Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλκιδική: Το Parthenώn Film Festival φέτος ομιλεί Ελληνικά!

Για τρεις μέρες δωρεάν προβολές ταινιών στον παραδοσιακό οικισμό Παρθενώνας στην Χαλκιδική

Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη

 

Το σινεμά στο χωριό φέρνει για ένα ακόμη καλοκαίρι τo Parthenώn Film Festival. Φέτος από 12 έως 14 Ιουλίου θα μας χαρίσει προβολές σύγχρονων ελληνικών ταινιών στον παραδοσιακό οικισμό Παρθενώνας, στην Χαλκιδική.

«Η καθεμία και για διαφορετικό λόγο, έχει αφήσει κάπως το σημάδι της, είτε πρόκειται για κωμωδία, για μικρού μήκους, για ρομαντική κομεντί, είτε για δράμα», σχολίασαν για τις φετινές επιλογές ταινιών ο Άγγελος Μαλλίνης και Χρήστος Πολίτης, μέλη της ομάδας των διοργανωτών του Φεστιβάλ. Παράλληλα ανέφεραν πως αυτή τη φορά αποφάσισαν να παρουσιάσουν στο εικαστικό κομμάτι «μια σπάνια εργασία του τμήματος πολεοδομίας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης η οποία πραγματοποιήθηκε το 1985» και περιλαμβάνει «την πολεοδομική καταγραφή του συνόλου των κτηρίων του οικισμού όπως επίσης προτάσεις για το πως ο οικισμός θα μπορούσε να είναι βιώσιμος στο μέλλον».

Τι θέλουν οι ίδιοι μέσα από αυτό το θεσμό; «Σκοπός μας είναι η θετική βιωματική εμπειρία του επισκέπτη. Θέλουμε να έρθει στο φεστιβάλ και μέσα από την εμπειρία του να τον κάνουμε να δεθεί με τον τόπο και στην συνέχεια να γίνει πρεσβευτής του».

Ήδη κατάφεραν να γίνει ο Παρθενώνας λίγο καρφίτσα στον χάρτη. «Τον έμαθαν αρκετοί, τον αγάπησαν οι περισσότεροι», τόνισαν.

 

-Φέτος οι επιλογές προέρχονται κυρίως από τον ελληνικό κινηματογράφο. Πώς επιλέξατε αυτή την κατεύθυνση;

Χρήστος- Φέτος η κατεύθυνση του προγράμματος έχει ένα συγκεκριμένο προσανατολισμό, όπως και την προηγούμενη χρονιά. Και ενώ όλο αυτό το εγχείρημα ξεκίνησε με γνώμονα να παιχτούν κλασικές ταινίες, που στα τρία πρώτα χρόνια έφτιαξαν ένα κορμό με τις αγαπημένες ταινίες των πέντε μας, από πέρυσι έχει καθιερωθεί μια θεματική, διαφορετική κάθε φορά που ακολουθείται. Όπως πέρυσι, επικεντρωθήκαμε στα όνειρα και στις ταινίες με αντίστοιχο περιεχόμενο, έτσι και φέτος έχουμε μια θεματική που ομιλεί ελληνικά. Ταινίες του σύγχρονου κινηματογράφου, που η καθεμία και για διαφορετικό λόγο, έχει αφήσει κάπως το σημάδι της, είτε πρόκειται για κωμωδία, για μικρού μήκους, για ρομαντική κομεντί, είτε για δράμα. Με τέτοια υλικά έγινε η επιλογή της 5ης διοργάνωσης και έχουμε χαρά μεγάλη.

politismos_parthenwnfilmfestibal.jpg

Επάνω Μάγδα Βλάχου και Στράτος Αλεξόπουλος. Κάτω από αριστερά Μαλλίνης Άγγελος, Φώτης Πολίτης, Χρήστος Πολίτη.

 

-Παράλληλα γίνονται και εικαστικές δράσεις. Τι σχεδιάζετε σε αυτό το κομμάτι;

Άγγελος - Ο Παρθενώνας είναι η αρχιτεκτονική του. Το κύριο χαρακτηριστικό του που τον κάνει μοναδικό. Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτό που γενικώς ονομάζουμε μακεδονίτικη αρχιτεκτονική έχει μείνει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου και στο ανθρώπινο αποτύπωμα. Ο οικισμός του Παρθενώνα έχει το σχήμα και την μορφή που θέλει ο ίδιος ο τόπος να έχει, στην λειτουργικότητα του, στην υπόσταση του και στην αισθητική του. Ανοίγοντας σωστά τα μάτια μας και βλέποντας τον Παρθενώνα αντιλαμβανόμαστε πως διατηρεί το ήθος και την ποιότητα και εντάσσεται αρμονικά στον χώρο του. Έτσι φέτος αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε μια σπάνια εργασία του τμήματος πολεοδομίας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης η οποία πραγματοποιήθηκε το 1985. Σε αυτή την έκθεση ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει την πολεοδομική καταγραφή του συνόλου των κτηρίων του οικισμού όπως επίσης προτάσεις για το πως ο οικισμός θα μπορούσε να είναι βιώσιμος στο μέλλον.

parthenwn2.jpg

-Είναι ένα φεστιβάλ που γίνεται με ιδιωτική πρωτοβουλία σε έναν παραδοσιακό οικισμό. Πώς μπορεί η ιδιωτική πρωτοβουλία να ενισχύσει τουριστικά περιοχές όπως τον Παρθενώνα; Και πώς συνεισφέρουν κάτοικοι και δήμος;

Άγγελος -Οι πρωτοβουλίες και οι ιδέες που παρουσιάζονται σε ένα τόπο φέρουν το αποτύπωμα των ανθρώπων που τις προτείνουν και τις υλοποιούν. Το ζητούμενο δηλαδή είναι το περιεχόμενο μιας πρωτοβουλίας να είναι φρέσκο, ξεκάθαρο και να έχει κατεύθυνση. Για μας, τον Άγγελο Μαλλίνη, την Μάγδα Βλάχου, τον Στράτο Αλεξόπουλο, τον Φώτη Πολίτη και τον Χρήστο Πολίτη είναι αντικειμενικός σκοπός η θετική βιωματική εμπειρία του επισκέπτη. Θέλουμε να έρθει στο φεστιβάλ και μέσα από την εμπειρία του να τον κάνουμε να δεθεί με τον τόπο και στην συνέχεια να γίνει πρεσβευτής του. Οι κάτοικοι στην αρχή αντιμετώπισαν το φεστιβάλ με επιφύλαξη αλλά πλέον η βοήθεια τους είναι σημαντική και ουσιαστική. Σχετικά με τον Δήμο έχουμε επιλέξει να τον κρατήσουμε σε απόσταση από την πρώτη στιγμή. Δεν είμαστε η ομάδα που θέλουμε να εξαρτόμαστε κάτω από καμία ομπρέλα. Είναι σημαντικό πως πίστεψαν την ιδέα μας από την αρχή σπουδαίοι οργανισμοί και φορείς όπως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Αμερικανικό Προξενείο, ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και αρκετές εταιρίες όπως η Ολυμπιακή Ζυθοποιία η οποία βρίσκεται πλάι μας από το 2015.

politismos_parthenwn_afissa.jpg

-Τι ονειρεύεστε για τον Παρθενώνα; Και τι για το Parthenwn Film Festival;

Χρήστος- Το φεστιβάλ γεννήθηκε μέσα από μια ήρεμη κουβέντα, σχεδόν στο πόδι, και έγινε θεσμός. Ξεκίνησε με πολύ ορμή, λίγο δειλά στην αρχή γιατί είχαμε την όρεξη και το μεράκι, αλλά μπορεί να μας έλειπε η τεχνογνωσία. Μάθαμε να το κρύβουμε και καιρό με τον καιρό, δεν χρειαζόταν ούτε κι αυτό. Πηγαίνοντας στον Παρθενώνα και βλέποντας τη θέρμη του κοινού για το φεστιβάλ, ξαφνικά βρήκαμε και τεχνογνωσία και μας περίσσευε το μεράκι και όλα. Και κάπως ο Παρθενώνας έγινε λίγο καρφίτσα στον χάρτη, τον έμαθαν αρκετοί, τον αγάπησαν οι περισσότεροι. Δεν είμαστε οι Μεσσίες που αναδείξαμε τον Παρθενώνα, απλά τον αγκαλιάσαμε και του δώσαμε σινεμά που νομίζω πως χρειαζόταν. Και από την άλλη, ο Παρθενώνας αγάπησε το φεστιβάλ και θαρρώ μαζί συμπορεύονται. Είναι λίγο «το’να χέρι νίβει τ’άλλο και τα δυο το πρόσωπο». Διοργάνωση τη διοργάνωση, γίνεται θεσμός, απλά λίγο επειδή αποποιούμαστε τους τίτλους, κρατάμε το «Σινεμά στο Χωριό» που είναι καλύτερο παράσημο.

 

parth.jpg

Το πρόγραμμα των προβολών

Παρασκευή 12 Ιουλίου 

Ας περιμένουν οι γυναίκες (1998) σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσιώλη

Φτηνά Τσιγάρα (2000) σε σκηνοθεσία Ρένου Χαραλαμπίδη

 

Σάββατο 13 Ιουλίου

Το κλάμα βγήκε απ’ τον παράδεισο (2001) σε σκηνοθεσία Μιχάλη Ρέππα - Θανάση Παπαθανασίου

 

Κυριακή 14 Ιουλίου

Χαμομήλι (2012) σε σκηνοθεσία Νεριτάν Ζιντζιρία

Ήσυχες Μέρες του Αυγούστου (1991) σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη

 

Οι προβολές των ταινιών ξεκινούν κάθε βράδυ στις 21.30 στην πλατεία του Παρθενώνα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Περισσότερα: https://parthenonfilmfestival.tumblr.com/ 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ