Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πρόγραμμα δίχως... καλλιτεχνικό διευθυντή στο Μέγαρο Μουσικής

Για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2019 – Δεν έχει αναλάβει ακόμη επισήμως καθήκοντα η Ζωή Ζενιώδη

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Συνεργασίες με ορχήστρες, όπερα, θέατρο, μπαλέτο και μουσική περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2019. Η ανακοίνωσή του έγινε, δίχως την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Σύμφωνα με πηγές του «TyposThes» η Ζωή Ζενιώδη, που διαδέχτηκε τον Γιώργο Εμμανουήλ Λαζαρίδη μετά την παραίτηση του τελευταίου από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, δεν έχει αναλάβει ακόμη καθήκοντα καθώς “υπάρχει ένα γραφειοκρατικό θέμα στην ολοκλήρωση του διορισμού της”. Έτσι το πρόγραμμα σχεδιάστηκε εκ των ενόντων, μη έχοντας τον επίσημο άξονα ενός καλλιτεχνικού διευθυντή, αν και η ίδια είχε επαφές με το ΜΜΘ. Υπενθυμίζουμε ότι η προκήρυξη για την συγκεκριμένη θέση έγινε τον Ιανουάριο και ολοκληρώθηκε τον Μάιο 2019.

Στα του προγράμματος, στις συνεργασίες του ΜΜΘ ξεχωρίζει αυτή με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ), που θα παρουσιάσει έργα Σοστακόβιτς και Μάλερ (27/9), το «Γερμανικό Ρέκβιεμ» του Μπραμς (18/10), τη συμφωνική σουίτα «Πλανήτες» του Χολστ στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος (1/11), αλλά και τη «Θέα από τον Όλυμπο» του Έλληνα συνθέτη της διασποράς Τζων Ψαθά (8/11).

Τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη και συμπράττοντας μαζί του θα παρουσιάσει η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης (ΣΟΔΘ) (23/10), ενώ η MOYSA - Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης μαζί με το σύνολο εγχόρδων Ροτόντα θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τις «Τέσσερις εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι και τις «Τέσσερις εποχές του Μπουένος Άιρες» του Άστορ Πιατσόλα (2/11), και για τις γιορτές Χριστουγέννων θα συμπράξει με τη ΣΟΔΘ και με την ESGYO, στο πλαίσιο προγράμματος για την κοινωνική συμπερίληψη παιδιών και νέων ανεξαρτήτως καταγωγής, γλώσσας και θρησκείας (30/12).

megaro40_finger_experience-_4_pianists.jpg

Στη μουσική δωματίου, ξεχωρίζει η παράσταση «The forty finger experience», όπου ενώνουν τις δυνάμεις τους οι εξής Έλληνες πιανίστες με διεθνή σταδιοδρομία και αναγνώριση: Γιάννης Βακαρέλης, Κυπριανός Κατσαρής, Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης και Αχιλλέας Γουάστωρ (20/11).

Συνεχίζονται το Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής (22, 23, 29, 30/11), οι αναμεταδόσεις από την Metropolitan Opera, ενώ παράλληλα από φέτος εντάσσονται και μαγνητοσκοπημένες προβολές θρυλικών παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου της Μεγάλης Βρετανίας.

Στις συναυλίες ξεχωρίζουν αυτή του Ιταλο-Ελβετού αρπιστή Raoul Moretti  (10/10), του συγκροτήματος Mezzotono που παρουσιάζει ιταλικά τραγούδια με μόνο όργανο την ανθρώπινη φωνή (15/12), αλλά και το αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα (7,8/12) με αφορμή το έτος Σκαλκώτα για την 70ή επέτειο από τον θάνατο του συνθέτη. Από όπερα θα δούμε τη «Νυχτερίδα» του Γιόχαν Στράους του νεότερου με  την υποστήριξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και με τη συμμετοχή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (5, 8, 11, 13/12).

megaroreal_magic_c_hugo_glendinning.jpg

Από το Real magic

Στο θέατρο ξεχωρίζουν η περφόρμανς «Revolt Athens» με θέμα την Ελλάδα της κρίσης (7/10), η κυβερνοπάνκ όπερα «Το Σπήλαιο» που βασίζεται στην ομώνυμη αλληγορία του Πλάτωνα (7, 8/10), και οι δύο από την Έλλη Παπακωνσταντίνου και το ODC Ensemble. Στα Δημήτρια, εντάσσεται και το  «Real Magic», από την βρετανική ομάδα Forced Entertainment (2/10).

megaro_koimwmeni.jpg

Η Ωραία κοιμωμένη

Από χορό θα δούμε την «Λίμνη των κύκνων» από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και τον Κωνσταντίνο Ρήγο (4, 5, 6/10), και την παραγωγή του St. Petersburg Festival Ballet με την «Ωραία κοιμωμένη» (19, 20, 21, 22, 23/12).

Τέλος, στο Μέγαρο Μουσικής θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης του επετειακού 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (10/11).

 

Για το πλήρες πρόγραμμα δείτε εδώ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί