Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Θέμης Μουμουλίδης: «Ο Δον Ζουάν είναι ένας επαναστάτης»

Ο σκηνοθέτης μίλησε μαζί μας με αφορμή το ανέβασμα του έργου του Μολιέρου στο Θέατρο Δάσους

Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη

 

Με τον «Δον Ζουάν» του Μολιέρου αναμετριέται για τρίτη φορά στην καριέρα του ο σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης. Θα δούμε και στην πόλη μας την Παρασκευή 19 Ιούλη 2019 ώρα 21.30 στο Θέατρο Δάσους την παράσταση που ετοίμασε η 5η Εποχή.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης σε τηλεφωνική μας συνομιλία δήλωσε πως αυτή θα είναι η πιο έμπειρη προσέγγισή του πάνω σε αυτό το έργο.

don_zoyan_98_1.jpg

Ο Μάκης Παπαδημητρίου (αριστερά) και ο Γιάννης Σοφολόγης (δεξιά)

Γιατί επέλεξε να ασχοληθεί εκ νέου με τον συγκεκριμένο ήρωα; «Ο Δον Ζουάν είναι ένας από τους τέσσερις πιο σημαντικούς ευρωπαϊκούς μύθους, ένα κείμενο που ανήκει σε κάθε εποχή, και είναι επίκαιρο γιατί θεωρώ πως η υποκρισία είναι κυρίαρχη στην εποχή μας. Οι άνθρωποι ίσως για να επιβιώσουν συνηθίζουν ή εθίζονται στην υποκρισία. Το έργο αυτό καταγγέλλει το φαινόμενο της υποκρισίας. Ο Δον Ζουάν είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Θα μπορούσε κανείς να τον χαρακτηρίσει ήρωα, απατεώνα ή επαναστάτη. Είναι ένα κείμενο ανοιχτό σε αναγνώσεις από τον θεατή. Η δική μου ματιά είναι ότι δεν παίρνω μια θέση για τον ήρωα. Υπάρχουν δραματουργικές μετατοπίσεις, και η ματιά μου είναι στο να έχω ένα σύγχρονο ήρωα σήμερα, με μια σύγχρονη εικαστική, αλλά και ερμηνευτική ματιά. Είναι η τρίτη φορά που συναντιέμαι με το συγκεκριμένο κείμενο και είναι αν θέλετε δίνω μια πιο ολοκληρωμένη εκδοχή χρησιμοποιώντας το θέατρο και το λόγο. Έχω χρησιμοποιήσει στοιχεία της commedia dell’ arte, του τσίρκου, σύγχρονα θεατρικά στοιχεία».

don_zoyan_34.jpg

Ο Νίκος Κουρής και ο Μάκης Παπαδημητρίου

Τελικά είναι περισσότερο ήρωας, απατεώνας ή επαναστάτης ο Δον Ζουάν, ρωτήσαμε τον κ. Μουμουλίδη. Και μας απάντησε: «Κατά τη γνώμη μου επαναστάτης. Είναι ο ήρωας που καταλαβαίνει πως η απόλυτη ελευθερία είναι ο θάνατος και τον διεκδικεί. Πορεύεται προς αυτόν. Ο Μολιέρος καταγγέλλει την θρησκεία που εκμεταλλεύεται τον φόβο του ανθρώπου για τον θάνατο. Αμφισβητεί μέσα από τον ήρωά του την ύπαρξη πολλών πραγμάτων. Ο Δον Ζουάν είναι ένα πλάσμα ασυμβίβαστο».

don_zoyan_2.jpg

Αναφορικά με την επιλογή του Νίκου Κουρή ως πρωταγωνιστή τόνισε πως «είναι ο ιδανικός Δον Ζουάν». Και εξήγησε: «Μπορεί να παίξει σε πολλά επίπεδα. Είναι κυρίαρχος στην σκηνική διαδικασία. Το μεγάλο κέρδος του Ελληνικού θεάτρου είναι η παρουσία ανθρώπων όπως ο Νίκος, αλλά και των ηθοποιών μας όπως ο εξαιρετικός Μάκης Παπαδημητρίου που παίζει τον Σγαναρέλ, η Ζέτα Μακρυπούλια που θα ερμηνεύσει την Ελβίρα, αλλά και από τη νεότερη γενιά ερμηνευτών όπως ο Μιχάλης Τιτόπουλος και η Ηρώ Μπέζου».

 

Για την υπόθεση….

politismos_donjouan.jpg

Ο Δον Ζουάν είναι ένας αριστοκράτης που αναζητά την ομορφιά και την ηδονή. Ο Μολιέρος οδηγεί στα άκρα το προφίλ του ακόλαστου ήρωα. Μετατοπίζει το ενδιαφέρον από τα ερωτικά επιτεύγματα του Δον Ζουάν στη φιλοσοφία του. Γι’ αυτόν, διαρκής αναζήτηση της ηδονής ουσιαστικά σημαίνει διεκδίκηση της απόλυτης ελευθερίας με την αποτίναξη κάθε συναισθηματικού, ηθικού, κοινωνικού, οικογενειακού και θρησκευτικού φραγμού. Συνθέτει έτσι το απόλυτα σαγηνευτικό αλλά και επίφοβο πορτρέτο ενός προβοκάτορα, που υπονομεύει θεσμούς, κανόνες και αξίες και παραβιάζει κοινωνικά ταμπού, προκαλώντας τη συντηρητική κοινωνία κάθε εποχής.

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία Θέμης Μουμουλίδης, μετάφραση Παναγιώτα Πανταζή, σκηνικό Παπαγιώτα Κοκορου, φωτισμοί Νίκος Σωτηρόπουλος. βοηθός σκηνοθέτη Βίκυ Παναγιωτοπούλου, διεύθυνση παραγωγής Νόρα Φαγα, artwork: Γεωργία Αλεβιζάκη. Παίζουν: Νίκος Κουρής, Ζέτα Μακρυπούλια, Μάκης Παπαδημητρίου, Δημήτρης Καραμπέτσης, Γιάννης Σοφολόγης, Ηρώ Μπέζου, Μιχάλης Τιτόπουλος, Ιωάννης Καπελέρης, Ελίζα Σκολίδη.

 

Χρήσιμα

Προπώληση προς 15 ευρώ από: Viva.gr, ταμείο Βασιλικού Θεάτρου, εκδοτήριο πλατείας Αριστοτέλους .

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ