Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Διάλεξη Βασίλη Κολώνα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο της έκθεσης Souvenirs de Salonique

Στο πλαίσιο της έκθεσης Souvenirs de Salonique, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Στρατού 2Α) θα πραγματοποιήσει διάλεξη με τίτλο «Εικόνες μιας πόλης στη σκιά του Μεγάλου Πολέμου. Θεσσαλονίκη: 1915-1918» με ομιλητή τον Βασίλη Κολώνα.

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 στις 20:00 στην αίθουσα Αλλατίνη-Dassault ο συγγραφέας θα μιλήσει για το ρόλο των συμμαχικών στρατευμάτων στην καθημερινότητα και την αλλαγή της εικόνας της πόλης κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου. Ένα θέμα άρρηκτα συνδεδεμένο με την θεματολογία της έκθεσης που θα ταξιδέψει το κοινό στον χρόνο και την εποχή της Σαλονίκης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα γαλλικά!

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

kolwnas.jpg

H απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων τον Oκτώβριο του 1915 και η ίδρυση του περιχαρακωμένου στρατοπέδου της Θεσσαλονίκης έδωσαν νέα όψη στην πόλη. Για την κάλυψη των αναγκών ενός τόσο μεγάλου αριθμού στρατιωτών πραγματοποιούνται σημαντικές αλλαγές σε πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής. H Θεσσαλονίκη, ήδη πολυεθνική πόλη, μετατρέπεται σε «Σύγχρονη Bαβέλ», σ’ ένα «Σταυροδρόμι των Eθνών». Oι συνθήκες διαβίωσης στο περιχαρακωμένο στρατόπεδο, τα νοσοκομεία, η ζωή στην πόλη, το εμπόριο και οι αγορές, τα ξενοδοχεία της και οι χώροι αναψυχής -ο κύριος πόλος έλξης των στρατευμένων στις ολιγοήμερες άδειές τους, το επιστημονικό και πολιτιστικό έργο της στρατιάς της Aνατολής, ο σχολιασμός της πυρκαγιάς και το νέου σχεδίου αποτελούν βασικά κεφάλαια του βιβλίου. Η παρούσα έκδοση αποτελεί απόρροια μακροχρόνιας έρευνας σε κρατικά αρχεία, σε εφημερίδες και περιοδικά της περιόδου 1915-1918, σε προσωπικά ημερολόγια στρατευμένων και σε λογοτεχνικά κείμενα εποχής τα οποία, παράλληλα με την επίσημη ιστορία, κατέγραφαν τις προσωπικές εμπειρίες και την καθημερινότητα αυτών που ο πόλεμος έφερε σ αυτήν τη μακρινή γωνιά της «Ανατολής».

 

 

Ο Βασίλης Κολώνας….

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και αποφοίτησε από το Tμήμα Aρχιτεκτόνων του AΠΘ. Συνέχισε τις σπουδές του στους τομείς της Συντήρησης Mνημείων, της Iστορίας της Tέχνης και της Mουσειολογίας στο Παρίσι. Aπό το 2003 καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής (19 ος -20 ος αι.) στο Tμήμα Aρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικές συναντήσεις και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε βιβλία και περιοδικά στην Eλλάδα και το εξωτερικό. Kύριος άξονας των δραστηριοτήτων του είναι η μελέτη και η έρευνα της Iστορίας της αρχιτεκτονικής του 19ου και 20ού αιώνα στις χώρες της ανατολικής Mεσογείου. Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια του Καναδά, των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Βιβλία του στις εκδόσεις University Studio Press: Θεσσαλονίκη 1912-2012, Η αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας (2012), O αστικός χώρος στον Καβάφη (2013), Η Θεσσαλονίκη εκτός των τειχών. Εικονογραφία της συνοικίας των Εξοχών, 1885-1912 (2014), ‘Ενας αιώνας φιλοξενίας, Τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης 1914-2014/Α hundred years of Hospitality, the hotels of Thessaloniki 1914-2014 (2015).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ