Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ζωή Τσόκανου: «Είναι καθήκον μας να φέρουμε την μουσική στον κόσμο»

Η καλλιτεχνική διευθύντρια της ΚΟΘ μίλησε για τους στόχους της νέας σαιζόν

Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη

 

Πιο έντονη παρουσία στην περιφέρεια, έμφαση στην διάδοση της συμφωνικής μουσικής, αλλά και πιο γερές βάσεις στο εκπαιδευτικό κομμάτι δίνει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, βάζοντας θεμέλια για τους αυριανούς ακροατές της.

Η νέα χρονιά αρχίζει απόψε με μια συναυλία στα Νέα Μουδανιά και το γεγονός αυτό στάθηκε μια αφορμή για μια κατ’ ιδίαν συνέντευξη με την καλλιτεχνική διευθύντρια της ΚΟΘ κυρία Ζωή Τσόκανου.

Όπως μας είπε η ίδια «είναι σημαντική αυτή η παρουσία της Ορχήστρας κατά την έναρξη της σαιζόν σε τρεις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας: θα παίξουμε απόψε Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Νέων Μουδανιών, στις 20 Σεπτεμβρίου 2019 ώρα 21:15 στο Δημοτικό Θέατρο ‘Αστέρια’ Σερρών και 11 Οκτωβρίου 2019 ώρα 19:30 στην Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης. Αυτή η εξωστρέφεια θα συνεχιστεί. Θέλουμε να προσφέρουμε την εμπειρία στον κόσμο να βιώσει την συμφωνική μουσική ειδικά σε πόλεις που δεν έχουν την ευκαιρία να την ακούν ζωντανά. Εξάλλου η ΚΟΘ εφόσον είναι η μόνη Συμφωνική Ορχήστρα της Βόρειας Ελλάδας, οφείλει να έχει παρουσία και εκτός της πόλης».

Πώς επιλέγονται οι πόλεις που θα εμφανιστεί; Με καθαρά πρακτικούς λόγους εξήγησε η διευθύντρια της ΚΟΘ κα Τσόκανου: «Να μπορεί φιλοξενήσει η αίθουσα που θα πάμε ένα μίνιμουμ 40 μουσικών της Ορχήστρας. Δυστυχώς δεν υπάρχουν παντού αυτοί οι χώροι. Πρώτα λοιπόν κάνουμε αυτοψία και έπειτα ερχόμαστε σε επαφή με τους δήμους και κάνουμε τις αντίστοιχες συναυλίες».

kratiki_orhistra_thessalonikis_4.jpg

Η διάδοση της συμφωνικής μουσικής ήταν ένας από τους βασικούς στόχους της κυρίας Τσόκανου με την ανάληψη των καθηκόντων της πριν δύο σχεδόν χρόνια. «Η Ορχήστρα μπορεί να παίζει όσο το δυνατόν περισσότερο και σε περισσότερο κόσμο. Αν παίξουμε σε Μουδανιά, Σέρρες κλπ, σίγουρα θα υπάρχει κόσμος που δεν έχει ξανακούσει μια μεγάλη ορχήστρα να παίζει ζωντανά. Αυτή την εμπειρία πρέπει να την δώσουμε στο κοινό. Είναι κάτι το ξεχωριστό, ακόμη και για κάποιους που ίσως να αισθάνονται πως αυτό το είδος μουσικής δεν είναι γι’ αυτούς. Είναι καθήκον μας να φέρουμε την μουσική στον κόσμο».

 

Σε μνημεία της πόλης

 

mpei_hamam_1.jpg

Στο πλαίσιο αυτό είναι και οι μουσικές βραδιές που κάνει η ΚΟΘ σε μνημεία της πόλης μας. Μια τέτοια βραδιά θα γίνει αύριο 12 το μεσημέρι στα "Λουτρά Παράδεισος". «Πρόκειται για εκδηλώσεις μουσικής δωματίου, για μικρά σύνολα, όμως συνδυάζουμε την καλή μουσική σε γνωστά ή και άγνωστα μνημεία και δίνουμε την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει και τα δύο: και τα μνημεία και τη μουσική!», ανέφερε η κυρία Τσόκανου.

Απαντώντας σε ερώτησή μας για το πώς μπορεί ο κόσμος να έρθει πιο κοντά στην κλασσική μουσική είπε πως ο σπόρος μπαίνει κυρίως από τα παιδιά. «Γι’ αυτό πολλαπλασιάσαμε τις εκπαιδευτικές μας δράσεις. Ένα παιδί είναι ανοιχτό σε διαφορετικά ερεθίσματα. Για τους ενήλικες νομίζω το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε συνεχώς παρόντες. Έτσι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να μας ακούσουν».

 

Συνεργασίες με ΕΛΣ και ένα ξεχωριστό πιάνο!

16f1b.jpg

Δίνοντας μια πρώτη γεύση από το φετινό προγραμματισμό της Ορχήστρας μέχρι και το τέλος του 2019 είπε πως «σε τέσσερις μήνες θα παρακολουθήσουμε όπερα, μπαλέτο και ένα μεγάλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με ΦΚΘ με αφορμή τα 60 του χρόνια και τίτλο “Οι Πλανήτες” του Χολστ, που θα πλαισιώνεται από ένα βίντεο με συρραφή αποσπασμάτων ταινιών. Η συνεργασία και οι συμπαραγωγές είναι αυτό που εμπλουτίζει το πρόγραμμά μας. Θα έχουμε συνεργασία του ΚΟΘ, με ΜΜΘ και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Έτσι στο πλαίσιο αυτό θα δούμε την “Λίμνη των κύκνων” του Κωνσταντίνου Ρήγου, ενώ τον Δεκέμβρη θα παρουσιάσουμε την οπερέτα “Νυχτερίδα” του Γιόχαν Στράους.

16f1c.jpg

Επίσης από τις συναυλίες μας ξεχωρίζουν το πορτρέτο στον Έλληνα της διασποράς Τζον Ψάθας που θα μας έρθει από τη Νέα Ζηλανδία στις 8/11, η συναυλία με την οποία θα εγκαινιάσουμε το νέο μας πιάνο Concert Grant F308 της εταιρείας Fazioli στις 22/9, αλλά και αυτή στις 27/9 με τη Συμφωνία του Μάλερ και τον βιολοντσελίστα Maximilian Hornung, θα συνεχιστούν τα βρεφικά προγράμματα, όπου φέτος οι συμμετέχοντες θα πάνε «Μια μέρα στη φάρμα των ζώων», ενώ τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά θα κάνουν ξεχωριστή γνωριμία με τον Μπετόβεν. Την Πρωτοχρονιά θα έχουμε ένα πρόγραμμα με κομμάτια του Γκέρσουιν και ερμηνεύτρια την Μαρίνα Σάτι».

koth_psathas.jpg

Μιλώντας για τα δύο αυτά χρόνια που είναι στο “τιμόνι” της ΚΟΘ είπε πως το οικονομικό ζήτημα μπορεί να είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα όμως ταυτόχρονα είναι και πρόκληση.

«Πρέπει να βγαίνει ένας προγραμματισμός που να αντιπροσωπεύει το όραμα που θέλω να εμφυσήσω. Ίσως το πιο μεγάλο εμπόδιο είναι πως λόγω του οικονομικού, δεν μπορεί να γίνει ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός».

Η θητεία της λήγει στον επόμενο Ιούνιο. Την ρωτήσαμε για το αν είχε επαφή με την νέα υπουργό Πολιτισμού κυρία Μυρσίνη Ζορμπά είπε πως είχαν μια πρώτη γνωριμία κατά την επίσκεψη της τελευταίας στην πόλη μας.

Από την κουβέντα δεν μπορούσε να λείπει και η αναφορά στο κτιριακό ζήτημα της ΚΟΘ το οποίο παραμένει άλυτο. «Έχουν γίνει πολλές κινήσεις. Ήμασταν κοντά σε μια λύση σε μια αίθουσα στο Μέγαρο Μουσικής όμως δεν λειτούργησε για λόγους χωροταξικούς. Είμαστε μια μεγάλη ορχήστρα… Όμως υπήρχε καλή διάθεση για να βρεθεί λύση. Τώρα ψάχνουμε μήπως λύση σε ένα από τα υπάρχοντα κτήρια της πόλης. Είναι ένας γρίφος που πιστεύω όμως ότι θα λυθεί», σχολίασε η καλλιτεχνική διευθύντρια της ΚΟΘ.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης".

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί