Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βιβλίο: «Η σφαγή των προξένων. Θεσσαλονίκη 1876»

Νέο βιβλίο από τον πολιτικό μηχανικό, συγγραφέα και συλλέκτη Γιάννης Μέγας – Θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Το Σάββατο 6 Μαΐου του 1876, όχλος μουσουλμάνων έσφαξε στο Σαατλί τζαμί της Θεσσαλονίκης τον επίτιμο πρόξενο της Πρωσίας Ερρίκο Άμποτ και το Γάλλο πρόξενο Jules Moulin. Αφορμή; Η απαγωγή μιας νεαρής χριστιανής, της Στεφάνας, από το σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης την προηγούμενη μέρα, πιθανότατα από ομάδα Ελλήνων που ήθελαν να αποτρέψουν τον εξισλαμισμό της. 

Σύμφωνα με πληροφορίες σημαντική επέμβαση στην εξέλιξη των γεγονότων είχε ο Emin εφέντης, μέλος του Μεγάλου Συμβουλίου του βιλαετίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος θέλησε να εντάξει την κοπέλα στο χαρέμι του.

Και αντιδρώντας στην απαγωγή της, φανάτισε τους μουσουλμάνους, οι οποίοι είδαν εν θερμώ το συγκεκριμένο θέμα και στράφηκαν εναντίων των δύο πρόξενων που της παρείχαν άσυλο. 

Ο πολιτικός μηχανικός, συγγραφέας και συλλέκτης Γιάννης Μέγας στο βιβλίο του με τίτλο «Η σφαγή των προξένων. Θεσσαλονίκη 1876» (εκδόσεις University Studio Press) παραθέτει στοιχεία για το πώς ξεκίνησαν όλα, πώς βοήθησαν οι δύο πρόξενοι την Στεφάνα, αλλά και για το πώς η σφαγή που έγινε στο Σαατλί τζαμί επέδρασε αρνητικά στις σχέσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής.

Με χρονολογική σειρά αφηγείται τα γεγονότα, αλλά και τις επιπτώσεις τους (συλλήψεις, ανακρίσεις, τιμωρίες), ενώ παραθέτει και εικόνες (πίνακες, φωτογραφίες) από βιβλία και δημοσιεύματα της εποχής.

Τα περισσότερα στοιχεία προέρχονται από προξενικές εκθέσεις, ανακρίσεις και εφημερίδες της εποχής (ελληνόγλωσσες και ξενόγλωσσες).

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019, στις 7:00 μ.μ. στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (αίθουσα εκδηλώσεων «Αλέξανδρος Χαΐτογλου»).

Θα μιλήσουν ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Βλάσης Βλασίδης, ο Ιστορικός - Νομικός, Γεν. Γραμματέας του Σωματείου «Οι Φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα» Άγγελος Χοτζίδης, και ο συγγραφέας του βιβλίου.

Την παρουσίαση θα συντονίσει η κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και Διευθύντρια του ΚΕΜΙΤ.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ