Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«ΓΕΝΟΙΤΟ»: Ράπισμα στο σήμερα, ελπίδα για το αύριο...

Το νέο του έργο, ποιητικό αυτή τη φορά, παρουσίασε ο Γιώργος Ν. Βογιατζής, στο Ροδολίβος Σερρών

Του Δανιήλ Παπαδανιήλ

Τη νέα του συγγραφική δουλειά, ποιητική αυτή τη φορά, «δροσερή όαση μέσα στην κάψα του Καλοκαιριού», όπως είπε η μία εκ των δύο φιλολόγων, Δήμητρα Τομαρά, που μίλησαν στην εκδήλωση, παρουσίασε πρόσφατα ο συγγραφέας και ερευνητής Γιώργος Ν. Βογιατζής, στο Ροδολίβος Σερρών. «Βιβλίο κόλαφο. Κόλαφο ιδεών, σκέψεων και προ παντός συναισθημάτων...», όπως τόνισε χαρακτηριστικά και η δεύτερη φιλόλογος, Έλενα Παρδή.

«Το ελπιδοφόρο είναι ότι υπάρχουν ακόμα ποιητές που έχουν την τόλμη και την παρρησία να μιλήσουν από καρδιάς», είπε η κ. Τομαρά, σημειώνοντας ότι «η ποίηση του Γιώργου Βογιατζή, θέλει να αφυπνίσει τη συνείδηση που μισοκοιμάται που βλέπει έστω και θαμπά, κι ακούει λίγο, και θυμάται ακόμα… Θέλει να συγκινήσει και να προβληματίσει, δε φοβάται να μιλήσει από καρδιάς, και να αποκαταστήσει θεσμούς και αξίες, κόντρα στο ρεύμα της ψεύτικης προοδευτικότητας, της υποκριτικής πατριδολατρίας, του δήθεν πολιτισμού και της ισοπέδωσης. Είναι άλλωστε ίδιον της ποίησης αυτό, να μιλάει από καρδιάς, και να απευθύνεται στην καρδιά, στο συναίσθημα αλλά και στο νου και στη βούληση», επεσήμανε.

Επιπλέον, η καταξιωμένη φιλόλογος, τόνισε ότι διαβάζοντας το βιβλίο όλο και περισσότερο γνώριζε τον ποιητή: «Διέκρινα», είπε, «την ειλικρινή του αγάπη για την ιστορία και τον πολιτισμό αυτού του τόπου, τη βαθειά του επιθυμία, η νέα γενιά να παραμερίσει τα χαλάσματα και να πατήσει πάνω σε ότι πιο στέρεο έχει αυτός ο τόπος. Γιατί έχει… Δανείζεται εικόνες και παραστάσεις και λέξεις από το παρελθόν τις μετουσιώνει με τον ποιητικό του λόγο σε πάλη και αντίσταση ενάντια στους γραικύλους αυτού του τόπου και σε ελπίδα και δράση και ζωή για τη μελλοντική γενιά, εξού και η ευχή του τίτλου “ΓΕΝΟΙΤΟ”.  Ας γίνει δηλαδή, μακάρι να γίνει...».

Από την πλευρά της η Έλενα Παρδή, τόνισε ότι μελετώντας το βιβλίο, της «έγινε αισθητή η προσπάθεια του συγγραφέα να καταδείξει όσα ταλανίζουν την κοινωνία μας τελευταία», επισημαίνοντας ότι τρανταχτές ομοιότητες μπορεί να βρει κανείς σε όλη την πορεία του Έλληνα, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Τόνισε ακόμα ότι «αυτό που κράτησα εγώ ως απόσταγμα αυτού του βιβλίου, είναι η ελπίδα πως όσο κι αν μας βάλλουν θα παλέψουμε και παρά τις πιθανότητες θα αντέξουμε. Θα επανέλθουμε όπως τόσες και τόσες φορές», για να υπογραμμίσει συνοψίζοντας ότι «το βιβλίο του κ. Βογιατζή, κατάφερε κάτι που για καιρό θεωρούσα τουλάχιστον δύσκολο. Αναθέρμανε μέσα μου την ελπίδα, την άσβεστη, την ασίγαστη ελπίδα πως παρά τους Μήδους και τους Εφιάλτες που διαβαίνουν καθημερινά, ο Έλληνας θα επιζήσει. Γιατί έχει ρίζες, ρίζες βαθιές, σταθερές, αιώνιες».

Τέλος, μιλώντας για το πόνημά του ο ίδιος ο ποιητής, αναφέρθηκε στην εσώτερη ανάγκη να εκφραστεί με τον τρόπο αυτόν, «ανάγκη να αγγίζεις την ψυχή, να κεντρίζεις το μυαλό και να ταξιδεύεις παντού, στο σήμερα στο χθες, στο αύριο». Ανάγκη όπως τόνισε, «να μιλήσω για όλα αυτά που μας έκαναν υπερήφανους ως Έλληνες αλλά και για όλα αυτά που μας οδήγησαν σε ταπεινώσεις, σκλαβιές και καταστροφές».

Ακόμα, εστιάζοντας με το λόγο του στο αύριο, στους νέους και την υπάρχουσα ελπίδα, επισήμανε ότι «αξίζει να μιλήσουμε στους νέους μας και να τους δώσουμε να βάλουν στο φυλακτό της καρδιάς τους και στον ιππόκαμπο της μνήμης τους, όλες αυτές τις αρετές που έκαναν τους Έλληνες σπουδαίους αλλά και όλα αυτά που τους έφεραν δεινά, καταστροφές, σκλαβιές και περιπέτειες. Γιατί αλήθεια, τα νέα μας παιδιά, αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον».

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το έβδομο βιβλίο του Γιώργου Ν. Βογιατζή, μετά τα: «Ορφέας-Παγγαίο-Ροδολίβος», 1990, «Έτος μ.Χ…», 1992,  «Οι βραχογραφίες του Παγγαίου αποκαλύπτουν», 1996, «Κουρήτες – Δερβίσσηδες», 2002, «Πάγγαιον όρος… Ορφέας, Όμηρος, Σικελιανός» (σε συνεργασία με τον Κώστα Σίμογλου), 2009, και «Το θαύμα της Παναγίας», 2013. ΓΕΝΟΙΤΟ καλοτάξιδο λοιπόν…

Σημ. Οι φωτογραφίες είναι του Δημήτρη Μουρατίδη, από την ιστοσελίδα «Ευτοπία Ροδολίβους»

 

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ