Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ένα διεθνές πνευματικό κέντρο για τον Αριστοτέλη στα Αρχαία Στάγειρα

Με στόχο την προβολή του Αριστοτελικού έργου – Θα διαθέτει βοτανικό κήπο, ξεναγήσεις, ενώ θα φιλοξενεί συνέδρια και θερινά σχολεία

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Σε μια έκταση περισσότερων από 300 στρεμμάτων, κοντά στον χώρο των Αρχαίων Σταγείρων θα ανεγερθεί το «Διεθνές Πνευματικό Κέντρο Αρχαίων Σταγείρων: Ο Αριστοτέλης» , αρχικής επένδυσης 5 εκατ. ευρώ, με στόχο να τοποθετηθεί η περιοχή στο διεθνές πολιτιστικό, επιστημονικό και εκπαιδευτικό χάρτη και να συμβάλει καθοριστικά στην πολιτική αειφόρου ανάπτυξης που σχεδιάζεται και υλοποιείται τα τελευταία χρόνια, στον τόπο όπου γεννήθηκε ο μεγάλος Σταγειρίτης φιλόσοφος Αριστοτέλης.

Θα φιλοξενεί Συνέδρια, πολιτιστικές και επιστημονικές εκδηλώσεις, προγράμματα Διά Βίου Μάθησης, θα πραγματοποιεί Διεθνή Θερινά Σχολεία, τελετές αποφοίτησης φοιτητών και ειδικών Πανεπιστημιακών μαθημάτων σε Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές, αθλητικές και καλλιτεχνικές δράσεις εντός ή εκτός του αρχαιολογικού χώρου των Αρχαίων Σταγείρων, θα προβάλλει το Αριστοτελικό́ έργο με ξεναγήσεις, εκπαιδευτικές εκδρομές, και κυρίως σεμινάρια και βοτανολογικούς περιπάτους, κυρίως για τους φοιτητές των τμημάτων Βιολογίας, Γεωλογίας και Δασολογίας και Γεωπονίας.

typost.jpg

Επίσης θα έχει Βοτανικό Κήπο όπου θα υπάρχουν τα ταξινομημένα από τον Αριστοτέλη φυτά, με τις αναφερόμενες από τον Φιλόσοφο ονομασίες, ενώ θα γίνονται και σεμινάρια για τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων των αρχαίων Σταγείρων και κατ’ επέκταση για τις διατροφικές συνήθειες της εποχής αυτής.

Η δημιουργία του «Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου Αρχαίων Σταγείρων: Ο Αριστοτέλης», που παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην αίθουσα Συγκλήτου του ΑΠΘ, προβλέπεται στο Σύμφωνο που υπέγραψαν οι ΑΠΘ και δήμος Αριστοτέλης, τον Ιούλιο του 2018.

Μάλιστα σημαντική για την λειτουργία του Κέντρου υπήρξε η συμβολή του επιστημονικού δυναμικού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κυρίως του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙΚΑΜ) του ΑΠΘ. Μέλη του τελευταίου εργάστηκαν για τη διαμόρφωση της επιστημονικής, εκπαιδευτικής και πολιτιστικής ταυτότητας του Κέντρου, με γνώμονα τη διεθνή προβολή του και την άμεση σύνδεσή του με τον αρχαίο Σταγειρίτη φιλόσοφο Αριστοτέλη.

 

Ένα μεγάλο Κέντρο για τον μεγάλο Έλληνα φιλόσοφο

stageira.jpg

Φωτογραφία από το elliniko-panorama.gr

«Είναι μια οφειλόμενη συνεργασία στην οποία μπαίνουμε με χαρά. Χαιρόμαστε που με το δικό μας Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών του ΑΠΘ συμβάλουμε στην προσπάθεια του δήμου Αριστοτέλη να στήσει ένα μεγάλο Κέντρο για τον μεγάλο Έλληνα φιλόσοφο. Και βοηθάμε σε αυτό με το διεπιστημονικό μας προσωπικό, ενώ υπάρχουν και συνάδερφοί μας που έχουν βοηθήσει από τα πρώτα βήματα αυτής της προσπάθειας», δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, ενώ πρόσθεσε πως μέσα από το Κέντρο θα αναδειχθεί περισσότερο η παρακαταθήκη του Αριστοτέλη.

Για μια μεγάλη μέρα έκανε λόγο η Πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών του ΑΠΘ (ΔΙΚΑΜ), Ομ. Καθηγήτρια του ΑΠΘ, Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου. Όπως εξήγησε: «Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας συνεργασίας του δήμου Αριστοτέλη με το ΑΠΘ για να προβληθεί το έργο του και η γενέτειρά του. Δεν πρέπει να ξεχνούμε πως ο Αριστοτέλης διαμόρφωσε την Ευρωπαϊκή και ευρύτερα την Δυτική σκέψη, και αποτελεί μια πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο της Μακεδονίας, μα και όλου του κόσμου. Στόχος μας είναι να αποκτήσει παγκόσμια ακτινοβολία αυτό το Κέντρο που στην ουσία του έχει ως βάση την ήδη μεγάλη δραστηριότητα του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών του ΑΠΘ».

Στις προσπάθειες που προηγήθηκαν μέχρι να μπει σε τροχιά το Διεθνές Πνευματικό Κέντρο Αρχαίων Σταγείρων αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Γεώργιος Ζουμπάς, τονίζοντας πως έχει γίνει και μελέτη βιωσιμότητας για το έργο. «Στην Χαλκιδική έχουν γίνει πολλές δομές δίχως όμως τον απαραίτητο σχεδιασμό πριν τα έργα με αποτέλεσμα να παραμένουν ανενεργές», εξήγησε.

Ο τέως Δήμαρχος Αριστοτέλη και υπεύθυνος της ομάδας εργασίας του «Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου Αρχαίων Σταγείρων: Ο Αριστοτέλης», Ιωάννης Μίχος, τόνισε πως το Κέντρο Σταγείρων υπήρχε ως αίτημα ήδη από το 1996 με την απόφαση της παροχής του χώρου 300 στρεμμάτων, ενώ αναφέρθηκε και στη διαδρομή του έργου, υπογραμμίζοντας κι αυτός ότι έχει γίνει μελέτη βιωσιμότητας. «Στόχος μας είναι η μελέτη και προβολή του Αριστοτελικού έργου», τόνισε.

Όπως είπε: «Η αρχική επένδυση, ύψους 5 εκ. €, θα περιλαμβάνει κτιριακές εγκαταστάσεις πολλαπλών χρήσεων και υλικοτεχνική υποδομή. Στον πίνακα αποτελεσμάτων χρήσης σε βάθος δεκαετίας προβλέπεται μέση ετήσια αύξηση εσόδων 4,9%. Το καθαρό ποσό των κερδών για το πρώτο έτος λειτουργίας του Κέντρου αναμένεται στα 121.427 € (ποσοστό 35% των εσόδων σε ετήσια βάση), ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης των εσόδων ανά έτος υπολογίζεται σε μέσο ποσοστό 5,4%.

Στόχος του Κέντρου είναι να διαθέσει τα πρόσθετα έσοδά του για τη χορήγηση υποτροφιών σε φοιτητές, τη διεξαγωγή αρχαιολογικών ανασκαφών στα αρχαία Στάγειρα, την ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού και την αναβάθμιση της βιβλιοθήκης του».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Ανάπτυξης δήμου Αριστοτέλη Αργύρης Τσακνής και υποψήφιος δήμαρχος Αριστοτέλη δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος λέγοντας πως «:Είναι ένα έργο που θα δώσει νέα κατεύθυνση ανάπτυξης στον τόπο μας και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού μας».

Στην έμπνευση για τον σχεδιασμό των κτιριακών εγκαταστάσεων αναφέρθηκε ο Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ, Νικόλαος Τσινίκας, Σύμβουλος για Τεχνικά Θέματα της κοινής Συντονιστικής Επιτροπής Παρακολούθησης υλοποίησης των κοινών δράσεων, που αφορούν στην ίδρυση του «Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου Αρχαίων Σταγείρων: Ο Αριστοτέλης», επισημαίνοντας ότι η αρχιτεκτονική του συμπλέγματος των κτιρίων που θα το απαρτίζουν συμβολίζει τη διεπιστημονικότητα του Αριστοτέλη.

Η φιλόδοξη αυτή σύμπραξη αποτελεί φυσική συνέχεια των προηγούμενων σημαντικών πρωτοβουλιών του ΑΠΘ για την ανακήρυξη του 2016 ως «Επετειακού Έτους Αριστοτέλη» από την UNESCO, τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Συνεδρίου «Αριστοτέλης 2400 χρόνια».

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Ποιες ώρες θα είναι χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ σήμερα η Θεσσαλονίκη - Γιατί κάνουν στάση εργασίας οι εργαζόμενοι, τι απαντά η διοίκηση του Οργανισμού
Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί