Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Θεσσαλονίκη: "Μουσική του Πάθους" στο Επταπύργιο με μια πρωτιά

Μια βραδιά με γνωστές μελωδίες στο μνημείο της πόλης μας, αλλά και μια πρώτη παρουσίαση έργου με την υπογραφή του Θεόδωρου Κερκέζου

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Μια βραδιά γεμάτη με «Μουσική του Πάθους» από τζαζ και τάγνκο θα ζήσουν αύριο βράδυ στις 21.30 όσοι βρεθούν στο Επταπύργιο. Στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Επταπυργίου» που άνοιξε τις πύλες του την προηγούμενη εβδομάδα με πρωτοβουλία του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το Vienna Met Trio θα ζωντανέψει μοναδικές μελωδίες, αλλά και ένα έργο που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην χώρα μας.

Σε τηλεφωνική μας συνομιλία ο διεθνής σαξοφωνίστας Θεόδωρος Κερκέζος, που έχει και την καλλιτεχνική επιμέλεια της συναυλίας δήλωσε στο TyposThes: «Θέλουμε να παρουσιάσουμε κομμάτια από διαφορετικούς πολιτισμούς μέσα σε μια βραδιά. Πχ θα έχουμε από την Ελλάδα το «Κρητικό Κοντσερτίνο» του Θεοδωράκη, από την Αργεντινή έργα του Άστορ Πιατσόλα), γνωστές μελωδίες από την Ισπανία (Pedro Iturralde, Pablo Sarasate), τη Γαλλία κλπ. Κοινός παρονομαστής; Πρόκειται για έργα που πρέπει να παιχθούν με πάθος, ώστε αυτό το συναίσθημα να μεταφερθεί και στο κοινό».

 

Πρεμιέρα για νέα εκδοχή στην μπαλάντα του Henri Tomasi

festival_eptapurgiou.jpg

Μάλιστα πρόσθεσε πως η συναυλία θα ανοίξει με ένα ιδιαίτερο κομμάτι: «Θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα η μπαλάντα του Henri Tomasi στην εκδοχή που έκανα για μικρό σύνολο.

Το κομμάτι είναι βασισμένο σε ένα ποίημα της γυναίκας του. Είχα την μεγάλη ευκαιρία ένας δάσκαλός μου στην Γαλλία να είναι φίλος τον Tomasi . Ο τελευταίος είχε συνθέσει το έργο το 1938 με αφορμή το ποίημα της γυναικάς του. Εγώ πήρα αυτή την ιστορία και έγραψα ένα λιμπρέτο. Και θα παρουσιάσω με δυο λόγια πριν την έναρξη του έργου, την υπόθεσή του η οποία έχει ως εξής: Ένας κλόουν δίνει τα πάντα στο κοινό για να το διασκεδάσει. Όμως μια στιγμή, στη δύση της καριέρας του, όντας γερασμένος, έχει μια μεγάλη δυστυχία και νομίζει πως μπορεί να την μοιραστεί με το κοινό. Ωστόσο το κοινό είναι απαιτητικό και του δείχνει πως δεν ενδιαφέρεται για το πρόβλημά του και πως το μόνο που το νοιάζει είναι η διασκέδαση. “Κράτα για τον εαυτό σου τα προβλήματά σου, αλλά δώσε μας χαρά”, του λένε. Σκεφτείτε πως είναι κάπως σαν το “Ridi Pagliaccio ” (Γέλα παλιάτσε. Σημ. Φράση από την άρια Vesti La Giubba (Βάλε Tο Kοστούμι) από την όπερα του Ρουτζέρο Λεονκαβάλο “Pagliacci"). Στο τέλος ο κλόουν αποφασίζει πως δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και το μόνο που έχει να κάνει είναι να κρατάει μέσα του τις λύπες και να προσφέρει στο κοινό χαρά και αισιοδοξία».  

 

Ένα μουσικό τρίο από τη Βιέννη

edua_zadory_mousiki_tou_pathous.jpg

Τη μουσική θα παίξουν η Maria Radutu (πιάνο), η Edua Zadory ( βιολί) και ο Θοδωρής Κερκέζος (σαξόφωνο). Όπως εξήγησε ο κ. Κερκέζος: «Οι τρεις μας αποτελούμε το Vienna Met Trio. Το Met είναι από τα αρχικά των ονομάτων μας, Maria, Edua και Theodore, και παραπέμπει στη MET (Metropolitan Opera) της Νέας Υόρκης. Ενώ το Vienna είναι γιατί η έδρα μας είναι η Βιέννη.

Επίσης υπάρχουν άλλοι δύο φίλοι - μουσικοί: ο ένας είναι ο γιος μου Ανδρέας Κερκέζος που κέρδισε πρόσφατα σε ένα διεθνή διαγωνισμό στην Ιταλία παίζοντας βιολί και πετυχαίνοντας βαθμολογία 99/100 και η άλλη είναι η σοπράνο Ματίνα Βελιμαχίτη που θα κάνει και παντομίμα παίζοντας τον κλόουν στο πρώτο έργο της συναυλίας. Επίσης τη δική τους πινελιά πάθους και ομορφιάς θα βάζλουν οι Diego Mastrangelo και Εύη Ανέστη που θα χορέψουν Αργεντίνικο τάνγκο».

Συνολικά όπως δήλωσε ο κ. Κερκέζος «θα είναι ένα ρεπερτόριο πολύ προσιτό στο κοινό. Ένα πρόγραμμα που ταιριάζει σε ένα καλοκαιρινό φεστιβάλ και σε ένα ιστορικό μνημείο».

 

Χρήσιμα

Τιμές εισιτηρίων: 8€, 12€, 16€. Προπώληση: και στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος» (Εθν. Αμύνης 1), Δευτέρα και Πέμπτη 10.00- 15.00, Τρίτη και Τετάρτη 17.00- 21.00

Παραγωγή -διοργάνωση: Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ