Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η μεγάλη γιορτή του Βιβλίου από σήμερα στη Θεσσαλονίκη!

Ξεκινάει σήμερα η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Το βιβλίο γιορτάζει στη Θεσσαλονίκη με την 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιείται από σήμερα Πέμπτη (9/5) μέχρι και την Κυριακή 12 Μάη 2019 στα περίπτερα 13, 14 και 15 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo, τον δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες. 

Στο πλαίσιό της θα γίνουν 500 εκδηλώσεις, συμμετέχουν 290 εκδότες, 300 Έλληνες και ξένοι συγγραφείς,  τουλάχιστον 900 ομιλητές, ενώ αυτή τη χρονιά τιμώμενες είναι οι ισπανόφωνες χώρες. Επίσης, θα εκπροσωπηθεί και η άλλη χώρα της Ιβηρικής, η Πορτογαλία.

Στο πλαίσιο αυτό θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη οι Κολομβιανοί Σαντιάγκο Γκαμπόα και Έκτορ Αμπάδ Φασιολίνσε, ο Χόρχε Γκαλάν από το Ελ Σαλβαδόρ, ο Ισπανός συγγραφέας και πρεσβευτής του Ελληνισμού, Πέδρο Ολάγια, ο Ισπανός ποιητής, Χουάν Βιθέντε Πικέρας, η συγγραφέας από τη χώρα των Βάσκων, Γκαμπρίνε Ουμπέδα, ο Ισπανός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων και αστυνομικός στο επάγγελμα, Αλεχάντρο Γκάγιο, αλλά και οι συγγραφείς από την Πορτογαλία, Ντούλτσε Μαρία Καρντόζο και Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο.

Εξάλλου στην 16η ΔΕΒΘ θα συμμετάσχουν συγγραφείς από τουλάχιστον 20 χώρες, όπως οι Γαλλία,  Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ιρλανδία, Ιταλία, ΗΠΑ, Ρωσία, Ισραήλ, Ρουμανία, Κροατία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ιράκ, Τουρκία και Σουηδία.

Τα επίσημα εγκαίνια που θα γίνουν την Πέμπτη στις 20.00 στην αίθουσα Διδώ Σωτηρίου (Περίπτερο 13) με δρώμενο από την Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ, ενώ στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί η επίσημη Τελετή Έναρξης του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ρωσίας-Ελλάδος, όπου θα γίνει και υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, ενώ η Ρωσία θα έχει δυναμική συμμετοχή και με χώρο 200τμ στο περίπτερο 13 και πάνω από 30 εκδηλώσεις.

Κεντρικό θέμα της 16ης ΔΕΒΘ είναι  «Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στη Λογοτεχνία και την Ιστορία» και επικεντρώνει τον προβληματισμό της σε μια σειρά από καίρια κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, όπως το προσφυγικό και τα κοινωνικά κινήματα. Επίσης η 16η ΔΕΒΘ εστιάζει στους εξής θεματικούς άξονες: «Λογοτεχνία και Μνήμη»,  «Η άνθρωπος»*: Φύλο και Λογοτεχνική Performance, «Imagine all the people: Αφιέρωμα στη προσφυγική εμπειρία», Παιδική και Εφηβική Γωνιά, Φεστιβάλ Μετάφρασης, Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, Επαγγελματική Ημέρα, Εκθέσεις–Αφιέρωμα στον φωτογράφο Γιάννη Μπεχράκη.

Μελλοντική αυτονομία της ΔΕΒΘ

Στην ανάγκη να υπάρξει μελλοντικά αυτονομία της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο διευθυντής της κ. Μανόλης Πιμπλής. «Φέτος ολοκληρώνεται ένας κύκλος για την έκθεση και χρειάζεται να γίνει το επόμενο βήμα. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα γραφείο της ΔΕΒΘ στην πόλη και ο δήμος Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να βοηθήσει. Δικό μου αίτημα είναι η ΔΕΒΘ να έχει σχετική αυτονομία, να κάνει δράσεις όλο τον χρόμο στην πόλη. Αυτό φυσικά απαιτεί άλλη χρηματοδότηση, και ελπίζουμε το επόμενο ΕΣΠΑ να είναι περισσότερο γενναιόδωρο», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το προϋπολογισμό είπε πως αγγίζει τις 260.000 ευρώ (237.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ, συν 25.000 ευρώ από τη Βουλή, ενώ υπάρχουν και χορηγίες). Ανέφερε, όπως εξάλλου είχε δηλώσει και στον Κυριακάτικο «Τύπο Θεσσαλονίκης» πως «υπάρχει προφορική δέσμευση πως θα παραταθεί η χρηματοδότηση για το 2020», ενώ δεδομένου πως θα υπάρξει ένα χρονικό κενό για το επόμενο ΕΣΠΑ  ( σημ. πχ στο ΈΣΠΑ 2014 η χρηματοδότηση άρχισε να λειτουργεί το 2016, άρα το ΈΣΠΑ 2020 δύσκολα θα ξεκινήσει πριν το 2022), ίσως υπάρξει θέμα με την χρηματοδότηση του 2021.

Στην ανάγκη η ΔΕΒΘ να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη εστίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης. «Να μιμηθούμε το παράδειγμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης» σημείωσε, ενώ υπογράμμισε την σημασία του να μπει το βιβλίο στη ζωή μας και στην πόλη μας πιο δυναμικά.

Στο διεθνές κομμάτι της ΔΕΒΘ που φέτος είναι πιο δυναμικό από ποτέ άλλοτε εστίασε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας τονίζοντας πως η έκθεση έχει καθιερωθεί ως ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός. Μάλιστα πρόσθεσε πως αυτές τις μέρες στους χώρους της ΔΕΘ-Helexpo φιλοξενούνται παράλληλα και άλλες εκδηλώσεις όπως το Comic Con, η Ανθοέκθεση, η έκθεση με Κρητικά προϊόντα και το Thessaloniki Design Week.  

Στο αφιέρωμα που θα γίνει στον Μανώλη Τριανταφυλλίδη, αναφέρθηκε το μέλος του δ.σ. του ΕΙΠ και αναπληρωτής καθηγητής Ιστορικής Γλωσσολογίας του ΑΠΘ, κ. Γιώργος Παπαναστασίου, ενώ πρόσθεσε πως φέτος υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός εκδηλώσεων στην ΔΕΒΘ.

Για την ανάγκη της μεγαλύτερης σύνδεσης της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης με την πόλη μας αναφέρθηκε και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κα Έλλη Χρυσίδου, και είπε πως ο δήμος θα μπορούσε να βοηθήσει προς την ενίσχυση του θεσμού καθόλη τη διάρκεια του έτους με δράσεις μέσω των δημοτικών βιβλιοθηκών του.

Η ΔΕΒΘ πραγματοποιείται με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ