Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Véronique Ovaldé έφερε την Βέρα Κάντιντα στη Θεσσαλονίκη

Η γαλλίδα συγγραφέας μίλησε για το βιβλίο της «Όσα ξέρω για την Βέρα Κάντιντα» στην 16η ΔΕΒΘ

Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη

 

Στο σύμπαν ενός τροπικού παραμυθιού, με νότες μαγικού ρεαλισμού, όπου η μοίρα φαίνεται να επαναλαμβάνεται για τα μέλη μιας οικογένειας μεταφέρει τον αναγνώστη η  Véronique Ovaldé μέσα από το βιβλίο της «Όσα ξέρω για την Βέρα Κάντιντα» (εκδόσεις Gema, πρωτότυπος τίτλος «Ce que je sais de Vera Candida»). Αυτό το μυθιστόρημα την έβαλε στον παγκόσμιο χάρτη της γαλλικής λογοτεχνίας και αποτέλεσε το επίκεντρο της συζήτησης που είχε η γαλλίδα συγγραφέας με αναγνώστες της πριν λίγες μέρες στο πλαίσιο της 16ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Η ίδια σε σύντομη δια ζώσης συνομιλία μας αναφερόμενη στο βιβλίο της είπε: «Το μυθιστόρημά μου αναφέρεται σε πολλές γυναίκες που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές που ζουν την ίδια μορφή μοίρας: ν' αποκτήσουν μια κόρη και να μην μπορούν ποτέ ν' αποκαλύψουν το όνομα του πατέρα. Είναι για οικογενειακές ιστορίες που επαναλαμβάνονται. Έστω κι αν εμείς δεν το θέλουμε, επαναλαμβάνονται. Σκεφτόμαστε να τις αλλάξουμε, ωστόσο άθελά μας ή υποσυνείδητα, τις επαναλαμβάνουμε. Για μένα είναι λίγο αστείο. Στη Γαλλία για παράδειγμα έλεγαν πως αν μέχρι τα 25 σου δεν παντρευτείς ήσουν Catherinette, δηλαδή γεροντοκόρη, και φορούσες καπέλο μιας μεγάλης κοπέλας κλπ. Δεν είναι παντού προοδευτικοί οι Γάλλοι (γέλια). Και αντιλήφθηκα μετά το διαζύγιό μου ότι παντρεύτηκα λίγο πριν τα 25 μου! Μου φάνηκε τρελό. Επαναλαμβάνεις κάποια πράγματα. Αυτό είναι κάτι που με ενδιαφέρει και κάπως έτσι αποφάσισα να γράψω αυτό το βιβλίο».

synedeuxi_ovalde.jpg

Ήταν μόλις 7 ετών όταν αποφάσισε να γίνει συγγραφέας. «Είχα ένα μικρό τετράδιο και έγραφα τους τίτλους των βιβλίων που θα έγραφα. Πχ Ο μικρός Γιάννης πάει στο βουνό, Ο μικρός Γιάννης πάει σχολείο κλπ. Έκανα λίστα. Φυσικά δεν έγραψα ποτέ αυτό το βιβλίο αλλά η ιδέα μπήκε τότε. Ήθελα να γράψω. Να διαβαστούν οι ιστορίες μου. Είχα μεγάλη φαντασία και ήθελα να την διοχετεύσω στο χαρτί».

Παράλληλα είναι και εκδότης στον Albin Michel, έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους της Γαλλίας. «Το να είσαι συγγραφέας είναι πολύ σημαντικό και καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου, όμως μου αρέσει εξίσου να έχω επαφή και με άλλους συγγραφείς σε αυτό τον αγώνα της συγγραφής. Λατρεύω αυτή τη διαδρομή από τη σύλληψη μιας ιδέας μέχρι την κυκλοφορία ενός βιβλίου. Συνεργάζομαι λοιπόν με τον Jean Michel Guenassia και την Veronique Olmi και μου αρέσει να βρίσκομαι κοντά τους».

ovalde_livre.jpg

Την ρωτήσαμε για την σχέση των Γάλλων με το βιβλίο και μας πως διαβάζουν ακόμη αρκετά. «Στο μετρό βλέπεις καθημερινά επιβάτες να διαβάζουν βιβλία. Το διάβασμα βιβλίων στο ίντερνετ δεν έχει τόσο σημαντική θέση όσο αυτό στο χαρτί. Όμως βοηθά και ο νόμος με την ενιαία τιμή βιβλίου που υπάρχει από το Κράτος. Αυτό έσωσε συγγραφείς και βιβλιοπωλεία».

Η ίδια στο επόμενο διάστημα θα συνεχίσει την προώθηση του βιβλίου της «Persone n'a peur des gens qui sourient». Στο πλαίσιο αυτό θα πάει στο Φεστιβάλ Βιβλίου Μονπελιέ.

 

Σημείωση: Το βιβλίο «Όσα ξέρω για την Βέρα Κάντιντα” έχει τιμηθεί με τα βραβεία Renaudot des lyceens 2009, France Televisions 2009 και Grand prix des lectrices de Elle 2010

Μεταξύ των βιβλίων της είναι επίσης τα: «Toutes choses scintillant» , «Les hommes en général me plaisent beaucoup» και «Et mon cœur transparent».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ