Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στη Θεσσαλονίκη έκθεση για το Μακεδονικό Μέτωπο στο Κιλκίς

Στο Γενί Τζαμί – Θεατρικό δρώμενο στα εγκαίνια

Επιμέλεια: Λεμονιά Βασβάνη

 

Στο Γενί Τζαμί Θεσσαλονίκης (Αρχαιολογικού Μουσείου 30) μεταφέρεται και φιλοξενείται από το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς η περιοδική επετειακή έκθεση 'ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ εν καιρώ ΠΟΛΕΜΟΥ στο ΚΙΛΚΙΣ. Από τα χαρακώματα των μαχών... στα σκάμματα των ανασκαφών' με διάρκεια από 27 Ιουνίου 2019 έως 28 Σεπτεμβρίου 2019.

Μάλιστα στα εγκαίνια που θα γίνουν την Πέμπτη ώρα 20.30, τρεις ηθοποιοί του ΚΘΒΕ θα αναγνώσουν κείμενα των Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Στρατή Μυριβήλη και Ferdinand Florent Fels, δίνοντας μια ιδιαίτερη νότα για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατά την άφιξη των συμμαχικών δυνάμεων του Μακεδονικού Μετώπου μεταξύ 1915-1918, καθώς και στα ειδεχθή χαρακώματα του Μεγάλου Πολέμου.

Τα ποιήματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ: Νεφέλη Ανθοπούλου, Γιώργος Κολοβός, Κωνσταντίνος Χατζησάββας. Την εκδήλωση των εγκαινίων θα επενδύσει μουσικά το συγκρότημα Rabbit Hole.

Όσο για την έκθεση; Αφηγείται πολλές ιστορίες για τη Μνήμη του Μεγάλου Πολέμου στα πεδία των μαχών του Μακεδονικού Μετώπου στο Κιλκίς. «Ειδικό αντικείμενό της αποτελεί η συνάντηση των χαρακωμάτων του Μακεδονικού Μετώπου (1915 - 1918) με οικιστικά κατάλοιπα και ταφικούς τύμβους προϊστορικών και πρωτο-ιστορικών περιόδων (περ. 1400 έως 700 π.Χ.). Η τυχαία αυτή συνάντηση οδήγησε στην έναρξη της αρχαιολογικής έρευνας στην Κεντρική Μακεδονία λίγα χρόνια μετά τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου».

Αναπτύσσεται σε τρεις θεματικές ενότητες: «Ο Μεγάλος Πόλεμος και το Μακεδονικό Μέτωπο», «Το Κιλκίς στη σκιά του πολέμου» και «Οι ανασκαφικές τομές στα χαρακώματα».

Στα εκθέματα περιλαμβάνεται πλούσιο και ποικίλο αρχειακό και οπτικό υλικό (καρτ ποστάλ), προερχόμενο από πολλά και διαφορετικά αρχεία (Βρετανική Σχολή Αθηνών, Imperial War Museum, Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Γενικά Αρχεία του Κράτους κ.ά.) και από επιλεγμένα αρχαιολογικά αντικείμενα προερχόμενα από τις πρώτες ανασκαφές τόσο στη διάρκεια όσο και αμέσως μετά τον πόλεμο.

Επίσης, παρουσιάζονται σημαντικά στρατιωτικά αντικείμενα από τη Συλλογή του Συνταγματάρχη ε.α. Βασίλειου Νικόλτσιου, διοράματα αναπαράστασης οχυρωματικών εγκαταστάσεων (του Ελληνικού Συλλόγου Φίλων Ιστορίας και Παιχνιδιών Στρατηγικής και του κυρίου Νικόλτσιου) καθώς και εκπαιδευτικό οπτικοακουστικό υλικό (video 8’’).

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ