Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Δωρεάν συναυλίες από 7 ορχήστρες και 400 μουσικούς στη Θεσσαλονίκη!

Στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών δήμου Δέλτα

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Επτά ορχήστρες από τέσσερις χώρες και περίπου 400 νέοι μουσικοί θα συμμετάσχουν στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών του Δήμου Δέλτα, που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 έως τις 31 Αυγούστου 2019, στον αύλειο χώρο του Κέντρου πολιτισμού Σίνδου. Η τελετή έναρξης είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019, στις 9 μ.μ. με αφιέρωμα στον κινηματογράφο και συμμετέχουν 70 χορευτές.

Την Ορχήστρα Νέων Σίνδου θα διευθύνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Μίλτος Πολυχρονίδης ενώ τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν η Στέλλα Φαρμάκη, ο Γιώργος Περίν και η Νάντια Μπουλέ. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Οι ορχήστρες, εκτός από τις κεντρικές συναυλίες τους θα πραγματοποιήσουν και παρελάσεις σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες.

Μιλώντας για το πολιτιστικό αυτό θεσμό ο Μίλτος Πολυχρονίδης δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «Το “Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών” συνεχίζει την πορεία του με την ίδια αρχή που το καθιέρωσε όλα αυτά τα χρόνια, τη συνεργασία των νέων ανθρώπων από όλο τον κόσμο, με αφορμή τη μουσική.

Σύγχρονοι καλλιτεχνικοί προβληματισμοί, ανταλλαγές απόψεων, προσέγγιση διαφορετικών πολιτιστικών μοντέλων και παραδόσεων, νέες καλλιτεχνικές ιδέες, μουσικές ανταλλαγές είναι τα στοιχεία που σφραγίζουν και φέτος το περιεχόμενο του Φεστιβάλ».

Αναφερόμενος στην πορεία του θεσμού και στη σημασία του για τον τόπο είπε: «Το Φεστιβάλ πολύ γρήγορα κατάφερε να μετασχηματιστεί από καλλιτεχνικό γεγονός σε πολιτιστικό συμβάν, γιατί πέρα από την καλλιτεχνική του αξία, κατάφερε να συνδεθεί, με ευαίσθητα θέματα της σύγχρονης παγκόσμιας πραγματικότητας.

Με την πολύχρονη συνεπή παρουσία του και τη μεγάλη αποδοχή του από τον κόσμο της πόλης και τους φορείς της, έχει αναχθεί σε ένα πολυπρόσωπο θεσμό. κερδίζοντας  το χαρακτηρισμό του “σημείου αναφοράς” για την τοπική κοινωνία και για ολόκληρη την πόλη.

Φιλοδοξούμε και φέτος, να αποτελέσει ένα πεδίο μουσικού διαλόγου, όπου η έμπνευση, η καινοτομία, η πρωτοτυπία και πάνω από όλα η καλλιτεχνική ευαισθησία των συμμετεχόντων θα αποτυπώσουν τις σύγχρονες μουσικές τάσεις, επιβεβαιώνοντας για άλλη μία φορά τη μεγάλη καλλιτεχνική αξία».

Αξίζει να σημειωθεί πως και φέτος θα γίνουν παράλληλες εκδηλώσεις. Όπως εξήγησε ο κ. Πολυχρονίδης: «Παράλληλα με το κυρίως πρόγραμμα του Φεστιβάλ πραγματοποιούνται μία σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις οι οποίες επικεντρώνονται στους βασικούς στόχους – επιδιώξεις του Φεστιβάλ που είναι: η ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της μουσικής, η προώθηση πρωτότυπων μοντέλων εργασίας, η ενδυνάμωση των καλλιτεχνικών και φιλικών δεσμών μεταξύ των σχημάτων που συμμετέχουν, και η ενθάρρυνση της νεανικής καλλιτεχνικής ερασιτεχνικής δημιουργίας στον ελεύθερο χρόνο». «Μοναδικός στόχος να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι», τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ.

sindos3.jpg

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθ. Φωτόπουλος αναφέρει σε σημείωμά του για το «22ο Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών»:

«Είναι μια σπουδαία διοργάνωση, το πρόσωπο της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας στο Δήμο μας. Το γεγονός ότι βασίζεται στα νέα παιδιά, του δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία. Το μουσικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Είναι μια εκδήλωση που αξίζει να παρακολουθήσουν όλοι οι κάτοικοι του Δήμου μας καθώς και οι Θεσσαλονικείς. Θέλω να συγχαρώ τους συμμετέχοντες, τους διοργανωτές αλλά και τον Πρόεδρο του Κοινωνικού και Πολιτιστικού Οργανισμού Δημήτρη Χαλκίδη για την εξαιρετική προσπάθεια. Θέλω να ευχαριστήσω τα επιμελητήρια, τις εταιρείες και τον Οργανισμό Τουρισμού, ιδιαίτερα δε την Αντιπεριφερειάρχη και επικεφαλής του ΟΤΘ, Βούλα Πατουλίδου, που χρόνια τώρα στηρίζουν το Φεστιβάλ καθώς και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα μιας και το Κέντρο Πολιτισμού είναι φέτος συνεργάτης στο σπουδαίο αυτό εγχείρημα».

lamia1.jpg

Χρήσιμα

-Το Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών πραγματοποιείται με την χρηματοδότηση του Δήμου Δέλτα, την υποστήριξη του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,  των «μεγάλων χορηγών» ΕΛΠΕ και ΣΙΔΕΝΟΡ καθώς και με τη στήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας του Δήμου Δέλτα.

-Το Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών ξεκίνησε το 1998 με τη χαρακτηριστική φράση «Η μουσική μας ενώνει». Πολύ σύντομα, μέσα από τη μουσική, ενώθηκε με σημαντικές αξίες και ιδέες: τον εθελοντισμό, τη συνεργασία, το ενδιαφέρον για το συνάνθρωπο, την υποστήριξη των ελληνικών προϊόντων,  την επιστροφή των αρχαίων γλυπτών στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και γενικότερα για το περιβάλλον.

 

 

 

22 Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών

28 – 31 Αυγούστου 2019 Αύλιος χώρος Κέντρου πολιτισμού Σίνδου, ώρα 21.00

 

Πρόγραμμα Σίνδου

28 Αυγούστου

Τελετή Έναρξης

Συναυλία με την Ορχήστρα Νέων Σίνδου Δήμου Δέλτα, Ελλάδα

lovech1.jpg

29 Αυγούστου

Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Καλαμαριάς, Ελλάδα

Ορχήστρα Πνευστών Fiati Giovanni XXIII – Πιανέτζα, Ιταλία

Νεανική Ορχήστρα πνευστών Λόβετς, Βουλγαρία

 

30 Αυγούστου

Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Ελασσόνας, Ελλάδα

Staromiejska Ορχήστρα Πνευστών Κρακοβίας, Πολωνία

Ορχήστρα Magic Brass Δήμου Λαμίας, Ελλάδα

 

31 Αυγούστου

Παρελάσεις

Κεντρικοί δρόμοι Σίνδου ώρα 19.00

Τελετή Λήξης

Αύλιος χώρος Κέντρου πολιτισμού Σίνδου, ώρα 20.30μμ

Απονομές

Συναυλία Ορχήστρας Φεστιβάλ.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορωνοϊός: Σύσταση από τον ΕΜΑ για δεξαμεθαζόνη σε ασθενείς με βαριά συμπτώματα
Δεξαμεθαζόνη για τη θεραπεία των ασθενών με σοβαρά συμπτώματα της Covid-19 που χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη
Κορωνοϊός: Σύσταση από τον ΕΜΑ για δεξαμεθαζόνη σε ασθενείς με βαριά συμπτώματα