Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Ίνγκο Ζίγκνερ φέρνει τον δράκο Καρύδα στη Θεσσαλονίκη!

Ο Γερμανός συγγραφέας και εικονογράφος ήρθε για την 16η ΔΕΒΘ και περιμένει τους μικρούς του φίλους για μια ξεχωριστή παρουσίαση

Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη

 

Τι δουλειά έχει ένας πορτοκαλί δράκος της φωτιάς με μπλε κασκέτο, που όλο μπλέκει σε περιπέτειες; Μετά τα ταξίδια στη ζούγκλα, στην προϊστορία, στο διάστημα, στην Άγρια Δύση, ακόμα και στη χαμένη Ατλαντίδα, ο μικρός δράκος Καρύδας ταξιδεύει στη γη των Ινδιάνων. Για αυτό το παραμύθι, αλλά και για τον ήρωα που έπλασε τυχαία, σαν ένα δώρο γενεθλίων για ένα παιδάκι της γειτονιάς του μίλησε μαζί μας ο Γερμανός συγγραφέας παιδικών βιβλίων Ίνγκο Ζίγκνερ.

Αφορμή; Το ραντεβού που έχει δώσει με τους μικρούς του φίλους σήμερα Σάββατο 11 Μαΐου 2019, στις 6 το απόγευμα, στις εγκαταστάσεις της Έκθεσης (HELEXPO, περίπτερο 13, Παιδική Γωνιά, Αίθουσα 1), στο πλαίσιο της 16ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Ο Ζίγκνερ μπορεί να μην πέρασε εύκολη παιδική ηλικία (όταν ήταν πέντε χρονών, οι γονείς του χώρισαν, ζούσε με τον πατέρα του και στα επτά του έχασε τη μητέρα του, πράγμα που τον οδήγησε να κλειστεί στον εαυτό του), όμως τα βιβλία και η ανάγνωση ήταν πάντα κάτι που του έδινε χαρά.

Μέχρι που άρχισε να πλάθει τις δικές του ιστορίες και να κάνει την εικονογράφησή τους. Μια ιστορία του βρέθηκε στα χέρια ενός εκδότη και κάπως έτσι ξεκίνησε μια νέα δημιουργική περιπέτεια με κύριο πρωταγωνιστή τον δράκο Καρύδα.

politismos_drakos_karydas_12.jpg

-Οι δράκοι εμφανίζονται σε παραμύθια, ταινίες, βιβλία και παιχνίδια. Γιατί μας απασχολούν τόσο; Τι το ενδιαφέρον έχουν;

-Οι δράκοι είναι δυνατοί και συχνά επικίνδυνοι στην φαντασία μας, είναι κυρίως τέρατα που πρέπει να νικηθούν από έναν δυνατό ήρωα. Και εφόσον όλοι μας ενδιαφερόμαστε στην μάχη του καλού απέναντι στο κακό, οι δράκοι είναι κατάλληλοι αντι-ήρωες.  Σε άλλες κουλτούρες όπως πχ στην Ασία, οι δράκοι μπορεί να θεωρηθούν και γουρλίδικοι. Και εκεί ένας δράκος μπορεί να πολεμήσει, και μπορεί να προστατέψει. Και είναι ένας θετικός ήρωας.

politimsos_zigner.jpg

-Τι συμβαίνει στην τελευταία σας ιστορία με ήρωα τον διάσημο δράκο Καρύδα;

-Ο μικρός δράκος Όσκαρ πρέπει να προμηθευτεί βουβαλίσιο κρέας για τον πατέρα του. Έτσι η παρέα ταξιδεύει στη γη των Ινδιάνων, όπου ζουν βουβάλια. Στην έρημη πεδιάδα συναντούν την Άγρια Μέλισσα που ονειρεύεται να γίνει κυνηγός. Στους Ινδιάνους βέβαια, μόνο οι άνδρες συνήθως εκπαιδεύονται για να γίνουν κυνηγοί. Και έπειτα υπάρχουν και οι δύο επικίνδυνοι κυνηγοί ο Μπαρτ Μπρούστερ Μπρόνσον που τον αποκαλούν Μπούφαλο Μπανγκ Μπανγκ και ο Αρκουδοφονιάς Μπερντ που τον αποκαλούν Αγριόγατα του Γουαϊόμινγκ!

 

-Πώς παίρνουν μορφή οι ήρωές σας; Τι σας εμπνέει;

-Ανέκαθεν μου άρεσε να διαβάζω περιπέτειες και κόμικς. Από παιδί ακόμη σκαρφιζόμουν sequels και έπειτα έπλαθα νέες ιστορίες. Σήμερα σκέφτομαι ένα θέμα για ένα νέο βιβλίο κυρίως μαζί με τον εκδότη μου. Μετά πηγαίνω στη βιβλιοθήκη και συλλέγω ιδέες για το νέο μου αντικείμενο: για παράδειγμα παίρνω εικονογραφημένα βιβλία και μη – μυθοπλαστικά βιβλία για τη ζούγκλα, τις πυραμίδες ή τους Ινδιάνους.

 

-Πώς προέκυψαν οι ιστορίες με τους δράκους;

-Μια μέρα έγραψα μια ιστορία για ένα γειτονάκι μου που είχε γενέθλια για να του την κάνω ως δώρο. Σκέφτηκα πως ο δράκος ήταν μια καλή φιγούρα για ένα παιδικό βιβλίο. Και επειδή μπόρεσα να σχεδιάσω αρκετά καλά, αμέσως έκανα εικόνες για αυτή την ιστορία.

politismos_siegner_1.jpg

-Πώς αποφασίσατε να γίνετε συγγραφέας;

-Την ιστορία που σας προανέφερα την ανακάλυψε τυχαία ένας εκδότης.  Αυτός με ερώτησε αν μπορούσα να γράψω για τον μικρό δράκο Καρύδα ώστε να βγει ένα βιβλίο. Ποτέ δεν ήξερα τι επάγγελμα θα έκανα. Οπότε όταν ήρθε η πρόταση ήταν κάτι που μου ταίριαζε και σκέφτηκα να το κάνω. Μου αρέσει το να είμαι συγγραφέας. Ανέκαθεν σκαρφιζόμουν ιστορίες, και ως συγγραφέας είμαι αφεντικό του εαυτού μου.

 

-Πέρα από το κείμενο, κάνετε την εικονογράφηση των βιβλίων σας. Πώς λειτουργεί αυτή η διπλή ενασχόληση;

-Αρχικά κάνω σχέδια με μολύβι (πρωτόλεια σχέδια), μετά τα σχεδιάζω με μελάνι και στο τέλος τα χρωματίζω με τέμπερες. Αυτό διαρκεί περί τις 6 εβδομάδες. Και ενώ το γράψιμο είναι κάτι το διασκεδαστικό (πάντα υπάρχει κάτι με το οποίο θα γελάσεις), το σχέδιο και ο χρωματισμός είναι περισσότερο μια τέχνη. Πρέπει να εργάζομαι σκληρά, γιατί οι εικόνες υπάρχουν ήδη στο μυαλό μου, και πρέπει απλά να τις μετατρέψω σε πραγματικότητα. Στην αρχή το να κάνεις σχέδιο έχει πλάκα, όμως, μετά από δύο εβδομάδες συνήθως με εξουθενώνει, αλλά με το ραδιόφωνο και τις λίστες ραδιοφώνου ο χρόνος περνά αρκετά καλά.

 

-Ποιο ήταν το αγαπημένο σας παραμύθι όταν ήσασταν παιδί;

-Δεν μπορώ να θυμηθώ. Έχω διαβάσει πολλές περιπέτειες, για παράδειγμα βιβλία του Karl May, αλλά και κόμικ πχ Αστερίξ και Οβελίξ, συχνά το βράδυ κάτω από την κουβέρτα μου μέχρι να έκλειναν τα μάτια μου. Το διάβασμα ήταν κάτι που μου έδινε χαρά ακόμη και τότε.

politismos_drakos_karydas_08.jpg

-Πώς προετοιμάζεστε για μια παρουσίαση; Είναι αλήθεια πως τα παιδιά είναι δύσκολοι αναγνώστες;

- Έχω ήδη κάνει εκατοντάδες παρουσιάσεις στο παρελθόν οπότε δεν χρειάζεται να κάνω κάποια προετοιμασία για μια ανάγνωση. Παίρνω μαζί το βιβλίο από το οποίο θα διαβάσω, καθώς και τον προβολέα μου για την παρουσίαση των σχεδίων μου αλλά και τα στυλό μου. Και αρχίζω!

Όσο για τα παιδιά δεν είναι δύσκολοι αναγνώστες. Απλά δείχνουν καθαρά πότε βαριούνται. Και κάποια παιδιά δεν μπορούν να συγκεντρωθούν καλά, ίσως επειδή δεν έχουν συνηθίσει την ανάγνωση με δυνατή φωνή. Αλλά στον καθένα αρέσει να ακούει μια συναρπαστική και αστεία ιστορία! 

 

-Τι να περιμένουν τα παιδιά που θα έρθουν να σας δουν από κοντά στην 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης;

-Στις παρουσιάσεις μου αρχικά λέω για τη δουλειά μου και τις ιστορίες μου. Σχεδιάζω σε έναν πίνακα για παράδειγμα πως ο μικρός δράκος Καρύδας παίρνει μορφή. Τα παιδιά κάνουν ερωτήσεις και έπειτα αρχίζουμε να γελάμε. Στο δεύτερο μέρος της ανάγνωσης διαβάζω μια ιστορία από ένα βιβλίο της σειράς με τον μικρό δράκο Καρύδα και δείχνω σχέδια από αυτό. Αυτό τους αρέσει πολύ! Και στη συνέχεια υπογράφω τα βιβλία που τα παιδιά έχουν φέρει μαζί τους.

 

Σημείωση: Τα βιβλία της σειράς «Ο μικρός δράκος Καρύδας» που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ