Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μουσική παράσταση με μόνο όργανο το ανθρώπινο σώμα

Το Bodyterranean φέρνει και στη Θεσσαλονίκη ο Simone Mongelli

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Μια διαφορετική παράσταση είναι το «Bodyterranean» που θα ανεβεί στη σκηνή του θεάτρου Αμαλία (Αμαλίας 71) απόψε και αύριο στις 21.00. Τι θα γίνει; Η Ελληνική και η Ιταλική παράδοση συναντούνται και ζωντανεύουν στη σκηνή με μοναδικό όργανο το ανθρώπινο σώμα που θα λειτουργεί ως κρουστό και τις ανθρώπινες φωνές ως μελωδικά όργανα.

Ο μουσικός Simone Mongelli εξήγησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης: «Ο τίτλος είναι ένα λογοπαίγνιο από το Body της body music και το Mediterranean από τη Μεσόγειο. Είναι ένα πρότζεκτ που συνδυάζει παραδοσιακή μουσική από Ελλάδα και Ιταλία, και συγκεκριμένα τη Νότια Ιταλία, που αποδίδονται χρησιμοποιώντας μόνο το ανθρώπινο σώμα ως μουσικό όργανο. Δεν υπάρχει κανένα άλλο αντικείμενο ή όργανο. Το Bodyterranean είναι ένα έργο βασισμένο στο ομώνυμο άλμπουμ που κυκλοφόρησε στο τέλος του 2016 και έχει παρουσιαστεί ως παράσταση τον Οκτώβρη του 2017 στην Αθήνα στο International Body Music Festival. Στη Θεσσαλονίκη έρχεται για πρώτη φορά».

Τον ρωτήσαμε για την body music (τη μουσική δηλαδή που παράγεται από το ανθρώπινο σώμα) και είπε πως «είναι κάτι που μεγαλώνει και διεθνώς και στην Ελλάδα». Πρόσθεσε δε πως το φεστιβάλ που προανέφερε γίνεται εδώ και 10 χρόνια με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, αλλά ταξιδεύει και ανά τον κόσμο (πχ Τουρκία, Ινδονησία, Ιταλία, Ελλάδα).

politismos_bodyterraneang_dalianis_0114.jpg

Ο ίδιος είναι γέννημα θρέμμα Ιταλός, απόφοιτος Εθνομουσικολογίας (Ιταλία) και Παραδοσιακών Κρουστών (Ελλάδα) και τα τελευταία13 χρόνια ζει στην Ελλάδα. Πώς ήρθε στην χώρα μας; «Για τη μουσική!», είπε και εξήγησε: «Ήθελα να μελετήσω τα μουσικά όργανα, ιδιαίτερα τα κρουστά της Μεσογείου, και κυρίως της Ελλάδας. Ήρθα λοιπόν εδώ και βρήκα ωδείο για να κάνω σπουδές πάνω στα κρουστά και αντιλήφθηκα πως υπήρχε έδαφος για να ασχοληθώ σοβαρά με αυτό το θέμα». Πώς ήρθε στη ζωή του η body music; «Από ένα σεμινάριο του Max Pollak που έκανα στην Ελλάδα. Αυτός ήταν ο πρώτος δάσκαλος που μου έδειξε την body music και αργότερα τον κάλεσα να συμμετάσχει στην ηχογράφηση του Bodyterranean. Για μένα το να ασχοληθώ με αυτή τη μουσική που παράγει το ανθρώπινο σώμα ήταν σαν να πρόσθεσα ένα ακόμη όργανο που να μπορώ να παίζω, και ίσως τελικά το πιο προσιτό και άμεσο».

simone_mongelli_bodyterranean.jpg

Εξήγησε πως «οποιαδήποτε μουσική μπορεί να παιχτεί χρησιμοποιώντας το ανθρώπινο σώμα». Όσο για την παράδοση λέει πως η ενασχόλησή του με αυτήν προηγήθηκε χρονικά και συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.

Τι κοινά στοιχεία έχουν Ελλάδα και Ιταλία στη μουσική παράδοση; Σύμφωνα με τον κ. Mongelli: «Γενικά στη Μεσόγειο υπάρχουν κοινά στοιχεία στις κουλτούρες και στις παραδόσεις. Υπάρχουν κοινές θεματολογίες και η ίδια ανάγκη για μουσική έκφραση. Και αυτό είναι κοντά σε αυτό που πιστεύω για την τέχνη: της άμεσης έκφρασης και όχι τόσο της παρασκευής ενός προϊόντος».

politismos_mongelli.jpg

Σημειώστε πως στο άλμπουμ Bodyterranean ο Mongelli συνέπραξε με πολλούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από το διεθνή κύκλο της Body Music και από την εγχώρια σκηνή της παραδοσιακής και a cappella μουσικής, όπως τους Max Pollak, Bryan Dyer, Antwan Davis και Raùl Cabrera, την Αρετή Κετιμέ, την Μαρία Κώτη, τον Μάνο Αχαλινωτόπουλο (στα φωνητικά!), τον Αλέξανδρο Καψοκαβάδη, τα φωνητικά σύνολα Πλειάδες και Stringless, τους beat-boxers Word of Mouth, τον Θάνο Δασκαλόπουλο.

Για την υλοποίηση της παράστασης, ύστερα από διαδικασία ακρόασης, επέλεξε πέντε νέους και ταλαντούχους καλλιτέχνες και performers, με ειδικότητες στο παραδοσιακό τραγούδι, τον χορό, την μουσική του σώματος και γενικά το performing, για να δημιουργήσει μία καινούργια, δυναμική ομάδα που υπόσχεται πολλά.

Συντελεστές

Simone Mongelli – σύλληψη, συνθέσεις και ενορχηστρώσεις παραδοσιακού υλικού, σκηνοθεσία, body percussion, φωνητικά

Σίσσυ Πιντέλα – body percussion, φωνητικά, χορός

Μιχάλης Κωτσόγιαννης – φωνητικά, body percussion, beat-box

Μαρία Πλουμή – τραγούδι, φωνητικά, body percussion

Αλεξάνδρα Παπαστεργιοπούλου – τραγούδι, φωνητικά, body percussion

Φώτης Φωτόπουλος - body percussion, φωνητικά

Σελήνη Φιλιππιτζή - τραγούδι, φωνητικά, body percussion.

Προσκεκλημένοι:  Stringless: τραγούδι, Γιάννης Διονυσίου – τραγούδι.

Εκτέλεση Παραγωγής: Όψεις Πολιτισμού.

Εισιτήριο: 15 €, Μειωμένο 13 €. Ειδικές τιμές για ομαδικές Κρατήσεις και Συλλόγους (τηλ. 2310257218, 6986713300, 6934115555).

Προπώληση: Ταμείο Θεάτρου Αμαλία, Καθημερινά 10.00-15.00 & 17.30-21.30. Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2310842509, 2310257218.

 

Διαγωνισμός για τους αναγνώστες του TyposThes

Το TyposThes είναι χορηγός επικοινωνίας και κληρώνει δύο διπλές προσκλήσεις για την πρεμιέρα 29/6/2019. Πώς θα τις διεκδικήσετε; Στείλτε μας email στο [email protected] με θέμα ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΜΑΛΙΑ γράφοντας το ονοματεπώνυμό σας μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης 29/6/2019. Οι νικητές θα ειδοποιηθούν. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ