Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Ζωτικό ψεύδος» στις σκηνές του ΚΘΒΕ για 2019-2020

Ενώ την χρονιά που φεύγει 200.000 θεατές είδαν τις παραστάσεις του και τα χρέη του μηδενίστηκαν, με βοήθεια από το ΥΠΠΟΑ

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Στους 200.000 έφτασε ο αριθμός θεατών που είδαν παραστάσεις την περίοδο 2018 -19 στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τα χρέη μηδενίστηκαν (από 8,6 εκ ευρώ που ήταν το 2015), με την οικονομική βοήθεια από το Υπουργείο Πολιτισμού, στις 905.000 ευρώ έφτασαν οι εισπράξεις, ενώ στις 250.000 ευρώ υπολογίζονται οι ζημιές από τις 182 παραστάσεις που ακυρώθηκαν από τις στάσεις εργασίας των ηθοποιών (από 25/12/2018 έως 20/1/2019) με αίτημα την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας τους.

Το τελευταίο θέμα ακόμη εκκρεμεί, αν και υπάρχει ελπίδα τόσο από τον πρόεδρο του ΔΣ του ΚΘΒΕ κ. Άρη Στυλιανού, όσο και από τον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Γιάννη Αναστασάκη πως θα λυθεί. «Αρκεί να σεβαστούν τις κόκκινες γραμμές μας γιατί μπορεί να κατηγορηθούμε για παράβαση καθήκοντος», σχολίασε ο πρώτος το μεσημέρι της Τετάρτης σε συνέντευξη τύπου για τον απολογισμό του έτους που πέρασε και τον προγραμματισμό του έτους που ξεκινά.

petros.jpg

Αναφορικά με τις παραστάσεις το πιο δυνατό χαρτί εισπρακτικά αποδείχθηκε η παιδική παράσταση «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» (κόστισε 47.453 ευρώ και έβγαλε 198.340 ευρώ), το εφηβικό «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα» (κόστισε 48.410 ευρώ και έβγαλε139.423 ευρώ), αλλά και ο «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» (που κόστισε 42.204 ευρώ και έφερε στα ταμεία 80.947 ευρώ). Πιο ακριβή παραγωγή ήταν αυτή για το «Χειμωνιάτικο παραμύθι» με σκηνοθέτη τον Σίλβιου Πουρκαρέτε (κόστισε 118.075 ευρώ και έφερε 58.731 ευρώ).

atzeda_xeimwniatiko.jpg

Αναφερόμενος στον απολογισμό ο κ. Αναστασάκης εστίασε στις συνεργασίες που έγιναν με φορείς και δημιουργούς, ενώ μιλώντας για την ανανέωση της θητείας του είπε πως «δημιουργεί και την προοπτική της ανάπτυξης νέων πρωτοβουλιών για να λυθούν χρόνια ζητήματα υποδομών και καθημερινής λειτουργίας. Μένει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη για να προχωρήσει το Κ.Θ.Β.Ε. στα 60χρονά του με ακόμη πιο σταθερά και γοργά βήματα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ είπε πως στην δική του θητεία (που πήρε παράταση μέχρι 27 Δεκέμβρη 2019) εστίασε σε τέσσερις άξονες: α) οικονομική εξυγίανση, β)διοικητικό εκσυγχρονισμό με αλλαγές σε παλαιωμένες δομές, γ) καλλιτεχνική δημιουργία, όπου «το ΚΘΒΕ απογειώθηκε» και δ) κοινωνική προσφορά με δωρεάν παραστάσεις σε νοσοκομεία, εξωτερικούς χώρους κλπ. «Το ΚΘΒΕ ζει μια νέα άνοιξη και η φήμη του έχει αποκατασταθεί», τόνισε. Παραδέχτηκε πως υπήρξαν προβλήματα, δυσλειτουργίες και λάθη, ενώ καταλόγισε ευθύνες στους χειρισμούς του ΣΕΗ σχετικά με την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ηθοποιών του ΚΘΒΕ που ακόμη εκκρεμεί. «Όταν δεν υπάρχει ΣΣΕ οι εργαζόμενοι βλάπτονται. Αυτή τη στιγμή δεν καλύπτονται, άσχετα αν εμείς την τηρούμε»

 

Το «ζωτικό ψεύδος» πρωταγωνιστεί στις σκηνές του ΚΘΒΕ

jan-omilia-1.jpg

Αναφορικά με τις παραστάσεις που ετοιμάζει για τη νέα θεατρική χρονιά, όπως είπε ο κ. Αναστασάκης: «Το θέμα ρεπερτορίου της περιόδου 2019-2020: το “ζωτικό ψεύδος”. Δηλαδή, το ψέμα που λέμε στον εαυτό μας για να κρύψουμε μια οδυνηρή αλήθεια. Ο όρος συνδέεται απευθείας με το έργο του Ίψεν -και ιδιαίτερα με τους “Στυλοβάτες της κοινωνίας του”- αλλά διατρέχει και τις “Τρεις αδελφές” του Τσέχωφ και βέβαια, τον “Μεγαλοπρεπή κερατά” του Κρομλένκ. Οι ήρωες της “Μεγάλης Πλατείας” του Μπακόλα τρέφονται με τα ζωτικά τους ψεύδη, το ίδιο και τα τρία πρόσωπα στη “Μόλλυ Σουήνη” του Φρίελ.

Τα ζωτικά ψεύδη ανθίζουν στις δυο ξαδέλφες του "Ποιος ανακάλυψε την Αμερική" της Σπηλιώτη,  στο κορίτσι του "Εδώ ουρανός" της Αγλαḯα Βετεράνι, στη καθημερινότητα των δυο εφήβων στο "Παραμύθι για δύο" του Ρίντλεϊ.

Όμως, δε χρειαζόμαστε το ζωτικό ψεύδος για να συνυπάρξουμε με το διπλανό μας, λέει ο Φόλκερ Λούντβιχ στη "Γιορτή του Νουριαν" .

Κοντολογίς, στην κρίσιμη καμπή που περνά η χώρα μας κι η Ευρώπη ολόκληρη έχει έρθει η ώρα να αναζητήσουμε την ΑΛΗΘΕΙΑ και να τη φέρουμε στο φως. Η τέχνη του θεάτρου προσφέρει πολλά εργαλεία σε αυτήν την αναζήτηση».

 

Το πρόγραμμα με μια ματιά

 

Στο Θέατρο της ΕΜΣ η αυλαία θα ανοίξει 9/11 με τις «Τρεις αδερφές» του Αντόν Τσέχωφ σε μετάφραση Γιώργου Σεβαστίκογλου και σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, στις 15/2/2020 τη σκυτάλη θα πάρουν «Οι στυλοβάτες της κοινωνίας» του Ίψεν σε διασκευή-Σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου (για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ).

Στο Φουαγιέ της ΕΜΣ θα παιχθεί η Μόλλυ Σουήνη” του Φρίελ σε μετάφραση- Σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή (επίσης για 1η φορά στο ΚΘΒΕ), ενώ από 7 Μάρτη 2019 θα ανεβεί σε πανελλήνια πρώτη το έργο της Αγλαΐα Βετεράνι «Εδώ ουρανός» ((Πρωτότυπος τίτλος «WARUM DAS KIND IN DER POLENTA KOCHT» ) με τον Σίμο Κακάλα να σκηνοθετεί.

Στο Βασιλικό Θέατρο θα επαναληφθεί από 5/10 ο αγαπημένος «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» του Γκολντόνι σε διασκευή- σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα, ενώ από 11/1 σειρά θα έχει ο «Μεγαλοπρεπής κερατάς» του Κρομλένκ σε σκηνοθεσία Ελεάνας Τσίχλη (για 1η φορά στο ΚΘΒΕ).  

elefas2.jpg

Στο Θέατρο Μονής Λαζαριστών -Σκηνή Σωκράτης Καραντινός θα ανεβεί σε πανελλήνια πρώτη από 12/10 «Η μεγάλη πλατεία» του Νίκου Μπακόλα σε θεατρική διασκευή Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών από 17.10 θα επαναληφθεί ο επιτυχημένος «Ελέφας» του του Κώστα Βοσταντζόγλου σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη, και από 18 Γενάρη σειρά θα έχει το «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική» της Χρύσας Σπηλιώτη σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου.

Στο Βασιλικό Θέατρο η Παιδική Σκηνή θα παρουσιάσει από 13/10 ξανά τον «Μεγάλο περίπατο του Πέτρου» της Άλκης Ζέη σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά, ενώ από 2 Φλεβάρη θα ανεβεί για 1η φορά στο ΚΘΒΕ το έργο του Φόλκερ Λούντβιχ «Μια γιορτή στου Νουριαν» σε μετάφραση-διασκευή-σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι. Στη νεανική σκηνή θα επαναληφθεί το «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα» σε σκηνοθεσία Ελεάνας Τσίχλη από 26/10, ενώ από 25 Γενάρη θα ανεβεί το «Παραμύθι για δύο» του Φίλιπ Ρίντλεϊ σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ράπτη.

Συνεχίζει από 19/10 και το Βρεφικό Θέατρο με το «Έξω πάνω μέσα κάτω» σε σύλληψη ιδέας – σκηνοθεσία Κατερίνας Καραδήμα για 2η χρονιά. Στα εκπαιδευτικά σχεδιάζονται νέα προγράμματα, ενώ συνεχίζεται «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» για 3η χρονιά σε Παιδιατρικές Κλινικές, Φιλανθρωπικά Ιδρύματα, Νηπιαγωγεία και Παιδικούς Σταθμούς. Επίσης συνεχίζονται τα θεατρικά εργαστήρια του ΚΘΒΕ και τα ΒIG DAYS. Σε μετάκληση θα δούμε την «Τραγωδία του Βασιλιά Ριχάρδου Γ’» από την  Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων στο Θέατρο ΕΜΣ (3&4/10) και το «Από ‘κει που φύτρωσες» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου & Μικρό Θέατρο Αγρινίου στο Μικρό της Μονή Λαζαριστών (3-6/10).

Στη διεθνή παρουσία το ΚΘΒΕ θα συμμετάσχει στο Διεθνές Φεστιβάλ «Interferences» με τον «Ελέφα», 9-19 Σεπτεμβρίου θα γίνει η 3η Συνάντηση Νέων Καλλιτεχνών ΝΑ Ευρώπης «Αρχαίο Δράμα και Πολιτική», ενώ τέλος  γίνονται προσπάθειες να βρεθεί χρηματοδότηση για να συνεχιστεί το Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους.

 

kthve_graouzinis.jpg

ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΕΜΣ)

1. «ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΔΕΡΦΕΣ» του Αντόν Τσέχωφ

Μετάφραση: Γιώργος Σεβαστίκογλου

Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις

ΣΤΟ Κ.Θ.Β.Ε. ΜΕΤΑ ΑΠΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ

Πρεμιέρα: 09/11/2019

 

2. «ΟΙ ΣΤΥΛΟΒΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ» του Ερρίκου Ίψεν

kthve_mosxos.jpg

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ Κ.Θ.Β.Ε.

Πρεμιέρα: 15/02/2020

ΦΟΥΑΓΙΕ ΘΕΑΤΡΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

kthve_kalaitzi.jpg

1. «ΜΟΛΛΥ ΣΟΥΗΝΗ» του Μπράιαν Φρίελ

Μετάφραση- Σκηνοθεσία: Γλυκερία Καλαϊτζή

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ Κ.Θ.Β.Ε.

Πρεμιέρα: 19/10/2019

 

2. «ΕΔΩ ΟΥΡΑΝΟΣ» της Αγλαΐα Βετεράνι (Aglaja Veterany)

kakalas.jpg

(Πρωτότυπος τίτλος) «WARUM DAS KIND IN DER POLENTA KOCHT»

Μετάφραση: Σοφία Γεωργακοπούλου

Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΗ

Πρεμιέρα: 07/03/2020

 

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

1. «ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΔΥΟ ΑΦΕΝΤΑΔΩΝ» του Κάρλο Γκολντόνι (2ος Χρόνος)

siwnas.jpg

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Διασκευή- Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας

Έναρξη: 05/10/2019

 

2. «Ο ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ ΚΕΡΑΤΑΣ» του Φερνάν Κρομλένκ (Fernand Crommelynck) Μετάφραση: Έφη Γιαννοπούλου

Σκηνοθεσία: Ελεάνα Τσίχλη

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ Κ.Θ.Β.Ε.

Πρεμιέρα: 11/01/2020

 

 

ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ (ΣΚΗΝΗ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ)

«Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΑΤΕΙΑ» του Νίκου Μπακόλα

tsixli.jpg

Θεατρική διασκευή: Άκης Δήμου

Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΗ

Πρεμιέρα: 12/10/2019

 

 

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

1. «Ο ΕΛΕΦΑΣ» του Κώστα Βοσταντζόγλου (2ος Χρόνος)

leodaris.jpg

Σκηνοθεσία: Γιάννης Λεοντάρης

Έναρξη: 17/10/2019

 

2. «ΠΟΙΟΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ» της Χρύσας Σπηλιώτη

kthve_pasxou.jpg

Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ Κ.Θ.Β.Ε.

Πρεμιέρα: 18/01/2020

 

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

1. «Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ» της Άλκης Ζέη (2ος Χρόνος)

tzamargias.jpg

Διασκευή: Σάββας Κυριακίδης, Τάκης Τζαμαργιάς

Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς

Έναρξη: 13/10/2019

 

2. «ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟΥ ΝΟΥΡΙΑΝ» του Φόλκερ Λούντβιχ (Volker Ludwig)

kthve_koukalani.jpg

Μετάφραση-Διασκευή-Σκηνοθεσία: Βασίλης Κουκαλάνι

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ Κ.Θ.Β.Ε.

Πρεμιέρα: 02/02/2020

 

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ (ΣΚΗΝΗ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ)

1. «ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ» του Σάιμον Στήβενς (2ος Χρόνος)

Θεατρική προσαρμογή του ομότιτλου μυθιστορήματος του Μαρκ Χάντον

Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου

Σκηνοθεσία: Ελεάνα Τσίχλη

Έναρξη: 26/10/2019

 

2. «ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΔΥΟ» του Φίλιπ Ρίντλεϊ

Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ράπτης

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ Κ.Θ.Β.Ε.

Πρεμιέρα: 25/01/2020

 

ΒΡΕΦΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

«ΕΞΩ ΠΑΝΩ ΜΕΣΑ ΚΑΤΩ» (2ος Χρόνος)

Σύλληψη ιδέας – Σκηνοθεσία: Κατερίνα Καραδήμα

Έναρξη: 19/10/2019

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

1. «ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ράπτης

 

2. Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

 

3. «Η ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ» (3ος Χρόνος)

Σε Παιδιατρικές Κλινικές, Φιλανθρωπικά Ιδρύματα, Νηπιαγωγεία και Παιδικούς Σταθμούς

Σκηνοθετική επιμέλεια: Άννη Τσολακίδου

 

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Στην ΕΜΣ και τη Μονή Λαζαριστών

1.       Για προνήπια, νήπια, παιδιά δημοτικού και εφήβους

2.       Για ενήλικες

3.       Για νέους και νέες με αναπηρίες

4.       Σεμινάριο για νηπιαγωγούς «Θεατρο/νηπιακή επιμόρφωση»

5.       Σεμινάριο για δασκάλους  «Θεατρο/παιδαγωγική επιμόρφωση»

6.       Σεμινάριο φωτισμού

7.       Θεατρικό εργαστήριο ΑμΕΑ για γονείς

Υπεύθυνη εργαστηρίων: Κωνσταντίνα Ματζίρη

 

BIG DAYS-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Συνεχίζεται ο θεσμός των ΒIG DAYS με αφιερώματα στους:

1.       Νίκος Μπακόλας (20 χρόνια από το θάνατό του)

2.       Μίνως Βολανάκης (20 χρόνια από το θάνατό του)

3.       Αντόν Τσέχωφ

4.       Ερρίκος Ίψεν

 

ΜΕΤΑΚΛΗΣΕΙΣ

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

«Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΡΙΧΑΡΔΟΥ Γ’» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων

Σκηνοθεσία - Δραματουργία: Χρήστος Θεοδωρίδης

Πέμπτη 3 και Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

 

Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

«ΑΠΟ ‘ΚΕΙ ΠΟΥ ΦΥΤΡΩΣΕΣ»

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου & Μικρό Θέατρο Αγρινίου

Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Κατερίνα Καραδήμα

Από Πέμπτη 3 έως Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

 

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

•        Συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ «Interferences», που διοργανώνεται από το Ουγγρικό Θέατρο της Κλουζ (Hungarian Theatre of Cluj) στα σύνορα Ρουμανίας-Ουγγαρίας. Η παραγωγή «Ελέφας» του Κώστα Βοστατζόγλου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Φεστιβάλ, μεταξύ 20 και 30 Νοεμβρίου.

•        Προσπάθειες για διασφάλιση της συνέχειας του Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους, για το οποίο η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ σταμάτησε το 2018.

•        3η Συνάντηση Νέων Καλλιτεχνών ΝΑ Ευρώπης «Αρχαίο Δράμα και Πολιτική»(9-19 Σεπτεμβρίου 2019) : Στόχος είναι η διοργάνωση αυτή να αναδειχθεί σε πόλο συνάντησης και ανταλλαγής μεταξύ των καλλιτεχνών του θεάτρου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τη μορφή “residency”, δηλαδή ενός προστατευμένου περιβάλλοντος στο οποίο οι καλλιτέχνες θα μπορούν να δέχονται ερεθίσματα και να δημιουργούν ελεύθερα σε συνεργασία με τους ομότεχνούς τους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Κατάστημα πουλούσε λαθραία τσιγάρα – Τα έκρυβε σε αφρολέξ (ΦΩΤΟ)
Συνελήφθη από την αστυνομία – Είχε στην κατοχή του πάνω από 2.000 λαθραία πακέτα τσιγάρα και συσκευασίες καπνού
Θεσσαλονίκη: Κατάστημα πουλούσε λαθραία τσιγάρα – Τα έκρυβε σε αφρολέξ (ΦΩΤΟ)