Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Νέο μουσικό κεφάλαιο για τα «Μουσικά ημερολόγια»

Από 8-12 Ιουλίου στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Ωδείου Πυλαίας-Χορτιάτη

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Ένα νέο μουσικό κεφάλαιο έρχονται να γράψουν τα «μουσικά ημερολόγια» στο Πανόραμα. Το Music Diaries International Workshop Festival θα γίνει στις 8-12  Ιουλίου 2019 στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Ωδείου Πυλαίας-Χορτιάτη, για 2η χρονιά.

Το φεστιβάλ συνδυάζει master classes ερμηνείας και τεχνικής με την ακαδημαϊκή έρευνα. Κατά τη διάρκεια του οι προσκεκλημένοι διακεκριμένοι μουσικοί ερμηνευτές διεθνούς εμβέλειας θα παρουσιάσουν το έργο τους με συναυλίες, διαλέξεις, εργαστήρια, master classes, ενώ παράλληλα καλλιτέχνες της Ελλάδας και του εξωτερικού θα προβάλουν στο open forum τις πιο πρωτοποριακές και νέες τάσεις στο χώρο της μουσικής και της έρευνας.

duore.jpg

 Ρωτήσαμε την καλλιτεχνική διευθύντρια του θεσμού κυρία Ερατώ Αλακιοζίδου τι ξεχωρίζει στο φετινό music diaries international workshop festival και μας τόνισε τα εξής: «Κάθε διοργάνωση από μόνη της είναι κάθε χρονιά ξεχωριστή. Βασικός στόχος όλων των διοργανώσεων είναι ο συνδυασμός μιας καλλιτεχνικής, εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής προσέγγισης στο κλασικό και φυσικά στο σύγχρονο ρεπερτόριο, καθώς επίσης και η γνωριμία του ελληνικού κοινού με καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας. Η κάθε διοργάνωση- το κάθε μουσικό ημερολόγιο- εστιάζει σε άλλα όργανα και γνωστικά αντικείμενα και κρατώντας έναν πυρήνα συνεργατών ανανεώνει τις θεματικές του ενότητες.

luca_chiantore_2018_by_andra_carstea_dsc_0669_ok_small.jpg

Φέτος λοιπόν για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχουμε τον πιανίστα και μουσικολόγο Luca Chiantore Ιταλικής καταγωγής, με διακεκριμένη μουσική και ακαδημαϊκή πορεία στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Επίσης πλήθος καλλιτεχνών από Ιταλία, Τουρκία και Αμερική που ανταποκρίθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση για να λάβουν μέρος στην πλατφόρμα αφιερωμένη πάντα στην καλλιτεχνική έρευνα. Φυσικά υπάρχουν και αξιόλογοι και καταξιωμένοι Έλληνες μουσικοί. Όλοι μαζί θα παρουσιάσουν το έργο τους με συναυλίες, διαλέξεις, εργαστήρια, master classes, ενώ παράλληλα καλλιτέχνες της Ελλάδας και του εξωτερικού θα προβάλουν στο open forum platform (artistic research) τις πιο πρωτοποριακές και νέες τάσεις στο χώρο της μουσικής και της έρευνας. Καθημερινές συναυλίες στις 20.30, φέτος και με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Όλες οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Ωδείο Πυλαίας-Χορτιάτη | Δημαρχείο Πανοράματος| Αμφιθέατρο « Σταύρος Κουγιουμτζής», Απ. Σαμανίδη 21 Πανόραμα».

 

«Μέχρι σήμερα δεν έχουν διαβαθμιστεί

οι Ωδειακές μουσικές σπουδές στην Ελλάδα»

eratw.jpg

Τι σημαίνει ο θεσμός για όσους ασχολούνται με την μουσική; Ποια η σημασία για τους νέους; Η κυρία Αλακιοζίδου εξηγεί: «Θεωρώ πως οι νέοι στην εποχή μας είναι μπερδεμένοι και βρίσκονται σε μια μόνιμη κατάσταση πανικού, καθώς η ελληνική πραγματικότητα είναι αποπροσανατολιστική.

Βρίσκονται σε ένα μόνιμο κυνηγητό τίτλων σπουδών, χωρίς να μπορούν να έχουν τον χρόνο να εμβαθύνουν στα πράγματα και στις καταστάσεις που τους ενδιαφέρουν, με στόχο τη γνώση και όχι τις γνώσεις. Με μοναδική τους ανησυχία τη βιοποριστική τους συνέχεια, κυνηγούν ό,τι μπορεί να τους προσφέρει αυτήν την κατάσταση. Με ένα παράλογο κράτος που ζητά μονίμως τίτλους σπουδών, με σημαία του, την απορρόφηση νέων στην αγορά εργασίας, ενώ παράλληλα προσπαθεί να ενσωματωθεί -ματαίως- με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αναγκάζει τους νέους – που δεν έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στο εξωτερικό -να «κυνηγούν την ουρά τους» στην Ελλάδα του παραλόγου. Θυμίζω πως μέχρι σήμερα δεν έχουν διαβαθμιστεί οι Ωδειακές μουσικές σπουδές στην Ελλάδα, το ελληνικό σύστημα πάσχει από τη μη αναγνώριση των Ωδειακών Σπουδών ή τη μη διαβάθμισή τους, σε αντίθεση με όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις. Δεν υπάρχει εκσυγχρονισμός της μουσικής εκπαίδευσης ενώ παράλληλα απαξιώνονται Έλληνες διακεκριμένοι μουσικοί και παιδαγωγοί οι οποίοι αποφοίτησαν πριν την ίδρυση των Ελληνικών μουσικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Υπάρχουν άλυτα θεσμικά και δομικά προβλήματα που ανάλογα με την πολιτική -η μη-βούληση του κάθε υπουργού πολιτισμού και παιδείας καταλήγουν τελικά στον καιάδα της ανυπαρξίας. Μέσα σε μία τέτοιου είδους πραγματικότητα λοιπόν- η σημασία της ύπαρξης θεσμών – για αυτούς τους νέους- είναι εξαιρετικά σημαντική. Η επαναληπτικότητα δράσεων (στην προκείμενη περίπτωση μουσικών) διεγείρει πνεύμα και αισθήσεις. Κινητοποιεί την κρίση του κάθε νέου. Έρχεται σε συμφωνία ή δημιουργική σύγκρουση. Ενδυναμώνει και τροφοδοτεί την ανθρώπινη ύπαρξη ατομικά και συλλογικά. Και εν κατακλείδι προσφέρει έναν διεθνή αέρα νέων δεδομένων που είναι προσβάσιμα σε όλους όσους ενδιαφέρονται να εντρυφήσουν σε βάθος και να μην παραμείνουν στην επιφανειακή προσέγγιση των πραγμάτων.

Φέτος λοιπόν, τα μουσικά ημερολόγια θα γράψουν ένα νέο μουσικό κεφάλαιο και καλώ όλους τους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν δράσεις υψηλού επιπέδου».

eloisa_cascio.jpg

Χρήσιμα

Προσκεκλημένοι μουσικοί: Ερατώ Αλακιοζίδου-πιάνο / Ελλάδα, Δημήτρης Λεοντζάκος-κλαρινέτο / Ελλάδα, Έλλη Ζαχαροπούλου-σύνθεση / Ελλάδα, Βασίλης Κίτσος- σύνθεση/ Ελλάδα, Δημήτρης Πάτρας-βιολοντσέλο /Ελλάδα, Allesandro Gazzato-βιολί /Ιταλία, Dario Doronzo- τρομπέτα / Ιταλία. Pietro Gallo-πιάνο /Ιταλία, Sharron Tomasseli- βιολί /Ιταλία.

Special Guest | Luca Chiantore–πιανίστας, μουσικολόγος / Ισπανία.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ερατώ Αλακιοζίδου.

Διοργάνωση: beartive. 

Συνδιοργάνωση: Δημοτικό Ωδείο Πυλαίας-Χορτιάτη / Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ευαγγελία Κατέλη.

archimie_duo_1.jpg

Εγγραφές “Last Minute”, στη γραμματεία κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ

Ακροατές Για όλη τη βδομάδα (οι συναυλίες συμπεριλαμβάνονται) 150€, Ακροατές Ημερήσια Παρακολούθηση 40€, Συναυλίες  Είσοδος ελεύθερη.

Για τους ενεργούς συμμετέχοντες του Φεστιβάλ είσοδος δωρεάν.

Forum Platform Τετάρτη 10 Ιουλίου  Ώρα 10.00-19.00 Είσοδος για το κοινό δωρεάν.

Πληροφορίες και αιτήσεις: http://musicdiariesfestival.weebly.com/.

e/ [email protected].

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ