Skip to main content

Η Λία Μεγάλου-Σεφεριάδη παρουσιάζει το νέο της βιβλίο στη Θεσσαλονίκη

"Το Κυπριακό είναι ένα αδιέξοδο", τόνισε η ίδια σε συνέντευξή της στο TyposThes

Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη

 

Η Κύπρος είναι πρωταγωνίστρια στο νέο μυθιστόρημα της Λίας Μεγάλου-Σεφεριάδη με τίτλο “Οι σαράντα τρεις σιωπές” (εκδόσεις Κέδρος).

«Η συνεχής Τουρκική απειλή απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο με έκανε να γράψω αυτό το βιβλίο», δήλωσε η ίδια σε τηλεφωνική μας συνομιλία με αφορμή την παρουσίαση που έχει προγραμματιστεί για απόψε στις 7μμ στο πατάρι του Ιανού (Αριστοτέλους 7). Και συμπλήρωσε: «Επέλεξα ως ιστορικό φόντο την τελευταία προς ώρας τραγωδία του Ελληνισμού, που είναι η τραγωδία της Κύπρου. Με την Ιστορία αυτή, που είναι αυθεντικά γεγονότα, πλέκω και την ιστορία της ηρωίδας μου που είναι μυθοπλαστική. Αυτές οι δύο ιστορίες εξελίσσονται παράλληλα και έχουμε μια εικόνα της ζωής της ηρωίδας μου από τα παιδικά της χρόνια μέχρι την τρίτη ηλικία όπου και επιστρέφει στην Κύπρο, εκεί όπου το 1974, όταν έγινε η εισβολή των Τούρκων είχε ζήσει έναν νεανικό έρωτα και που γκρεμίστηκε εξαιτίας των γεγονότων. Οπότε στο βιβλίο υπάρχει μια ιστορία αγάπης, αλλά και η Ιστορία της πολιτικής».

Σημείωσε πως πέρα από την έρευνά της σε βιβλία, πήγε και στην Κύπρο. «Αυτή την φορά μπόρεσα να περάσω με διαβατήριο στα Κατεχόμενα, και έφτασα μέχρι τους εγκλωβισμένους της Καρπασίας. Ξέρετε η Καρπασία είναι η χερσόνησος στο ΒΑ άκρο του νησιού όπου έχουν απομείνει καμιά 300αρια Έλληνες από τους χιλιάδες που ήταν εκεί. Οι υπόλοιποι είναι έποικοι από τον Πόντο, Τουρκοπόντιοι. Ήταν ένα ταξίδι γεμάτο συγκινήσεις και οπωσδήποτε έδωσε ζωντάνια και έμπνευση στο βιβλίο».

Ερωτηθείσα για το Κυπριακό η κυρία Σεφεριάδου είπε πως «είναι ένα αδιέξοδο». «Είναι ένα πρόβλημα άλυτο, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον. Κάθε συμφωνία που έρχεται είναι χειρότερη από την προηγούμενη, κι αυτό είναι αληθές. Μίλησα με τον κόσμο, βλέπω τα δεδομένα και αντιλαμβάνομαι πως δεν θα βρεθεί γρήγορα λύση. Όταν ήμουν εκεί παρακολουθούσα το κυπριακό κανάλι ΡΙΚ, και πέτυχα μια εκπομπή όπου ήταν καλεσμένοι δύο νέοι μουσικοί: ένας Τουρκοκύπριος και μια Ελληνοκύπρια. Είχαν σπουδάσει στο εξωτερικό, είχαν αρχίσει εκεί την σταδιοδρομία τους, όμως και επέλεξαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να δημιουργήσουν μια συμφωνική ορχήστρα δωματίου. Και τα κατάφεραν! Και έπαιζαν τόσο ωραία προκλασική μουσική και τους άκουγα μαγεμένη. Συγκινήθηκα πολύ και σκέφτηκα ποιος δεν θα το ήθελε αν μπορούσαν αυτά τα παιδιά να κάνουν την Κύπρο, Κύπρο ειρήνης; Αλλά φοβάμαι ότι δεν είναι εφικτό. Μου φαίνεται μια αδιέξοδη κατάσταση. Ίσως κάποτε βρεθεί λύση. Όμως εκεί το ζήτημα είναι να μην υπερ-αδικηθεί η Ελληνοκυπριακή πλευρά. Να φανταστείτε πως ανάμεσα στις προτάσεις που ακούγονται είναι, απ’  ό,τι μου είπαν, και το να αναλάβουν οι Ελληνοκύπριοι τα δάνεια των Τουρκοκυπρίων στις τουρκικές τράπεζες…!».

Όσο για το τι είναι «Οι σαράντα τρεις σιωπές», είπε πως θα το ανακαλύψει ο αναγνώστης προς το τέλος του βιβλίου.

Στην βιβλιοπαρουσίαση με τη συγγραφέα θα συνομιλήσει η αρχιτέκτων, αναστηλώτρια μεταβυζαντινών μνημείων Νένη Αθανασιάδου. Αποσπάσματα θα διαβάσουν η υπεύθυνη ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης Μαργαρίτα Καλαφάτη, και η ξεναγός Σοφία Παλαντζιάν.