Skip to main content

Ζωντανεύουν μνήμες από τη γαλλική παρουσία στη Θεσσαλονίκη

Σε μια έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο της πόλης μας με άρωμα από το παρελθόν

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Μνήμες από την γαλλική παρουσία στη Θεσσαλονίκη ξεδιπλώνονται μέσα από την έκθεση «Souvenirs de Salonique» που θα είναι ανοιχτή για το ευρύ κοινό από τις 15/3/2019 στην αίθουσα Αλλατίνη Ντασώ του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Στρατού 2 Α).

Τα εγκαίνια θα γίνουν απόψε στις 20.00 και η είσοδος σε αυτά θα γίνεται αποκλειστικά με προσκλήσεις.

Ο επισκέπτης μπορεί να μάθει πληροφορίες: α) για τις απαρχές της γαλλικής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη και τη δημιουργία του Γαλλικού Προξενείου το 1686, β) για τη γαλλική ταυτότητα στην οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης και πώς η Μασσαλία βοήθησε στην κατασκευή του λιμανιού της πόλης, γ) για την Εβραϊκή κοινότητα και την εδραίωση της γαλλικής γλώσσας και κουλτούρας στη Θεσσαλονίκη,  δ) για το έργο των γαλλικών θρησκευτικών αποστολών στη Θεσσαλονίκη,  τα σχολεία των Λαζαριστών, των αδερφών του Ελέους, των Φρέρηδων,  ε) τη Στρατιά της Ανατολής κατά τον Ά Παγκόσμιο πόλεμο,  καθώς και την συμβολή των γάλλων αρχιτεκτόνων στο πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης μετά την πυρκαγιά του 1917, αλλά και, στ) για την ίδρυση και λειτουργία του Λυσέ. 

Πέρα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, υπάρχουν και πολλά αντικείμενα όπως βιβλία, σχολικοί έλεγχοι, θρανία, κιάλια κ.ά.. Τα εκθέματα προέρχονται από συλλέκτες όπως ο κ. Γιάννης Μέγας και ο κ. Βασίλης Νικόλτσιος, ενώ για την έκθεση συνεργάστηκαν πανεπιστημιακοί και ειδικοί συνεργάτες.

 

Το πρωί της Πέμπτης κατά την ξενάγηση εκπροσώπων των ΜΜΕ στην έκθεση ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης κ. Philippe Ray είπε μεταξύ άλλων πως: «οι σχέσεις της Θεσσαλονίκης με τη Γαλλία έγιναν πιο στενές και με τις υποδομές που δημιουργήθηκαν (λιμάνι, σιδηρόδρομος) στις οποίες συμμετείχαν γαλλικές επιχειρήσεις. Σημαντική υπήρξε η βοήθεια των Γάλλων στο Μακεδονικό Μέτωπο, ενώ το πιο τρυφερό κομμάτι της έκθεσης είναι αυτό που αναφέρεται στην ιστορία των Εβραϊκών οικογενειών που έζησαν και σπούδασαν εδώ. Αρκετά μέλη των οικογενειών αυτών θα βρεθούν εδώ στις 15 και 16 Μάρτη για να μιλήσουν για την πορεία των οικογενειών τους και για τα στοιχεία που τους συνδέουν με την πόλη».

Εξάλλου ο κ. Ray εστίασε και στην σχέση που έχει η πόλη μας με τη Μασσαλία λέγοντας πως  πρώτος Γάλλος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη ήταν από την πόλη αυτή και πως με βάση το λιμάνι της Μασσαλίας χτίστηκε το δικό μας. Στο πλαίσιο της έκθεσης στις 1/4 θα έρθουν στην πόλη εκπρόσωποι από το λιμάνι Μασσαλίας για να μιλήσουν για το λιμάνι μας.

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της Γαλλικής Λαϊκής Αποστολής Hélène Waysbord είπε πως ήρθε ως προσκεκλημένη του Γαλλικού Ινστιτούτου, δήλωσε χαρούμενη που βρίσκεται εδώ, ενώ αναφερόμενη στην έκθεση είπε πως τονίζει τις σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας σε κάθε τομέα, οικονομικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και διπλωματικό. «Ελπίζω πως οι δεσμοί Ελλάδας Γαλλίας να ενισχυθούν περαιτέρω μελλοντικά», κατέληξε.

Διάρκεια έως 25 Απρίλη 2019. Ώρες: Δευτέρα και Πέμπτη 10.00-14.00, Δευτέρα Και Παρασκευή 16.00-20.00, Σάββατο και Κυριακή 12.00-20.00. Είσοδος (από 15/3 έως 25/4) ελεύθερη.