Skip to main content
Menu Αναζήτηση

“Οδυσσεβάχ”: Ένας Αριστοφάνης για παιδιά στο Θέατρο Κήπου

Απόψε και αύριο από την παιδική σκηνή του Φώτη Σπύρου

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Δρακοκύκλωπες, Λωτοφάγοι, Πειρατές, Σειρήνες, Γοργόνες, η Μάγισσα Κιρκίλα, η Πριγκίπισσα Λαριζάτ και το πλήρωμα του Οδυσσεβάχ μάς προκαλούν να ζήσουμε την περιπέτεια.

Το καράβι του Οδυσσεβάχ περνάει από το νησί των Λωτοφάγων, ακούει το μαγεμένο τραγούδι των Σειρήνων, συναντάει την Γοργόνα και τη Μάγισσα Κιρκίλα, κινδυνεύει στη χώρα της Λαριζάντ, της αγέλαστης πριγκίπισσας, περνά από χώρες που μιλούν με ένα φωνήεν, από λίμνες, δάση και ποτάμια… κι εκεί που πιστεύει πως όλα τέλειωσαν βλέπει μπροστά του τη στεριά κι ένα μικρό παιδί σε μια βάρκα. Να είναι άραγε η Ιθαγδάτη;

Οι απαντήσεις θα δοθούν απόψε και αύριο στις 21.00 στο Θέατρο Κήπου (Νικ. Γερμανού, έναντι ΧΑΝΘ) όπου θα ανεβεί από την Παιδική Σκηνή του Φώτη Σπύρου το έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου "Οδυσσεβάχ" σε μουσική Διονύση Σαββόπουλου.

oysevax.jpg

Η Καλογεροπούλου έγραψε ένα κείμενο χρησιμοποιώντας στοιχεία από την Οδύσσεια, από τις Χίλιες και μία νύχτες, και πολλά άλλα παραμύθια.

Για τον Φώτη Σπύρου που σκηνοθετεί την παράσταση «πρόκειται για ένα Αριστοφάνη για παιδιά». Όπως μας εξήγησε σε τηλεφωνική μας επικοινωνία: «Δεν υπάρχουν οι βωμολοχίες και το πολιτικό υπόβαθρο που υπάρχει στα έργα του Αριστοφάνη, όμως ο Οδυσσεβάχ έχει πολλά χαρακτηριστικά έργων του Αριστοφάνη: όπως τον χορό, την παράβαση, το στάσιμο».

Αναφερόμενος στην επιλογή του να ανεβάσει αυτό το έργο είπε: «Ήθελα ένα καλοκαιρινό, διασκεδαστικό και παιδαγωγικό κείμενο. Τι καλύτερο λοιπόν από το έργο αυτό που έγραψε η Καλογεροπούλου και για το οποίο ο Διονύσης Σαββόπουλος έγραψε τη μουσική; Πρόκειται για ένα θεατρικό που έχει σπουδαία μηνύματα για την αξία της προσπάθειας, της προσφοράς και της δουλειάς, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα συναισθήματα τα οποία πιστεύω πως λείπουν σπανίζουν στην εποχή μας».

Όσο για την ανταπόκριση του κοινού στην περιοδεία τους, μάς είπε πως «είναι μια παράσταση που όλοι την έχουν αγκαλιάσει». «Πιστεύω πως ο κόσμος ξέρει να αναγνωρίζει το καλό θέατρο», τόνισε ο κ. Φώτης Σπύρος που πέρα από τη σκηνοθεσία, κρατά και έναν από τους ρόλους της παράστασης.

Σημειώστε πως ο Οδυσσεβάχ έχει μεταφραστεί σε 8 γλώσσες, έχει παρουσιαστεί από αρκετούς ξένους θιάσους, αλλά και από 10 ελληνικά ΔΗΠΕΘΕ. Διάρκεια παράστασης: 75'

Συντελεστές

Κείμενο: Ξένια Καλογεροπούλου, Σκηνοθεσία: Φώτης Σπύρος, Μουσική: Διονύσης Σαββόπουλος, Σκηνικά Κοστούμια: Σπύρος Στάης, Χορογραφίες / κινησιολογία: Ηλίας Μπαγεώργος, Σχεδιασμός Φωτισμών: Απόστολος Τσιτσώνης, Μουσική διδασκαλία / ενορχήστρωση: Πρόδρομος Μακρίδης, body percussion : Simone Mongelli, Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης,  Σχεδιασμός αφίσας / προγράμματος: Ντίνα Ζαφειρίου, Βοηθός σκηνογράφου/Ενδυματολόγου: Νάγια Ζαχαράτου, Επιμέλεια σκηνικών και κοστουμιών: Ανθή Πετρουλάκη, Υπεύθυνος τεχνικής κάλυψης: Θωμάς Χαρέλας, Τεχνική κάλυψη: Φαίδων Κτενάς, Βοηθός παραγωγής: Σταυρούλα Χρηστίδου, Γραμματεία παραγωγής: Ζωή Τριανταφυλλίδη, Βοηθός ενδυματολόγου: Μαργαρίτα Μώρου, Κατασκευή ειδικών κουστουμιών: Φωτεινή Κοσμάτου, Βοηθός Σκηνοθέτη: Νίκος Αγαπίου, Υπεύθυνος σκηνής: Δημήτρης Τσινάρης, Προπομπός: Αντώνης Τάκος, Διεύθυνση παραγωγής: Γιάννης Μακρίδης, Οργάνωση Περιοδείας: Texnis. Παίζουν:

 Ορφέας Παπαδόπουλος, Νίκος Χρηστίδης, Φλάβιους Νεάγκου, Ήρα Δαμίγου, Ευθύμης Τζώρας και ο Φώτης Σπύρος.

Σημειώστε πως η παράσταση θα παιχθεί την 1η Αυγούστου στην Ασπροβάλτα, στις 5/8 στα Νέα Μουδανιά (Cine Κλειώ) και στις 20/8 στο Φεστιβάλ Κασσάνδρας (Αμφιθέατρο Σίβηρης).

Είσοδος 10 και 8€. Προπώληση για Θέατρο Κήπου: Θερινό Ελληνίς & Viva.gr.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ