Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Γεμάτο παραστάσεις το καλοκαίρι του ΚΘΒΕ!

Με Φεστιβάλ Δάσους, τραγωδία, κωμωδία βρεφικό θέατρο και θεατρικά εργαστήρια για παιδιά

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Γεμάτο παραστάσεις είναι το καλοκαίρι για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Τόσο με το Φεστιβάλ Δάσους που στην 5η χρονιά λειτουργίας του θα φέρει από Ιούνιο έως Σεπτέμβρη εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής και χορού όχι μόνο στο Θέατρο Δάσους μα και σε Θέατρο Γης, Μονή Λαζαριστών και Θέατρο ΕΜΣ, όσο και με τις νέες του παραγωγές την τραγωδία «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, με την οποία συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2019, αλλά και με το έργο – ορόσημο «Βικτόρ ή Τα παιδιά στην εξουσία» του Ροζέ Βιτράκ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη που θα παρουσιαστεί από 11 Ιουλίου (Τρίτες έως Παρασκευές στις 21.00) στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών με αγγλικούς υπέρτιτλους. Εξάλλου πρόγραμμα υπάρχει και για τους μικρούς θεατές: με το βρεφικό θέατρο «Έξω Πάνω Μέσα Κάτω», σε σύλληψη ιδέας-σκηνοθεσία Κατερίνας Καραδήμα και μουσική Φοίβου Δεληβοριά που επιστρέφει την Τετάρτη 17 Ιουλίου και κάθε Τετάρτη, στις 18:00, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και με το «Ολοήμερο Θερινό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι» (αποκλειστικά για παιδιά 4 -11 ετών), μια πρωτοβουλία που αγκαλιάστηκε έως τώρα από 2.500 παιδιά και που φέτος θα έχει διαφορετικό είδος θεάτρου για κάθε εβδομάδα και διαφορετικούς θεατροπαιδαγωγούς.

jan-omilia-1.jpg

Αναφερόμενος στις δύο παραγωγές του ΚΘΒΕ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου είπε το μεσημέρι της Τετάρτης σε εκπροσώπους των ΜΜΕ πως έχουν μια σχέση: «Η “Ιφιγένεια η εν Αυλίδι ” μιλάει για την θυσία μιας νέας κοπέλας και το “Βικτόρ ή Τα παιδιά στην εξουσία” ένα νέο αγόρι κατά κάποιο τρόπο θυσιάζεται».

politismos_viktor.jpg

Εστιάζοντας στο έργο του Ροζέ Βιτράκ όπου πρωταγωνιστής θα είναι ο Βασίλης Ντάρμας ( ξεχώρισε το χειμώνα για την ερμηνεία του στην παράσταση της Νεανικής σκηνής «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα»),  ο κ. Αναστασάκης είπε πως «είναι ένα σπουδαίο κείμενο, μια ωρολογιακή βόμβα για την καθημερινότητά μας. Δείχνει πως οι συμπεριφορές των γονέων είναι ίδιες και σήμερα, αλλά και η θέση των παιδιών που θέλουν να ανατρέψουν τις πεποιθήσεις των γονιών τους απλά δεν ξέρουν πώς».

Σχολιάζοντας το γεγονός πως το ΚΘΒΕ δεν έχει πλέον χρέη, ο κ. Αναστασάκης είπε πως «με προσεκτικά βήματα δεν θα μείνει κάτι δυσβάστακτο για το μέλλον», ενώ εξέφρασε την χαρά του που «το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για πρώτη φορά δεν χρωστάει».

Στο οικονομικό κομμάτι αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ κ. Άρης Στυλιανού λέγοντας πως «το Θέατρο είναι οικονομικά σε τάξη», ενώ τόνισε πως και σε καλλιτεχνικό επίπεδο υπάρχει μια άνθιση.

politismos_ifigeneia.jpg

Στη δική του ματιά πάνω στην Ιφιγένεια που θα παιχτεί στις 3 και 4 Ιούλη στο Θέατρο Δάσους, 19 και 20/7 Επίδαυρο και έπειτα σε περιοδεία ανά την χώρα, αναφέρθηκε ο σκηνοθέτης Γιάννης Καλαβριανός. Όπως είπε «θα δούμε ένα δράμα που με τη θυσία μιας κοπέλας θα πάει μπροστά την Ελλάδα. Η όψη θα είναι απλή, και θα δοθεί περισσότερη έμφαση στην ομορφιά της ποίησης του λόγου και όχι στην κατασκευή. Η σκηνή θα είναι άδεια ώστε να φανεί ο χώρος που μέσα του θα φτιαχτεί η ιστορία. Προσπαθήσαμε να υπάρχει σκληρότητα μέσα από την ομορφιά», σημείωσε. Πρόσθεσε δε πως όλοι οι ηθοποιοί θα είναι πάνω στη σκηνή και θα γίνονται όλοι αφηγητές.

«Η Ιφιγένεια η εν αυλίδι» ανεβαίνει σε νέα μετάφραση  Παντελή Μπουκάλα με πρωταγωνιστές τους:  Γιώργο Γλάστρα (Αγαμέμνονας), Μαρία Τσιμά (Κλυταιμήστρα), Γιώργο Καύκα (Πρεσβύτης), Νικόλα Μαραγκόπουλο (Μενέλαο), Χρίστο Στυλιανού (Αγγελιοφόρος) και Θανάση Ραφτόπουλο (Αχιλλέας).

 

Φεστιβάλ Δάσους έναρξη με 60χρονα ΚΟΘ

 

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως στο Φεστιβάλ Δάσους η εναρκτήρια εκδήλωση θα είναι η επετειακή συναυλία για τα 60 χρόνια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, την 1η Ιουνίου στο Βασιλικό Θέατρο, υπό τη διεύθυνση της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας της ΚΟΘ, Ζωής Τσόκανου. Στο υπόλοιπο του καλοκαιριού το Βασιλικό Θέατρο θα παραμείνει κλειστό για εργασίες στην πλατεία και στη σκηνή του. Θα λειτουργεί μόνο ο χώρος που θα φιλοξενεί το θεατρικό εργαστήρι για παιδιά. 

Για το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ Δάσους διαβάστε το προηγούμενο δημοσίευμά μας εδώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ