Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πλάθοντας νέους φιλότεχνους στη Θεσσαλονίκη

Μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα

Επιμέλεια: Λεμονιά Βασβάνη

 

Είναι παιδιά κι όμως ήδη αγαπούν τις τέχνες. Φορείς της πόλης μας κάνουν εκπαιδευτικά προγράμματα μυώντας στον πολιτισμό τους μικρούς φίλους τους. Πλάθουν το μελλοντικό κοινό τους.

Χιλιάδες μαθητές από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και παιδιά από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες επισκέφθηκαν το τελευταίο διάστημα το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για να συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά του προγράμματα τα οποία ολοκληρώθηκαν στις 21 Ιουνίου.

Η τελευταία δράση ήταν η ομαδική έκθεση με τίτλο «Η μεγάλη σύναξη των πουλιών». Περιελάμβανε έργα από μαθητές 18 δημοτικών σχολείων και ήταν τμήμα ενός πρωτοποριακού θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος, το οποίο προσέφερε το Μέγαρο μαζί με τη θεατρική παράσταση «Ιζαντόρα Ντακ» της Στέλλας Μιχαηλίδου (Οκτώβριος 2018 – Μάρτιος 2019).

Σύμφωνα με το ΜΜΘ: «το ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το οποίο σχεδίασε η θεατροπαιδαγωγός και διδάσκουσα στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ Μάρθα Κατσαρίδου, παρείχε όλες τις δυνατότητες σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για να ασχοληθούν με τα θεμελιώδη ζητήματα που θέτει το έργο και έτσι να επεκτείνουν πολλαπλά την εμπειρία της παράστασης».

Τα εργαστήρια περιελάμβαναν θεατρικό παιχνίδι με τους μαθητές, είτε στο χώρο του Μεγάρου αμέσως μετά την παρακολούθηση της παράστασης είτε την επόμενη μέρα στα σχολεία τους. Τα παιδιά παίζοντας θέατρο έμπαιναν σε διάφορους ρόλους, γνώριζαν το «άλλο», το «παράξενο», συζητούσαν για τις δικές τους σχέσεις με τους φίλους τους και με τους ανθρώπους που δεν είναι ίδιοι με αυτούς, χόρευαν και ζωγράφιζαν, νοηματοδοτώντας και εμβαθύνοντας στα θέματα του έργου: τη φιλία, την αγάπη, τη διαφορετικότητα, την ελευθερία, τη συγχώρεση, την τέχνη.

Το επιστέγασμα όλης αυτής της πορείας ήταν η έκθεση «Η μεγάλη σύναξη των πουλιών», όπου οι μαθητές μοιράστηκαν με τα υπόλοιπα σχολεία τα έργα που φιλοτέχνησαν κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων.

Εκτός από το θεατροπαιδαγωγικό για την «Ιζαντόρα Ντακ», φέτος πραγματοποιήθηκε επίσης το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μέγαρο Μουσικής – Ο κόσμος της μουσικής, Γνωρίζω, Εκφράζομαι, Δημιουργώ» της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, ένα πρόγραμμα γνωριμίας με τους χώρους του Μεγάρου μέσα από τον μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης, το οποίο παρακολούθησαν πάνω από 2.500 μαθητές από όλη την Ελλάδα. Επίσης, αυτές τις μέρες πραγματοποιείται και το 4ο MOYSA Summer School, μια σειρά σεμιναρίων και εργαστηρίων για νεαρούς μουσικούς τα οποία αφορούν πολλές και διαφορετικές πτυχές της μουσικής δημιουργικότητας.

Η συμμετοχή σε όλα τα προαναφερθέντα προγράμματα ήταν δωρεάν.

 

Θεατρικό εργαστήρι από ΚΘΒΕ

16f1b.jpg

Έχοντας ήδη κάνει περιοδεία σε 53 σχολικές μονάδες πέντε περιφερειών της χώρας, το πρόγραμμα του «Το ΚΘΒΕ στην Εκπαίδευση» που περιλαμβάνει την υλοποίηση εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, συνεχίζεται και κατά τη θερινή περίοδο, τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Σε συνεργασία με φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (πχ Δημοτικές Βιβλιοθήκες, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις).

Για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σχεδιάστηκε και υλοποιείται το θεατροπαιδαγωγικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Προς την Ελευθερία», που βασίζεται στην ιστορία της εξόδου του Μεσολογγίου, την άνοιξη του 1826. Σχεδιάστηκε από τον σκηνοθέτη Αλέξανδρο Ράπτη σε συνεργασία με τη θεατροπαιδαγωγό Ιωάννα Λιούτσια.

 Για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση προορίζεται το θεατροπαιδαγωγικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα «H Αχίλλειος Πτέρνα Μου», το οποίο σχεδιάστηκε από την σκηνοθέτη-θεατροπαιδαγωγό, Μίτση Μαυρίδου σε συνεργασία με την θεατροπαιδαγωγό Έλλη Κατωδρύτου. Το πρόγραμμα είναι εμπνευσμένο από το επιστολικό μυθιστόρημα “Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς” της Μαρούλας Κλιάφα, απόσπασμα του οποίου εμπεριέχεται στη διδακτέα ύλη του βιβλίου «Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α' Γυμνασίου».

 Στόχος των παραπάνω προγραμμάτων; Η άμεση επαφή των συμμετεχόντων με το θέατρο.

Επόμενες παρουσιάσεις; Δανιηλίδειος Παιδική Βιβλιοθήκη (28 Ιουνίου 2019), «Χαμόγελο του Παιδιού», Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός (3 Ιουλίου 2019), Παιδική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας (3 Ιουλίου 2019), Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης (10 Ιουλίου 2019). Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις σε Σχολικές Μονάδες της Θεσσαλονίκης, οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης «Δημιουργική απασχόληση μαθητών κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών των Σχολείων για εργαζόμενες μητέρες – Καλοκαίρι 2019».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ