Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ανακαλύπτοντας το σύμπαν του Σεφέρη στο Τελλόγλειο

Η ποίησή του συναντά τα εικαστικά σε μια έκθεση που γίνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη

Της Λεμονιάς Βασβάνη


Το σύμπαν του Γιώργου Σεφέρη μέσα από έργα περισσότερων από 40 μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από την ποίηση του, χειρόγραφα, τις πρώτες εκδόσεις έργων του, το Νόμπελ Λογοτεχνίας που κέρδισε το 1963, φωτογραφίες του ποιητή, προσωπικά του αντικείμενα, καθώς και έργα και αντικείμενα που ο ίδιος ζωγράφισε ξεδιπλώνεται στην έκθεση με τίτλο «Όταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια. Ο Γιώργος Σεφέρης και η ποίησή του μέσα από τη ζωγραφική και τη φωτογραφία» που εγκαινιάζεται απόψε στις 19.00 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. (Αγίου Δημητρίου 159Α) από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Στα εγκαίνια ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος και ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Βουκουρέστι κ. Βασίλης Παπαδόπουλος θα μιλήσουν για τις Ευρωπαϊκές θέσεις του Σεφέρη.

Πυρήνα της  έκθεσης «Όταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια. Ο Γιώργος Σεφέρης και η ποίησή του μέσα από τη ζωγραφική και τη φωτογραφία», αποτελεί η ομότιτλη που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, στην Αθήνα, τον χειμώνα 2017 – 2018.

sef_01.jpg

«Είναι η δεύτερη φορά που συνεργαζόμαστε με το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη σε μια έκθεση που συνδέει εικαστικά με ποιητικό λόγο. Η πρώτη ήταν για τον Ελύτη και η επισκεψιμότητα που δεχτήκαμε ξεπέρασε τις προσδοκίες μας», τόνισε το μεσημέρι της Πέμπτης η Γενική Γραμματέας του ΔΣ του Τελλογλείου κα Αλεξάνδρα Γουλάκη Βουτυρά, ενώ συμπλήρωσε πως στην έκθεση που γίνεται στην πόλη μας προστέθηκαν έργα και ντοκουμέντα που δείχνουν την σχέση του Σεφέρη με τη Θεσσαλονίκη. Για παράδειγμα προστέθηκαν τεκμήρια και φωτογραφίες από το Αρχείο Σπητέρη, από την Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη» και από το ΑΠΘ που μαρτυρούν την παρουσία του Σεφέρη στη Θεσσαλονίκη, όπου το 1964 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ.

sef_02.jpg

Επίσης έχουν ενταχθεί έργα από τις συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος, τα οποία έχουν άμεση σχέση με την ποίηση του Σεφέρη, όπως το τρίπτυχο «Καθιστός άνδρας με γαρύφαλλο» του Σόρογκα, έργα των Βασιλείου, Τέτση, Σικελιώτη, Φασιανού, Σακαγιάν, Μακρουλάκη, Ρόρρη, Χάρου, Δασκαλάκη, καθώς και έργα καλλιτεχνών που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στον Τελλόγλειο, όπως των Πάρι Πρέκα, Βίκυς Τσαλαματά, Μιχάλη Αρφαρά, Τριαντάφυλλου Βαΐτση και Άγγελου Βλάσση.

sef_03.jpg

Στην “σφραγίδα” που έβαλε η κυρία Βουτυρά με τα έργα που συνδέουν τον Σεφέρη με τη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε και ο κ. Τάκης Μαυρωτάς, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πλουτίστηκε η έκθεση που είναι φόρος τιμής στον βραβευμένο μας ποιητή με νέα εκθέματα». Παράλληλα μίλησε για τις θεματικές της έκθεσης λέγοντας πως περιλαμβάνει:

-Χειρόγραφα του Γιώργου Σεφέρη, τις πρώτες εκδόσεις έργων του, το Νομπέλ Λογοτεχνίας που του απονεμήθηκε το 1963 από τη Σουηδική Ακαδημία.

Έργα και αντικείμενα (κολοκύθες, βότσαλα, ένα ξύλινο ερμάριο κ.ά.), που είχε ζωγραφίσει ο ποιητής.

-Ασπρόμαυρες φωτογραφίες που έβγαλε ο Σεφέρης από την περίοδο των φοιτητικών του χρόνων στο Παρίσι έως τα τελευταία του ταξίδια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάμεσά τους φωτογραφίες με καθημερινές σκηνές, τοπία από τη Μικρά Ασία, την Κύπρο, την Αθήνα, την Κορυτσά, την  Ύδρα, το  Κάιρο, το Αμάλφι και τη Βενετία.

-Εικονογραφήσεις ποιημάτων του από τους Γιάννη Τσαρούχη, Γιάννη Μόραλη, Τάσσο και Γιάννη Ψυχοπαίδη.

-Έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν ή εμπνέονται από την ποίηση του Σεφέρη.          

Τα εκθέματα είναι δανεισμένα από την Άννα Λόντου, το Μουσείο Μπενάκη – Πινακοθήκη Γκίκα, το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, το ΜΙΕΤ, το Ίδρυμα Τσαρούχη και το Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, το MΟΜus, τις εκδόσεις Ίκαρος, καθώς και από τη συλλογή του Τελλογλείου, ιδιώτες συλλέκτες και τους συμμετέχοντες εικαστικούς δημιουργούς.

Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί πολλές παράλληλες εκδηλώσεις (διαλέξεις, μουσικές βραδιές κ.ά.).

sef_06.jpg

Χρήσιμα

Διάρκεια: 28 Φεβρουαρίου –  2 Ιουνίου 2019. 

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9.00 – 14.00, Τετάρτη 9.00 – 14.00 και 17.00 – 21.00, Σάββατο και Κυριακή 10.00 – 18.00. Δευτέρα κλειστά.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη γενική ευθύνη της γ.γ. του Δ.Σ. του Τελλογλείου Ιδρύματος, καθηγήτριας του Α.Π.Θ. Αλεξάνδρας Γουλάκη Βουτυρά σε επιμέλεια του Τάκη Μαυρωτά, διευθυντή του εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Θεοχαράκη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ