Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

5 βιβλία για τις διακοπές σας και την παραλία

Αναγνώσματα με θέματα λογοτεχνικά, ιστορικά και κοινωνικά

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Ο Αύγουστος είναι μήνας ξεκούρασης και θερινών διακοπών για αρκετούς. Αν έχετε την καλοκαιρινή σας άδεια ή λίγο ελεύθερο χρόνο, τότε είναι ευκαιρία για να διαβάσετε νέα βιβλία. Σας προτείνουμε μερικές από τις εκδόσεις που κυκλοφόρησαν πρόσφατα για να αποκτήσουν μια θέση στην τσάντα ή την βαλίτσα σας.

 

«Ένα δικό της δωμάτιο»

vivlio_dikotisdwmatio.jpg

«Μια γυναίκα, αν θέλει να γράψει, πρέπει να έχει χρήματα κι ένα δικό της δωμάτιο». Αυτή τη φράση την έγραψε η Βιρτζίνια Γουλφ στο βιβλίο της με τίτλο «Ένα δικό της δωμάτιο», που κυκλοφόρησε πρόσφατα σε νέα έκδοση από το Μεταίχμιο (σε μετάφραση Βάσιας Τζανακάρη) και, δυστυχώς παραμένει επίκαιρη, αν και έχει γραφτεί πριν χρόνια.

Μπορεί οι γυναίκες να έχουν κάνει βήματα, όμως η εργασιακή ανισότητα, οι διαφορές στις αμοιβές, ακόμη και οι διαφορές στο πώς οι αναγνώστες και οι εκδότες αντιμετωπίζουν την γραφή μιας γυναίκας παραμένουν.

Η Γουλφ στο βιβλίο της αναφέρεται στις γυναίκες που έζησαν πριν από αυτήν, που έπρεπε να περάσουν περισσότερα εμπόδια, που δεν είχαν δικαίωμα ψήφου, περιουσίας, και φωνής. Που έπρεπε να μένουν στο ίδιο δωμάτιο με τους υπόλοιπους, και αν ήθελαν να γράψουν, να το κάνουν κρυφά. 

Δίνει παραδείγματα από τους άνδρες λογοτέχνες και το πώς στη σύγκριση μαζί τους οι γυναίκες μπαίνουν στο υπόβαθρο. Σχολιάζει πώς είναι δυνατόν τα μεγάλα λογοτεχνικά έργα να μιλούν για πάθη που προκαλούν γυναίκες, ενώ οι ίδιες στην πραγματικότητα να παραμένουν κλεισμένες στα σπίτια τους, ασχολούμενες με τα καθήκοντα του νοικοκυριού.

Και τονίζει τη σημασία της μόρφωσης και της οικονομικής ανεξαρτησίας.

 

«Σμύρνη 1919-1922: Αριστείδης Στεργιάδης εναντίον Χρυσόστομου»

vivlo_smyrni.jpg

Η Μικρασιατική Καταστροφή ήταν, και παραμένει, ένα θέμα που προσελκύει αναγνώστες. Ένα πεδίο αναζήτησης, έρευνας που συνοδεύεται από μια θλίψη για τις χαμένες πατρίδες. Αν αγαπάτε την Ιστορία και τις ιστορίες, τότε το νέο βιβλίο του Βασίλης Τζανακάρης με τίτλο «Σμύρνη 1919-1922: Αριστείδης Στεργιάδης εναντίον Χρυσόστομου» (εκδ. Μεταίχμιο) είναι για εσάς.

Έχουν περάσει 100 χρόνια από την αποβίβαση του ελληνικού στρατού στην προκυµαία της Σµύρνης και ο βραβευμένος συγγραφέας επιστρέφει εκεί όπου στις 2 Μαΐου 1919 γράφτηκε η µατωµένη αρχή του τέλους της Μεγάλης Ιδέας. Αφεθείτε στην ανάγνωση μιας τεταμένης τριετίας με φόντο την σκοτεινή και άγνωστη σύγκρουση των δύο κορυφαίων ηγετών της Σμύρνης.

 

«Ριφιφί στο Μουσείο. Το χρονικό μιας διάρρηξης»

vivlio_rififi.jpg

Σας αρέσουν οι ιστορίες με ληστείες; Όλοι θα έχετε δει κάτι σχετικό σε ταινίες του Χόλυγουντ. Ο Γεράσιμος Μπόγρης στο βιβλίο του «Ριφιφί στο Μουσείο. Το χρονικό μιας διάρρηξης» (εκ.δ Κέδρος) πλάθει μια ιστορία με μια αρχαιολογική ανακάλυψη, ένα επαρχιακό Μουσείο και τρεις φίλους που θα δουν μια ευκαιρία στο να κάνουν ένα ριφιφί στο μουσείο. Θα τα καταφέρουν άραγε; Γουρουνοπούλες, κυνηγητό με φορτηγά, γήπεδα ερασιτεχνικών ομάδων, τσιγγάνοι και έξυπνες γιαγιάδες πλαισιώνουν το φόντο της περιπέτειας των ηρώων. Με την πένα του ο νέος συγγραφέας θίγει κακώς κείμενα της ελληνικής νοοτροπίας, την πονηριά για το εύκολο κέρδος, αλλά και τη θέληση για καταξίωση και φήμη.

 

«Ελευθερία»

vivlio_eleftheria.jpg

Ο Τζόναθαν Φράνζεν επιστρέφει με ένα χορταστικό μυθιστόρημα που πατά στα χνάρια του προηγούμενου μυθιστορήματός του τις «Διορθώσεις». Στην «Ελευθερία» (εκδ. Ψυχογιός) πλάθει μια κωμικοτραγική ιστορία με επίκεντρο τους πειρασμούς της ελευθερίας, την επίπλαστη ασφάλεια των προαστίων, το πάθος των εφήβων, τους συμβιβασμούς των μεσήλικων, και της ευθύνη της εξουσίας.

Κεντρικοί ήρωες είναι η Πάτι και ο Γούλτερ Μπέργκλαντ. Αυτή είναι σύζυγος και μητέρα. Προσέχει τη διατροφή όλων και είναι υπέρ της ανακύκλωσης. Αυτός είναι δικηγόρος με περιβαλλοντικές ανησυχίες. Πάει στη δουλειά με το ποδήλατο και αγαπά την οικογένειά του. Ξαφνικά όλα αλλάζουν. Ο γιος τους μετακομίζει στους γείτονές τους που είναι φανατικοί Ρεπουμπλικάνοι. Ο Γούλτερ προδίδει τις οικολογικές του ανησυχίες και αρχίζει να εργάζεται σε μεγάλες εταιρείες εξόρυξης άνθρακα. Και η Πάτι χάνει τον έλεγχο…

 

«Το ημερολόγιο ενός βιβλιοπώλη»

vivlio_hmerologio.jpg

O Σον Μπάιθελ είναι ο ιδιοκτήτης του δεύτερου μεγαλύτερου παλαιοβιβλιοπωλείου της Σκοτίας. Σε αυτό βρίσκονται 100.000 βιβλία, τα οποία απλώνονται σε ράφια συνολικού μήκους 1,5 χλμ. και όλα αυτά σε μια μικρή επαρχιακή πόλη που βρέχεται από θάλασσα. Ακούγεται σαν ένας παράδεισος για τους βιβλιόφιλους; Ή μήπως όχι; Στο βιβλίο με τίτλο «Το ημερολόγιο ενός βιβλιοπώλη» (εδκ. Key Books) ο συγγραφέας μάς δίνει μια ματιά στα όσα συμβαίνουν στον κόσμο των βιβλίων. Περίεργοι πελάτες, έριδες με το προσωπικό, αλλά και επισκέψεις σε οίκους πλειστηριασμών περιλαμβάνονται στο… μενού.

 

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης". 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ