έκδοση της Εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ