Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Η Μαρία Πενταγιώτισσα ξανά στη Θεσσαλονίκη

Για δύο ακόμη παραστάσεις

 

Επιστρέφει στην πόλη μας η εμβληματική κωμωδία του Μποστ «Μαρία Πενταγιώτισσα», που παρουσιάζει η 5η ΕΠΟΧΗ  σε πανελλαδική περιοδεία το καλοκαίρι του 2019. Μπορείτε να τη δείτε την Κυριακή 1 και τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου στο  Θέατρο Κήπου. Στο ρόλο της «Μαρίας», ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης.

Στα 1982 ο Μποστ γράφει τη «Μαρία Πενταγιώτισσα».

Ένα από πιο αστεία, σχεδόν σπαρταριστά έργα του ελληνικού ρεπερτορίου, γραμμένο στον προσφιλή του 15σύλαβο. Μια ξεκαρδιστική παρωδία ηθών βασισμένη σε ένα από τα γνωστά παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας εμπνευσμένο από αληθινά περιστατικά.

Η Μαρία η Πενταγιώτισσα, κατά κόσμον Μαρία Δασκαλοπούλου, ήταν γνωστή στο χωριό της - Πενταγιοί Φωκίδας - για τις ερωτικές της περιπέτειες. Εραστές και αγαπητικοί δημιουργούσαν συχνά επεισόδια, ενώ η ίδια θεωρείται μέχρι σήμερα μία από τις πρώτες φεμινίστριες στην Ελλάδα.

Ο λαός τραγούδησε την ομορφιά της και τα ερωτικά της καμώματα: «Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά και στο Χρισσό κριάρια / και στης Μαρίας την ποδιά σφάζονται παληκάρια.. Μαρίτσα Πενταγιώτισσα, μωρή δασκαλοπούλα, / εσύ τα ’καμες ούλα!».

Με όχημα την ιστορία της θρυλικής Μαρίας του τόπου μας ο Μποστ και πάντα «σε ζωντανή σύνδεση» σαρκάζει τους θεσμούς και αμφιβάλλει για τη νέα κοινωνική πραγματικότητα.

Αυτό το «Μποστάνι» τα έχει όλα…

Πάνε εξήντα χρόνια ακριβώς από τότε που ο Μποστ παρουσίασε στη στήλη του με τον τίτλο «Το μποστάνι του Μποστ», τους τρεις χαρακτηριστικότερους ήρωες του: Μαμά Ελλάς, Πειναλέων και Ανεργίτσα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διατρέχουν το σύνολο του έργου του μέχρι και το 1995 που γράφει και το τελευταίο του θεατρικό έργο.

Διαβάζοντας ξανά σήμερα το έργο του Μέντη Μποσταντζόγλου αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως τι είναι αυτό που κινητοποίησε τη νεαρή τότε Λούλα Αναγνωστάκη - που σφράγισε τη μετέπειτα νεοελληνική δραματουργία- να γράψει το πρώτο της ουσιαστικά δημοσιευμένο κείμενο, στην Επιθεώρηση Τέχνης του 1962, αναφορικά με το πρώτο του σχεδόν θεατρικό έργο Όμορφη Πόλη υπερισπιζόμενη την ποιητικότητα και το σουρεαλισμό της θεατρικής γραφής του Κωνσταντινοπολίτη καλλιτέχνη.

Μοναδική μορφή στην ελληνική τέχνη και τα γράμματα ο Χρύσανθος Μέντης Μποσταντζόγλου, κατά συντομογραφία Μποστ - σκιτσογράφος, εικονογράφος, γελοιογράφος, ζωγράφος, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, σατυρικός αρθρογράφος - κατάφερε να δημιουργήσει ένα εντελώς αναγνωρίσιμο σατιρικό ύφος και μια βαθιά προσωπική σχέση με τις λέξεις που αποκτούσαν αυτονομία ως σχόλια αυθύπαρκτα η κάθε μια, χρησιμοποιώντας την καθαρεύουσα σε ακραία σύνταξη για να υπογραμμίσει την ημιμάθεια της εποχής του.

 

Το έργο του Μποστ τα έχει όλα: χιούμορ, συγκίνηση, πολιτικό στοχασμό, αγάπη για τους ανθρώπους, μα κυρίως δυο στοιχεία συχνά αντικρουόμενα στη νεοελληνική συνείδηση: τη λαϊκότητα και τη λογιοσύνη. Μπορεί να πει με λίγα πολλά και να θίξει με τη φαινομενική αλαφράδα του βαθιά ζητήματα του καιρού μας.

Την παράσταση σκηνοθετεί ο Μάνος Καρατζογιάννης.

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία  ΜΑΝΟΣ  ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ,  Σκηνικά  ΓΙΑΝΝΗΣ  ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ,  Κοστούμια ΒΑΝΑ  ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ, Μουσική  ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Φωτισμοί ΝΙΚΟΣ  ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, Χορογραφίες – Κινησιολογία ΒΡΙΣΗΙΣ ΣΟΛΩΜΟΥ

Παίζουν:

ΧΡΗΣΤΟΣ  ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΕΛΕΝΗ ΚΑΣΤΑΝΗ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΕΛΕΤΗΣ  ΗΛΙΑΣ

 ΑΡΓΥΡΗΣ  ΑΓΓΕΛΟΥ

ΧΑΡΗΣ  ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΑΥΛΟΥ

 ΔΑΝΑΗ  ΜΠΑΡΚΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ  ΔΕΠΑΣΤΑΣ

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΣΚΕΥΗΣ

Ώρες παραστάσεων 9:00 μ.μ.

 

ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ

Νικολάου Γερμανού, Πλατεία ΧΑΝΘ

Τηλέφωνο: 2310 256775

 

Προπώληση

Viva.gr

και

στο ταμείο του Θεάτρου Κήπου από την Πέμπτη 29 Αυγούστου και τις ώρες  10:00 – 13:30 και 17:30-21:00

 

Εισιτήρια την ημέρα της παράστασης

18€ γενική είσοδος

15€  φοιτητικό, μαθητικό, άνω των 65

12€ ανέργων ( με κάρτα ανεργίας) 

 

 

Προπώληση: viva.gr

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη Θεσσαλονίκη οι 2 υπερτυχεροί του ΤΖΟΚΕΡ - Κέρδισαν €1,9 εκατ!
Και οι δύο νικητές της κυριακάτικης κλήρωσης του Τζοκερ είναι από τη Θεσσαλονίκη - Άλλοι δύο είχαν δελτία με 5 επιτυχίες - Δείτε που έπαιξαν
Στη Θεσσαλονίκη οι 2 υπερτυχεροί του ΤΖΟΚΕΡ - Κέρδισαν €1,9 εκατ!