Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Ένα νέο μουσικό φεστιβάλ γεννιέται στη Θεσσαλονίκη!

Μπάντες παίζουν στο Θέατρο Κήπου για το κοινωνικό έργο της Χ.Α.Ν.Θ.

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Ένα νέο φεστιβάλ γεννιέται στην πόλη. Το «The Y Festival» που θα γίνει στο Θέατρο Κήπου την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019 και για καλό σκοπό!

Όλα τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για τους σκοπούς και το κοινωνικό έργο της Χ.Α.Ν.Θ.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα; Η Υπεύθυνη Τμήματος Προβολής και Επικοινωνίας Χ.Α.Ν.Θ. κυρία Λένα Βράνη εξήγησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «Από το 2012 η Χ.Α.Ν.Θ. έχει πρωτόκολλο συνεργασίας με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης για την υλοποίηση κοινών δράσεων, με στόχο τη διάχυση της μουσικής παιδείας στη νεολαία και στο ευρύτερο κοινό της πόλης και η Κ.Ο.Θ. προσφέρει κάθε χρόνο τη χριστουγεννιάτικη συναυλία της για το έργο και τους σκοπούς της Χ.Α.Ν.Θ.

Η ιδέα λοιπόν προέκυψε θέλοντας, πέρα από τη χριστουγεννιάτικη συναυλία, να καθιερωθεί επίσης ως θεσμός και μια νεανική συναυλία. Γιατί η Χ.Α.Ν.Θ. είναι κατ’ εξοχήν νεανική οργάνωση. Έτσι, προέκυψε το Y FESTIVAL που φέτος οργανώνεται για πρώτη φορά και είμαστε σίγουροι ότι θα το περιμένετε με ανυπομονησία κάθε χρόνο! Συνενώνει επί σκηνής νεανικά μουσικά σχήματα Joey, Vanilla, Ζακ Στεφάνου & Γιάννη Βενιαμίν, Αίσωνα Χαρατσάρη και Γιώργο Τζιαφέττα, που υπόσχονται ένα πάρτι που θα μείνει αξέχαστο!».

the_y_festival.jpg

Και συμπλήρωσε: «Το Y FESTIVAL θα ενισχύσει τα προγράμματα κοινωνικής προσφοράς της Χ.Α.Ν.Θ. Μέλημα της Κοινωνικής Προσφοράς της Χ.Α.Ν.Θ. είναι η προσφορά στον άνθρωπο και στην κοινωνία αφενός μέσω της ενδυνάμωσης των μελών της για εθελοντική συμμετοχή στα κοινωνικά προγράμματά της και αφετέρου μέσω προγραμμάτων στοχευμένης παρέμβασης που προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε περιόδου και στις ανάγκες των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Όπως για παράδειγμα το Πρόγραμμα υποτροφιών, μέσω του οποίου η Χ.Α.Ν.Θ.  προσφέρει υποτροφίες για συμμετοχή στα προγράμματά της, σε παιδιά από ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, στις τοπικές κοινωνίες που αναπτύσσει τα προγράμματά της (Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική – Πήλιο – Νυμφαίο – Καλαμαριά – Ασβεστοχώρι). Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα υποτροφιών της Χ.Α.Ν.Θ. είναι παιδιά από  ιδρύματα, κοινωνικούς φορείς και  μονογονεϊκές οικογένειες. 81 υποτροφίες το 2018 δόθηκαν συνολικά από τη Χ.Α.Ν.Θ. στα χειμερινά προγράμματα και στις κατασκηνώσεις! Στόχος μας φέτος είναι να τις εκατοστίσουμε!».

zak.jpg

Μιλώντας για τη δική του σχέση με την ΧΑΝΘ ο μουσικός Ζακ Στεφάνου δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «Ήμουν για πολλά χρόνια πιστός στην κατασκήνωση της Χ.Α.Ν. στον Αϊ-Γιάννη του Πηλίου. Γνωρίζω από μέσα τη συμμετοχή της Χ.Α.Ν.Θ. σε πολλαπλά επίπεδα στην καθημερινή ζωή των νέων της πόλης, που ξεπερνά την άθληση και τις δραστηριότητες, και εισχωρεί στις κοινωνικές σχέσεις, τη φιλία, τις αξίες της ομαδικότητας και της συντροφικότητας. Η πρόσκλησή μου στο Y Festival, με έκανε να γνωρίσω και το κοινωνικό προφίλ της Χ.Α.Ν.Θ., διαβάζοντας για τα δεκάδες προγράμματα, που αγνοούσα, και έτσι την εκτίμησα ακόμα περισσότερο».

Απαντώντας σε ερώτησή μας σχετικά με το τι θα παρουσιάσει στο  Y Festival είπε τα εξής: «Θα παρουσιάσουμε κομμάτια δικά μου και του Γιάννη Βενιαμίν, διασκευασμένα για δυο κιθάρες και δυο φωνές, και με την προσέγγιση που έχουμε όταν παίζουμε μουσική στο σπίτι μας. Με τον Γιάννη ήμασταν συγκάτοικοι σε διάφορες στιγμές στο παρελθόν και η πρόβα αποτελούσε πάντα κάποιου είδους ιεροτελεστία, αφενός προσπαθώντας να γίνουμε καλύτεροι, αφετέρου επειδή παίζαμε πολύ χαμηλόφωνα για να μην ενοχλούμε τη γειτονιά (συνήθως οι πρόβες ξεκινούσαν μετά τα μεσάνυχτα)Θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε αυτό το «κλίμα», σε μεγαλύτερη ένταση βέβαια, και στο Y Festival!».

Τον ρωτήσαμε τι σημαίνει η παρουσία του στο νέο αυτό φεστιβάλ και είπε πως σημαίνει «Ότι είμαστε ενεργοί πολίτες μιας πόλης που ζει». Απαντώντας σχετικά με το πόσο δίνεται βήμα σε νέους να παρουσιάσουν τη δουλειά τους ανέφερε: «Το Y Festival από όσο αντιλαμβάνομαι δεν είναι φεστιβάλ νέων καλλιτεχνών ή διαγωνισμός τραγουδιού. Είναι μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας θεσμός με καλλιτεχνικό πρόσημο, που θα φέρει σε επαφή το κοινό της πόλης με το κοινωνικό προφίλ της Χ.Α.Ν.Θ., το οποίο πολύς κόσμος αγνοεί. Πιστεύω όμως, πως όταν κάποια στιγμή καθιερωθεί θα μπορεί κάλλιστα να δίνει παράλληλα και βήμα σε νέους καλλιτέχνες. Προς το παρόν, μπορείτε να απολαύσετε στην αρχή της συναυλίας τον φέρελπι τραγουδοποιό Αίσωνα Χαρατσάρη και τον πιανίστα Γιώργο Τζιαφέττα».

kipou.JPG

Έναρξη: 21.00. Είσοδος: 10€. Προπώληση: Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης (Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ., τηλ. 2316001000, 2310 241007), Χ.Α.Ν. Καλαμαριάς (Μουρουζηδών 12, τηλ. 2310 454700), Χ.Α.Ν. Ασβεστοχωρίου (Ανδ. Παπανδρέου 2, τηλ. 2310 357171).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ