Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μεταμορφώσεις, αποξηραμένα φυτά, και … μνήμες σανατορίου

Σε εκθέσεις μουσείων και φορέων της πόλης

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Μια σειρά από εκθέσεις ετοιμάζονται για το επόμενο διάστημα στην πόλη μας. Νέους Έλληνες Φωτογράφους παρουσιάζει το MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, έκθεση θα γίνει στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ με αφορμή τις γραμμές του παλιού τραμ της Θεσσαλονίκης που ήρθαν στο φως κατά τις εργασίες στην οδό Αγίου Μηνά, έκθεση για αποξηραμένα φυτά του Αγίου Όρους φιλοξενεί η Αγιορειτική Εστία , ενώ έκθεση ντοκουμέντων παρουσιάζει το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης για την ίδρυση και λειτουργία του σανατορίου του Ασβεστοχωρίου.

 

Κλικ από 32 σύγχρονους δημιουργούς 

12f2fwtografoi.jpg

«Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι | 2010-2018» ονομάζεται η έκθεση που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019 και ώρα 20:00, στο MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, σε συν-διοργάνωση με το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας((Αποθήκη Α΄, 1ος όροφος, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, τηλ.: 2310 566716).

Παρουσιάζει μέρος του έργου 32 σύγχρονων δημιουργών, κοινό τόπο των οποίων αποτελεί η συμμετοχή τους στις πρόσφατες διοργανώσεις της καθιερωμένης ετήσιας έκθεσης «Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι» κατά την περίοδο 2010-2018. Σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης Μανόλη Μωρεσόπουλο, «πρόκειται για καλλιτέχνες που εκκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, με ποικίλες αναφορές και στοχεύσεις. Ωστόσο, συγκλίνουν όλοι σε ένα σημείο: επιχειρούν να προσεγγίσουν τη φωτογραφία μέσα από τη δυναμική των διαφορετικών κατευθύνσεων που το ίδιο το μέσο ορίζει κατά την τελευταία δεκαετία. Αντανακλάται επίσης αναπόφευκτα η φιλοσοφία που διαπνέει διαχρονικά την ετήσια αυτή έκθεση, αποτυπώνοντας το στίγμα της νέας γενιάς ελληνικής φωτογραφίας».

Η ετήσια έκθεση «Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι», που πραγματοποιείται από το 1987 ως μία από τις πρώτες δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας και συνεχίζεται έως σήμερα, αποτελεί τη διοργάνωση που συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάδειξη νέων δημιουργών έως 35 ετών, με αρκετούς καταξιωμένους σήμερα φωτογράφους να έχουν ξεχωρίσει μέσα από αυτήν. Διάρκεια: 18.04 – 25.09.2019.

 

Ο φυτικός πλούτος του Αγίου Όρους στην Αγιορειτική Εστία

12f3fyta.jpg

«Ο Φυτικός Πλούτος της Χερσονήσου του Αγίου Όρους» είναι ο τίτλος της έκθεσης  Herbarium (αποξηραμένα φυτά) που πραγματοποιούν η Αγιορειτική Εστία σε συνεργασία με την Αγιορειτική Βοτανοθήκη και που θα πραγματοποιηθεί στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας (Εγνατίας 109, Κτίριο Νεδέλκου, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310263308από τις 19 Απριλίου εγκαίνια 19.00) έως τις 15 Ιουνίου 2019.

Αν την επισκεφθείτε θα δείτε τον φυτικό πλούτο της χερσονήσου του Άθω, ο οποίος αποτελείται από διάφορα χλωριστικά στοιχεία όπως μεσογειακά, βαλκανικά, ευρωπαϊκά, ευρωσιβηρικά, ανατολικά και ενδημικά από τα οποία υπερέχουν εκείνα της Ανατολικής Μεσογείου. Αξίζει να αναφερθεί ότι η χλωρίδα του Αγίου Όρους απαρτίζεται από 1.453 είδη και υποείδη φυτών αριθμός που αποτελεί το ¼ περίπου των φυτών της ελληνικής χλωρίδας. Μεταξύ των φυτών του Αγίου Όρους σημαντικά είναι τα 34 σπάνια ενδημικά είδη. Διατίθεται ο κατάλογος της έκθεσης στα ελληνικά αγγλικά.

 

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει την έκθεση

 

Οι πρόσφατες εργασίες ανάπλασης της οδού Αγίου Μηνά, κατά τις οποίες ήρθαν στο φως οι γραμμές του παλιού τραμ της Θεσσαλονίκης στάθηκαν η αφορμή για την έκθεση με τίτλο «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΔΡΟΜΟΥ από την Καπάνατζα  στην οδό Αγίου Μηνά» που εγκανιάζει την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019 στις 20:00 το βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ ( Τσιμισκή 11).

Μέσα από την έκθεση προσεγγίζονται θέματα, όπως:

1.Η παλιά οθωμανική οδός Καπάνατζα (τουρκ. Kapanaca), βασική αρτηρία της πόλης, η οποία ένωνε την πλατεία Εμπορίου με τη σημερινή πλατεία Φαναριωτών. Μετά την απελευθέρωση του 1912, ο δρόμος αυτός μετονομάστηκε σε Ιωάννου Τσιμισκή. Με την πυρκαγιά του 1917 και τη χάραξη της νέας Τσιμισκή του σχεδίου Εμπράρ παράλληλα προς την παραλιακή, το δυτικότερο τμήμα της παλιάς Καπάνατζα –μεταξύ Βενιζέλου και πλατείας Εμπορίου– επιβίωσε ως αυτόνομος δρόμος και ονομάστηκε Αγίου Μηνά.

2.Η πλατεία Εμπορίου, στα νότια της οποίας βρισκόταν η Πύλη του Γιαλού, η μοναδική πύλη που, στα τέλη του 19ου αιώνα, ένωνε την εκτός των τειχών συνοικία του λιμανιού (τα Λαδάδικα) με το εσωτερικό της πόλης. Από την πλατεία ξεκινούσαν (ή κατέληγαν σε αυτή) τρεις βασικοί δρόμοι: η οδός Κατούνη, προερχόμενη από το λιμάνι και την πλατεία Αποβάθρας• η καταργημένη οδός Μπελεντιγιέ (Belediye-Δημαρχείου), η οποία ανηφόριζε προς το Σαατλί τζαμί (δίπλα στο Κονάκι – σημ. Διοικητήριο) περίπου παράλληλα με τη σημερινή Ίωνος Δραγούμη• η οδός Καπάνατζα, η οποία διαπερνούσε την πλατεία Εμπορίου και έφτανε μέχρι τη σημερινή Βίκτορος Ουγκώ, στην καρδιά του Φραγκομαχαλά.

3.Το νέο οικονομικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, η συνοικία των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες μετά την πυρκαγιά συγκεντρώνονται στις οδούς Παλιά και Νέα Τσιμισκή, μεταξύ Βενιζέλου και Ίωνος Δραγούμη (Τράπεζα Ανατολής, Εθνική, Αθηνών, Ελλάδος, Θεσσαλίας, Εμπορική, Τράπεζα Βιομηχανίας).

miet_odos_ag_mina_01_1.jpg

4.Η Τράπεζα Ανατολής. Το βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στεγάζεται σε κτίριο ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας, στο οικόπεδο του οποίου στεκόταν μέχρι το 1963 το κτίριο της Τράπεζας Ανατολής, της δεύτερης από τις ελληνικές τράπεζες στην οθωμανική Θεσσαλονίκη, η οποία ιδρύθηκε το 1904 και συγχωνεύτηκε το 1932 με την Εθνική.

5.Η γραμμή Ν. 1 του τραμ. Η πρώτη γραμμή του τραμ, από την εποχή που ακόμη ήταν ιππήλατο (1893-1907), ένωνε το Αμαξοστάσιο (Ντεπώ) με τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό μέσω της παραλιακής οδού Τελωνείων (σημ. Νίκης). Το 1927, ενόψει των εργασιών υπερύψωσης της λεωφόρου Νίκης κατά περίπου ένα μέτρο, αυτή η γραμμή του τραμ ξηλώθηκε και τοποθετήθηκε στη Νέα Τσιμισκή, στην οποία ερχόταν από τον Λευκό Πύργο μέσω της Παύλου Μελά (Διαγωνίου). Επειδή όμως η Νέα Τσιμισκή είχε τότε φτάσει μόνο μέχρι την οδό Κατούνη (στη δεκαετία του 1960 θα διανοιγόταν τελικά μέσα από τα Λαδάδικα), το τραμ έπρεπε να κάνει αναστροφή για να επιστρέψει στο Ντεπώ. Αυτή γινόταν μέσω της θηλιάς γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο Βενιζέλου – Αγίου Μηνά – Ίωνος Δραγούμη – Νέας Τσιμισκή.

miet_odos_ag_mina_05.jpg

6.Η νέα ανάπλαση της οδού, η οποία παρουσιάζεται μέσα από σχέδια της μελέτης του αρχιτεκτονικού γραφείου Κουλουκούρης και Συνεργάτες. Μετά την αποκάλυψη των γραμμών του τραμ που είχαν επιβιώσει κάτω από την άσφαλτο, η αρχική μελέτη του έργου –χρηματοδοτημένου από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος– τροποποιήθηκε, σε συνεργασία με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, και έτσι η νέα διαρρύθμιση της οδού Αγίου Μηνά διασώζει σήμερα αυτό το πολύτιμο ψήγμα της νεότερης ιστορικής μνήμης της Θεσσαλονίκης.

Διάρκεια έκθεσης: 17 Απριλίου έως 27 Ιουλίου 2019. Ωράριο έκθεσης: Δευτέρα-Τετάρτη  9:00-15:30, Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 9:00-20:00, Σάββατο 9:30-16:00. Είσοδος ελεύθερη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 288.036.

 

Μνήμες από το σανατόριο Ασβεστοχωρίου

12f4sanatorio.jpg

Έκθεση φωτογραφικών και άλλων τεκμηρίων για την ίδρυση και λειτουργία του σανατορίου του Ασβεστοχωρίου παρουσιάζουν από 16/4 (εγκαίνια 20.00) το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Κ.Ι.Θ.) του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους ανθρώπους του Συλλόγου Μνήμης “Το Θυμητάρι” .

Θα μάθετε πληροφορίες από την ίδρυση (1920) και λειτουργία του Σανατορίου Ασβεστοχωρίου και του συνοικισμού των Φυματιόντων (Κοινότητα Εξοχής) που δημιουργήθηκε απέναντι από αυτό,  την απομόνωση και τον στιγματισμό χιλιάδων ασθενών και των οικογενειών τους στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, μέχρι την ανακάλυψη των αντιφυματικών φαρμάκων, καθώς και τη σταδιακή μετατροπή του ιδρύματος σε ένα σύγχρονο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Στα εκθέματα υπάρχουν φωτογραφικό υλικό, έγγραφα, πρωτοσέλιδα και ρεπορτάζ εφημερίδων από την εκατοντάχρονη ιστορία του ιδρύματος. Θα εκτεθούν επίσης παλαιά κατάστιχα από το Αρχείο του Σανατορίου, έγγραφα από το Δημοτικό Αρχείο Θεσσαλονίκης που σχετίζονται με τη λειτουργία του, καθώς και η ανέκδοτη έκθεση του Δημοτικού Σχολείου της Κοινότητας Φυματιόντων.

Η έκθεση γίνεται με τη συνδρομή του Γενικού Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου, του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ και της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης.

Διάρκεια μέχρι 30 Ιουνίου 2019.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχοινάς: «Τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο φυλάσσονται και είναι ασφαλή»
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σκάφος της ΕΛ.ΑΣ. ακολούθησε τη διαδρομή συνοριακής περιπολίας στο Δέλτα του Έβρου
Σχοινάς: «Τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο φυλάσσονται και είναι ασφαλή»