Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Λένα Φιλίπποβα: «Η απιστία πάντα προκαλεί πόνο»

Η σκηνοθέτης μίλησε μαζί μας για την «Απιστία» του Πίντερ που ανεβάζει στο Θέατρο Τ

Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη

 

Ο Ρίτσαρντ και η Σάρα είναι παντρεμένοι και ζουν σ’ ένα καλόγουστο σπίτι σε προάστιο. Αυτός είναι οικονομικός σύμβουλος. Αυτή φροντίζει τον πρωινό αποχαιρετισμό, την υποδοχή του συζύγου ύστερα απ’ τη συνηθισμένη κουραστική μέρα στη δουλειά, το γεύμα, τη χαλαρή συζήτηση. Μερικές φορές την εβδομάδα, ύστερα από κανονισμένο ραντεβού, το σπίτι του ζευγαριού επισκέπτεται ο εραστής της γυναίκας. Αυτά συμβαίνουν στον «Εραστή», στο έργο του Χάρολντ Πίντερ που ανεβαίνει από την Εταιρία Θεάτρου ΗΘΩ στο Θέατρο Τ (Αλ. Φλέμινγκ 16)  8-11 Ιουνίου 2019.

Η Λένα Φιλίπποβα που σκηνοθετεί την παράσταση δήλωσε πως επέλεξαν αυτό το έργο για το θέμα του. Απαντώντας σε ερώτησή μας για την απιστία είπε πως προφανώς συμβαίνει όταν κάτι ουσιαστικό λείπει από μια σχέση, ενώ τόνισε πως μια απιστία «πάντα προκαλεί εντύπωση και πόνο, ειδικά στο μικρόκοσμο μιας σχέσης».

 

-Γιατί επιλέξατε να ανεβάσετε αυτό το έργο;

-Επειδή μας άρεσε πολύ το θέμα του έργου. Αιώνιο, γνωστό και άλυτο. Η σχέση ανάμεσα σ’ έναν άνδρα και μια γυναίκα.

eratis_thessaloniki2_lr_1.jpg

-Τι ξεχωρίζετε στην γραφή του Πίντερ;

-Είναι πολύ απλά τα κείμενά του. Έτσι φαίνονται εκ πρώτης όψης. Ο Πίντερ έχει πει  κάποτε “Να προσέχετε τους συγγραφείς που θέλουν να σας επιβάλλουν την σημασία του  έργου τους, τα νοήματα  και  τις ιδέες”. Ο ίδιος δεν επιβάλλει τίποτα. Αυτό με γοητεύει.

 

-Γιατί το ζευγάρι, οι δύο ήρωες, καταφεύγουν στην απιστία; Και τι επίπτωση έχει αυτό στη σχέση τους;

-Γιατί κάποιος καταφεύγει στην απιστία; Ο καθένας για τον δικό του λόγο. Η ίδια η λέξη έχει πολλές ερμηνείες... ζητώ καταφύγιο σε κάτι ή σε κάποιον, πηγαίνω σε έναν τόπο που μπορεί να μου προσφέρει προστασία και ασφάλεια, ζητώ βοήθεια από κάποιον, χρησιμοποιώ κάποιο μέσο, ως τη μόνη λύση που πιστεύω ότι απομένει, για να αντιμετωπίσω μια δύσκολη κατάσταση… Προφανώς, επειδή κάτι πολύ σημαντικό και ουσιαστικό λείπει από την σχέση και η έλλειψή του είναι αβάσταχτη.

 

-Γιατί η απιστία πλέον δεν μας προκαλεί εντύπωση; Την έχουμε εν τέλει αποδεχτεί;  

-Πιστεύω το αντίθετο – η απιστία πάντα προκαλεί εντύπωση και πόνο, ειδικά στο μικρόκοσμο μιας σχέσης. Δεν υπάρχει καμιά αποδοχή και από τις δυο πλευρές σε τίποτα. Οι άνθρωποι συνήθως, πονάνε τόσο πολύ με τις απιστίες που δεν τις παραδέχονται. Αυτή η μη παραδοχή βαφτίζεται προς τα έξω – ως αποδοχή. Οι απιστίες συμβαίνουν πολύ συχνά στις μέρες μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει αποδοχή. Μάλλον, κοινωνικά, δεν υπάρχει χρόνος και τρόπος να ασχοληθεί κανείς με τις κρυφές και φανερές απιστίες που συμβαίνουν τόσο συχνά.

 

-Έχετε ζήσει ως καλλιτέχνης στην πρώην ΕΣΣΔ και στην Ελλάδα. Ποιες οι διαφορές στις δύο χώρες;

-Μου κάνουν πολύ συχνά αυτή την ερώτηση. Είναι διαφορετικές. Προς πάρα πολλές κατευθύνσεις. Δεν μου αρέσει να συγκρίνω. Καταρχάς, η ΕΣΣΔ δεν υπάρχει πια σαν χώρα...

 

-Πώς αποφασίσατε να έρθετε στην Ελλάδα και ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε κατά το πρώτο διάστημα;

-Ζω στην Ελλάδα πάρα πολλά χρόνια. Είναι πολύ μακριά μου πλέον αυτά που με ρωτάτε. Η μόνη ισχυρή δυσκολία που συνάντησα – είναι ότι δεν γνώριζα την ελληνική γλώσσα. Από τη στιγμή που την έμαθα – άρχισε και η πραγματική μου γνωριμία με την Ελλάδα. Βεβαίως, όλα αυτά στην διάρκεια χρόνου... Όλα τα πράγματα στη ζωή μας χρειάζονται κάποιο χρόνο. Λίγα πράγματα γίνονται στιγμιαία.

politismos_eratis_thessaloniki4_lr_1.jpg

-Στην τέχνη ποια στοιχεία κρατάτε από σας ρίζες σας, τον τόπο καταγωγής σας και ποια υιοθετήσατε από την Ελλάδα;

-Κρατάω από τις ρίζες μου και τον τόπο καταγωγής μου – όσα χωράνε μέσα μου, όσα με ενδιαφέρουν, όσα με γεμίζουν και παραμένουν ζωντανά στο εσωτερικό μου κόσμο. Το ίδιο ακριβώς θα μπορούσα να πω και για την Ελλάδα. Ελπίζω, να κρατώ, μόνο αυτά που μου χρειάζονται.

 

-Ποια τα επόμενα βήματα για τη θεατρική ομάδα «ΗΘΩ»;

-Θέλουμε να συνεχίσουμε για την επόμενη σεζόν την παράσταση «Ο Εραστής» του Χ.Πίντερ στην Αθήνα, σχεδιάζουμε μια περιοδεία στην Ελλάδα. Επίσης, είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε μια πρόσκληση

από το Ισραήλ για να πάμε την παράστασή μας εκεί. Αυτά είναι τα άμεσα σχέδια.

 

Χρήσιμα

Παραστάσεις: 8, 10 και 11/6 στις 21:30,  9/6 στις 20:00. Διάρκεια: 70 λεπτά. Είσοδος: 12 €, Φοιτητικό/Ανέργων: 8 €. Κρατήσεις θέσεων: 2310854333. Παίζουν: Χρύσα Κοτταράκου, Κωνσταντίνος Παράσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ