Skip to main content
Menu Αναζήτηση

«Το Alte Fablon είναι μία νέα εστία πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη»

Η Δήμητρα Τσάκου μιλάει για το «Alte Fablon» και την παράσταση «Σαν παλιά φωτογραφία» που θα ανεβάσει το Θεατρικό του Εργαστήρι

Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη

 

Δεκατέσσερα άτομα θα ανεβούν στη σκηνή του θεάτρου Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ (Πλευρά Τσιμισκή) | Τηλ.: 2310 230013) στις 19 και 20 Ιουνίου 2019 ώρα 21:00 για να ερμηνεύσουν αγαπημένους ήρωες από εμβληματικά θεατρικά αποσπάσματα. «Έρχονται για λίγο μόνο στη ζωή, όσο κρατάει μια θεατρική παράσταση και αμέσως μετά επιστρέφουν και πάλι στην παλιά φωτογραφία και κρεμιούνται στον τοίχο της αιωνιότητας…» εξήγησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η Δήμητρα Τσάκου που υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης «Σαν παλιά φωτογραφία» που ανεβάζει το Θεατρικό Εργαστήρι του «Alte Fablon». Μιλώντας για τους μαθητές του εργαστηρίου δήλωσε ικανοποιημένη και πρόσθεσε πως «Το Alte Fablon είναι μία νέα εστία πολιτισμού για τη Θεσσαλονίκη».

sanpaliafwtogr2.jpg

-Τι είναι το «Σαν παλιά φωτογραφία…»; Πώς γεννήθηκε η ιδέα για την παράσταση;

-Πρόκειται για το αποτέλεσμα της εργαστηριακής δουλειάς που πραγματοποιήθηκε κατά την τρέχουσα σεζόν στο Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων του Πολυχώρου Τέχνης «Alte Fablon», με μία εξαιρετική ομάδα δεκατεσσάρων ατόμων, όλων των ηλικιών, που αγαπούν το θέατρο και την καλλιτεχνική δημιουργία. Με απώτερο στόχο την προσέγγιση και ερμηνεία θεατρικών χαρακτήρων, καθώς και τη διαχείριση της έκθεσης, δημιουργήσαμε  μια παράσταση, «Σαν παλιά φωτογραφία». Αγαπημένοι ήρωες από εμβληματικά θεατρικά αποσπάσματα ζωντανεύουν για λίγο στη σκηνή, προκειμένου να ξαναζήσουν τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής τους, αυτές που τους καθόρισαν και έμειναν ανεξίτηλες στο χρόνο. Έρχονται για λίγο μόνο στη ζωή, όσο κρατάει μια θεατρική παράσταση και αμέσως μετά επιστρέφουν και πάλι στην παλιά φωτογραφία και κρεμιούνται στον τοίχο της αιωνιότητας…

sanpaliagwtogr3.jpg

-Σήμερα υπάρχει μια στροφή στο θέατρο τόσο από περισσότερους ηθοποιούς όσο και από άτομα που ασχολούνται με άλλα επαγγέλματα όμως θέλουν να παίζουν σε ομάδες. Πώς σχολιάζετε αυτή την τάση; Και πώς επηρεάζει τον χώρο του θεάτρου;

-Νομίζω πως η στροφή στο θέατρο και στην τέχνη συνολικά ήταν κάτι που συνέβαινε πάντα σε δύσκολες κοινωνικό-πολιτικά περιόδους, όπως η σημερινή, διότι συνδέεται άμεσα με την ανάγκη του ανθρώπου να εκφραστεί και να δημιουργήσει μέσα σε μία εξαιρετικά πιεσμένη πραγματικότητα. Το γεγονός της πιο έντονης ή ακόμη και επαγγελματικής ενασχόλησης με το θέατρο ανθρώπων που προέρχονται από άλλους επαγγελματικούς κλάδους, συνδέεται με μια εποχή με χαλαρά όρια, που δεν προϋποθέτει προηγούμενες σπουδές και περγαμηνές προκειμένου κάποιος να εισέλθει στον επαγγελματικό στίβο ενός κλάδου. Εγώ προσωπικά, ωστόσο, προωθώ όσο μπορώ στους μαθητές και σπουδαστές μου την σπουδαιότητα της εκπαίδευσης και κατάρτισης σε κάθε αντικείμενο, γιατί είναι αυτό που, εν τέλει, θα σου δώσει τα εφόδια να διατηρηθείς και να υπάρξεις σε μια εξαιρετικά απαιτητική αγορά εργασίας.

 

-Το Θεατρικό Εργαστήρι Alte Fablon λειτούργησε φέτος για 2η χρονιά. Ποιος ο απολογισμός και τι σχεδιάζετε για την επόμενη χρονιά;

-Στο τέλος της δεύτερης σεζόν μπορώ να πω ότι είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι τόσο με την ανταπόκριση, όσο και με το αποτέλεσμα. Το Alte Fablon είναι μία νέα εστία πολιτισμού για τη Θεσσαλονίκη, που έχει καταφέρει, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να λειτουργεί παράλληλα σε πολλά καλλιτεχνικά επίπεδα, δημιουργώντας ποικίλες θεατρικές παραστάσεις, καλλιτεχνικά εργαστήρια και πολιτισμικές δράσεις. Το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων είναι μία από τις δυνατές του ομάδες, εξαιρετικά δημιουργική και ταλαντούχα, όπως θα διαπιστώσετε σύντομα κα στη σκηνή του Θεάτρου Αυλαία. Όσο για τα σχέδια μας για την επόμενη χρονιά, είμαστε εδώ, με νέα τμήματα και νέες εμπειρίες για όσους αγαπούν το θέατρο και θέλουν να ανακαλύψουν τη μαγεία του!

sanpaliagwtogr.jpg

Συντελεστές

Διδασκαλία – Σκηνοθεσία: Δήμητρα Τσάκου, Σκηνογραφική Επιμέλεια: Θάνος Καρώνης, Ενδυματολογική Επιμέλεια: Η ομάδα, Μουσική Επιμέλεια: Δήμητρα Τσάκου, Σχεδιασμός Φωτισμών: Διονύσης Καραθανάσης, Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Αρβανιτίδης, Φωτογραφίες: Θανάσης Κριτσωτάκης, Εκτυπώσεις εντύπων: ΚΕΘΕΑ - Σχήμα και Χρώμα, Οργάνωση Παραγωγής – Επικοινωνία: Απόστολος Λιάπης, Παραγωγή: Πολυχώρος Τέχνης «Alte Fablon».

Επί σκηνής (αλφαβητικά): Γιώργος Αρβανιτίδης, Κώστας Βερβέρης, Χαρούλα Βιλδιρίδου-Μακρή, Ιωάννα Βλάχου, Βούλα Δημητρούλη, Μιχάλης Διακονάς, Αργυρώ Κλαπανάρα, Γιούλα Μιχαήλ, Λουλού Παυλίδου, Μαρία Παυλίδου, Σάκης Σιδηρόπουλος, Τζένη Σταθοπούλου, Χριστίνα Τορουνίδη, Σμαρώ Τσιφουτίδου.

Παραστάσεις: Τετάρτη 19 και Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019 στις 21:00. Διάρκεια:

145’ λεπτά. Είσοδος: 5 ευρώ κανονικό και μειωμένο (φοιτητικό, ομαδικό, ανέργων). Προπώληση: Στον Πολυχώρο Τέχνης Alte Fablon (Φιλίππου 71 ). Πληροφορίες κρατήσεις Θέατρο Αυλαία ώρες Δευτέρα - 10:30-13:30, 17:30-21:30, Σάββατο & Κυριακή - 09:30 - 21:30.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ