Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Θεσσαλονίκη: «Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου», και εργαστήρι σε παιδική χαρά

Πέντε παραγωγές στο Θέατρο Κήπου, ανοιχτό εργαστήρι στα δυτικά – Απολογισμός πολιτιστικής πολιτικής από την αντιδήμαρχο Έλλη Χρυσίδου

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Πέντε θιάσους θα φιλοξενήσει αυτό το καλοκαίρι το Θέατρο Κήπου για τις Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου. Από 30 Ιούνη μέχρι και 25 Ιουλίου στη σκηνή του θα φιλοξενηθούν η «Μαρία Πενταγιώτισσα» στις 30/6 (και επαναληπτικές στις 1 και 2/7)  από την 5η Εποχή Τέχνης με Χρήστο Χατζηπαναγιώτη και Βίκυ Σταυροπούλου, η «Ρένα» του Αύγουστου Κορτώ με την Υρώ Μανέ από την Performing Arts Entertainment στις 11/7, ο «Άρης» από τον Τεχνοχώρο Cartel και τον Χρόνο –Δράσεις Πολιτισμού στις 15 και 16/7 για τον Άρη Βελουχιώτη, η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή από την Ομάδα Σημείο Μηδέν στις 22/7 και το «Όνειρο Θερινής Νυκτός» του Σαίξπηρ στις 23,24 και 25/7 από τις Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη. Οι φετινές «Γιορτές» έπεσαν κι αυτές θύμα των εκλογών της 7η Ιούλη. Υπήρξαν 21 προτάσεις ενώ στην πορεία αρκετοί θίασοι άλλαξαν το πρόγραμμά τους και κάποιοι ακύρωσαν περιοδείες.  

mpost-small-1024x768.jpg

 

Απολογισμός στον πολιτισμό

politismos_giortes.jpg

Παρουσιάζοντας το μεσημέρι της Δευτέρας το πρόγραμμα σε εκπροσώπους των ΜΜΕ της πόλης η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κυρία Έλλη Χρυσίδου έκανε έναν απολογισμό των πεπραγμένων της στην αντιδημαρχία Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης (η ίδια έχει εκλεγεί δημοτική σύμβουλος με την παράταξη Νοτοπούλου και κατεβαίνει υποψήφια στις Βουλευτικές με ΣΥΡΙΖΑ). Εστίασε στη σημασία των συνεργιών που έγιναν, αλλά και στο γεγονός ότι κατά την θητεία της δόθηκε βήμα σε καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης να παρουσιάσει τη δουλειά του. Παράλληλα ευχαρίστησε την Επιτροπή Θεάτρου, τους υπαλλήλους και συνεργάτες της Διεύθυνσης Πολιτισμού, τους καλλιτέχνες, καθώς και τους εθελοντές. «Ένας κύκλος ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου. Προσπαθήσαμε ως διεύθυνση Πολιτισμού να κάνουμε δυναμική προβολή και υποστήριξη των δημιουργών της πόλης. Κατά πόσο τα καταφέραμε και υπήρξαμε συνεπείς σε ό,τι υποσχεθήκαμε, θα το κρίνει ο κόσμος. Βλέποντας τη δημιουργική κινητικότητα που υπάρχει στην πόλη, θεωρώ ότι αυτό που αλλάξαμε, είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους καλλιτέχνες, που βλέπουμε τις ομάδες και τις προβάλλουμε. Θεωρώ και πιστεύω ότι η επόμενη διοίκηση θα κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση της υποστήριξης των καλλιτεχνών, και όχι μόνο στην οικονομική επιχορήγησή τους», τόνισε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «υπήρξαν λάθη και αστοχίες» . «Υποσχέθηκα πράγματα που εκ των υστέρων διαπίστωσα πως δεν μπορούσαν να γίνουν λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών», σημείωσε η κυρία Χρυσίδου κάνοντας και την αυτοκριτική της. Πρόσθεσε πως από τα κύρια στοιχεία που ξεχώρισαν στην δική της θητεία ήταν η όλη προσπάθεια που έγινε με την «Ανοιχτή Σκηνή – Φωνές της Πόλης».

Εργαστήρι σε παιδική χαρά, στα δυτικά, επί της Κώττα Ρούλια

Τόνισε πως μέσα από αυτό το Φεστιβάλ «δόθηκε βήμα σε ομάδες της Πόλης", ενώ ανακοίνωσε πως τον  Νοέμβρη θα φιλοξενηθούν στο Άνετον δύο από τις παραγωγές του τελευταίου φεστιβάλ της «Ανοιχτής Σκηνής»: το Λιωμένο βούτυρο» από τους Γκαζόζα Snatch και η «Ουτοκία – Παραλλαγή στους Όρνιθες» του Θωμά Βελισσάρη.

velissaris.jpg

Ο τελευταίος εξάλλου με την ομάδα monstrare art group, το Θέατρο Εταιρότητα και το πρόγραμμα LABattoir διοργανώνουν από τις 25/6 (25 - 28 Ιουνίου & 1 - 3 Ιουλίου 2019, 19.30 -22.30) ένα ερευνητικό εργαστήριο υποκριτικής και δημιουργικής αναπαράστασης με στόχο την εξερεύνηση των δυνατοτήτων της φορητής Σκηνής Επί Πόλεως, της τέχνης και της τεχνικής του θεάτρου, σε ανοιχτό και σε κοινή θέα χώρο, επιλέγοντας ως χώρο πραγματοποίησης του μια εγκαταλελειμμένη παιδική χαρά επί της οδού Κώττα Ρούλια. Το εργαστήριο θα είναι ανοιχτό και σε κοινή θέα.

giortes.jpg

Μιλώντας για την φορητή Σκηνής Επί Πόλεως η πρόεδρος της Επιτροπής Θεάτρου κα Γιάννα Τσόκου είπε πως «είναι ένα εργαλείο όχι μόνο για θεατρικές παραστάσεις, αλλά και για προβολές, διαλέξεις, performances». Τόνισε πως από τις αρχές του νέου έτους θα παραμείνει στο δήμο Θεσσαλονίκης και θα χρησιμοποιηθεί ανάλογα με τις καλλιτεχνικές προτάσεις που θα υποβληθούν. Η ίδια κάνοντας από την πλευρά της την αυτοκριτική της είπε πως το Άνετον «δεν έχει βρει ακόμη τη θέση που του αξίζει», πως θα βοηθήσει ομάδες της πόλης μέσα και από τη φιλοξενία παραστάσεων το Νοέμβρη, και πρόσθεσε πως θα γίνει προσπάθεια «να γίνει ένα σύγχρονο θέατρο» με ένταξη στο πρόγραμμα Φιλόδημος.

*Το εργαστήρι απευθύνεται, κατ’ αρχάς, σε ηθοποιούς, μουσικούς, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, χορευτές, εικαστικούς καλλιτέχνες, αλλά και σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για το θέατρο, και θέλουν να εξερευνήσουν το αντικείμενο μέσα στην πραγματικότητα και έξω στην πόλη. Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: www.labattoir.org.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ