Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

21o ΦΝΘ: Το Ματαρόα συνεχίζει το ταξίδι του στη Θεσσαλονίκη

Προβολή στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αλλά και ψηφιακό Installation που θα φέρει το περίφημο πλοίο στον… Θερμαϊκό Κόλπο

Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη

 

Τον Δεκέμβριο του 1945, 150 Έλληνες φοιτητές επιβιβάζονται στο πλοίο «Ματαρόα» με τελικό προορισμό το Παρίσι, προκειμένου να γλιτώσουν από πολιτικές διώξεις. Επιβάτες ήταν μεταξύ άλλων η Νέλλη Ανδρικοπούλου, ο Κώστας Αξελός, ο Εμμανουήλ Γ. Κριαράς, ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο  Άδωνις Κύρου και ο Νίκος Σβορώνος. Η έξοδός τους από την χώρα, τους βοήθησε να αποκτήσουν τα εφόδια για να εξελιχθούν πνευματικά και καλλιτεχνικά.

Το ταξίδι εκείνο στάθηκε πηγή έμπνευσης για τον σκηνοθέτη Ανδρέα Σιαδήμα για να κάνει το ντοκιμαντέρ «Ματαρόα. Το ταξίδι συνεχίζεται...» (προβολές 7/3, 20.00 Τζον Κασσαβέτης που είναι ήδη sold out, και 10/3 Φρίντα Λιάππα).

«Η ιδέα γεννήθηκε μετά από πρόταση της Servanne Jollivet και του ιστορικού Κωστή Κορνέτη. Ψάχνοντας για το Ματαρόα διαπίστωσα πως ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Στο ταξίδι συμμετείχαν πολύ ξεχωριστές προσωπικότητες», δήλωσε στο TyposThes ο σκηνοθέτης σε τηλεφωνική μας επικοινωνία.

mataroa_2.jpg

Προετοιμάζοντας την ταινία εντυπωσιάστηκε από τις ιστορίες των επιβατών του πλοίου, καθώς και το τι άφησε στον καθένα αυτό το ταξίδι, όπως και το  πώς μπόρεσαν και επωφελήθηκαν οι Έλληνες αυτοί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Γαλλία και στη συνέχεια μεγαλούργησαν. «Ξέρετε οι ίδιοι οι υπότροφοι δεν ανέφεραν στα παιδιά τους τις αναμνήσεις του ταξιδιού ακριβώς επειδή έφεραν τραύματα της εποχής. Εξάλλου δεν υπήρχε ακόμη η χρονική απόσταση από τα ιστορικά γεγονότα ώστε να μπορέσουν να παρατηρήσουν τι έγινε και γιατί είχε σημασία αυτό το ταξίδι».

andreas_siadimas.jpg

Τον ρωτήσαμε γιατί υπάρχει αναφορά στον τίτλο της ταινίας του πως το ταξίδι συνεχίζεται, και μας απάντησε ότι: «Συνεχίζεται και θα συνεχίζεται ως προς τις έννοιες που πρεσβεύει το Ματαρόα, αλλά και ως προς τις εφαρμογές του σήμερα. Δίνει έμπνευση σε καλλιτέχνες, μουσικούς, ανθρώπους των τεχνών για να δημιουργήσουν, τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων της χώρας μας. Η πηγή έμπνευσης που δημιουργεί αυτό το ταξίδι, δίνει τροφή σε καλλιτέχνες για να αναψηλαφήσουν την ιστορική μνήμη που συνδέεται με την εποχή αυτή. Εξάλλου μια από τις σύγχρονες προσλήψεις αυτής της μνήμης είναι και η ίδια η ταινία μας».

Διευκρίνισε πως το “Ματαρόα” δεν είναι μια ταινία για τη μετανάστευση. Και εξήγησε: «Δεν θέλαμε κάτι τέτοιο. Υπάρχουν μόνο πολύ συγκεκριμένες αναφορές, υπόνοιες για την σημερινή εποχή, γιατί μην ξεχνάτε πως και το Ματαρόα θεωρείται μια επιτυχημένη ιστορία μετανάστευσης».

 

Το Ματαρόα live και στον…. Θερμαϊκό Κόλπο!

mataroa_thermaikos.jpg

Παράλληλα με την ταινία, το “Ματαρόα” θα έρθει στον... Θερμαϊκό! Πώς θα γίνει αυτό; Και τι περιλαμβάνει το ψηφιακό installation που έχει δημιουργηθεί με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας και την συμμετοχή της στο 21ο Φεςστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης; Ο κ. Σιαδήμας εξηγεί: «Πρόκειται για ένα AR (augmented reality) ψηφιακό installation. Είναι ένα έργο από τους Μπάμπη και Γιώργο Βενετόπουλο που φέρνει ψηφιακά το Ματαρόα μέσα στον Θερμαϊκό Κόλπο. Έτσι δίνεται ένα στίγμα του γιατί το ταξίδι συνεχίζεται, παίζοντας παράλληλα με την επιστροφή του πλοίου αυτού σε μια άλλη εποχή και με ένα άλλο μέσο».

Μπορείτε να πάρετε μια γεύση από το βίντεο που έχει αναρτηθεί στο facebook στη σελίδα Mataroa documentary.

https://www.facebook.com/MataroaFilm/videos/2251832545074377/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARBbs1hFh0ow3ie42bCwilDoTCLUvGufe-Jz7ltJ35e5jIpV64xwu9n5AWDo1Eu93QBzT0GLdh2YmKrv

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ