Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συζητώντας για Επιστήμη στα μπαρ της Θεσσαλονίκης

Τρεις βραδιές Pint of Science σε δύο μπαρ με εκλαϊκευμένες ομιλίες επιστημονικών θεμάτων

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Γνωρίζατε πως μέσω της εικονικής πραγματικότητας μπορεί κανείς από το να ξεναγηθεί στο Ανάκτορο των Αιγών όπως ήταν στην αρχαιότητα μέχρι και να κάνει προσομοίωση ιατρικής επέμβασης και από το να παίξει παιχνίδια που ταξιδεύουν τον παίκτη στην εποχή του Πελοποννησιακού πολέμου μέχρι και να δοκιμάσει πώς θα του ταίριαζε ένα νέο κούρεμα;

Ξέρετε ότι στην ιατρική χρησιμοποιούνται γυαλιά τηλεκπαίδευσης; Ή πώς μπορεί κανείς να μάθει μέσα από ένα Stand up Science πώς να είναι χαρούμενος μέσα από την κατανάλωση των σωστών τροφών; Και γνωρίζετε τι είναι η αποστολή AIDA και πόσο μπορούμε να φοβόμαστε ότι θα… πέσει κάποιος αστεροειδής στο κεφάλι μας;

Τα παραπάνω θέματα ήταν μερικά μόνο από τα όσα συζητήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας Rehab Pub στη Θεσσαλονίκη στην 1η βραδιά του «Pint of Science» (σημ. "pint" σημαίνει "μπύρα") με ομιλίες από τον Αν. Καθηγητή, Δ/ντη Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, στο Τμήμα Φυσικής, Α.Π.Θ. Κλεομένη Τσιγάνη,  τον 3D VR/AR Medical Visualization Specialist Εμμανουήλ Μπαμπάτσικο και του; Βοηθούς Έρευνας, ΙΠΤΗΛ, ΕΚΕΤΑ και Υποψήφιους Διδάκτορες, Πανεπιστήμιου Μακεδονίας Λευτέρη Αναστασοβίτη και Χριστίνα Τσίτα.

pint.jpg

Από τις 20 έως 22  Μαΐου 2019 νέοι και καταξιωμένοι ερευνητές από όλα τα επιστημονικά πεδία, δίνουν σύντομες ομιλίες σε κεντρικά μπαρ της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Σερίφου, και Βόλου, ταυτόχρονα με  συναδέλφους τους ερευνητές σε 25 άλλες χώρες και περισσότερες από 400 πόλεις ανά το κόσμο. Για τρεις συνεχόμενες μέρες, σε διάφορα μπαρ με ελεύθερη είσοδο, θα πραγματοποιούνται γύρω στις 10 ομιλίες, ενώ η επικοινωνία επιστημόνων και κοινού με καταλύτη την αιθανόλη, θα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε χαλαρή και εποικοδομητική συζήτηση.

pint4.jpg

Ο πολιτικός μηχανικός στην ΕΥΑΘ, κ. Αχιλλέας Σαμαράς που συνεργάζεται ερευνητικά με ΑΠΘ, και είναι μέλος της οργανωτικής ομάδας του Pint of Science για την πόλη μας δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «Όλα ξεκίνησαν για το θεσμό αυτό το 2012 από μια παρέα φίλων ερευνητών στα εργαστήρια του Imperial  College of Science Technology and Medicine στο Λονδίνο που θέλησαν να επικοινωνήσουν την επιστήμη σε ένα πιο χαλαρό περιβάλλον, σε παμπ με συνοδεία μπύρας. Στην Ελλάδα το Pint of Science ξεκίνησε από έναν διδάκτορα από την Ισπανία τον Diego που είχε κάνει Erasmus στη Θεσσαλονίκη και είχε την ιδέα να γίνει πέρυσι το Pint of Science Greece και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Φέτος ο θεσμός επεκτείνεται και σε Κρήτη, Σέρφο, και Βόλο. Και στη Θεσσαλονίκη, πέρα από το Rehab Pub στη Βαλαωρίτου, εντάσσεται στο πρόγραμμα και στο Bulldogs & The Beast - Pub στην Αλεξάνδρου Σβώλου. Το Pint of Science της Θεσσαλονίκης το “τρέχουμε” 4 άτομα, εγώ, ο Σάββας, η Αφροδίτη και η Μαίρη, ενώ σιγά σιγά πιστεύουμε θα επεκταθεί και σε άλλες πόλεις. Η διοργάνωση έχει στόχο να εκλαϊκεύσει επιστημονικά θέματα μέσα από πιο απλή παρουσίαση σε ένα χαλαρό περιβάλλον που δεν δημιουργεί την αυστηρότητα που υπάρχει σε ένα αμφιθέατρο. Έτσι το κοινό μπορεί να έρθει πιο απλά σε επαφή με ένα αντικείμενο που τον ενδιαφέρει».

pint.jpg

Οι επόμενες ομιλίες θα θίξουν μεταξύ άλλων ζητήματα  για γενετική φυτών, αστροφυσική, περιβάλλον, ανακυκλώσιμα υλικά κ.ά..

Περισσότερα για το Pint of Science στην πόλη μας εδώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ