Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το «ΓΕΝΟΙΤΟ» παρουσιάζει στις Σέρρες ο Γιώργος Ν. Βογιατζής

Το έβδομο κατά σειρά βιβλίο του, μετά την πετυχημένη παρουσίασή του τον περασμένο Αύγουστο στο Ροδολίβος, αύριο παρουσιάζεται στην πρωτεύουσα του νομού

 

Του Δανιήλ Παπαδανιήλ

Το νέο βιβλίο του Γιώργου Ν. Βογιατζή, με τίτλο «ΓΕΝΟΙΤΟ», παρουσιάζεται αύριο, Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019, στις 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σερρών.

Για το βιβλίο και τον συγγραφέα-ερευνητή, θα μιλήσουν ο φιλόλογος Ζήσης Μητλιάγκας, πρώην Δήμαρχος Σερρών, ο φιλόλογος Απόστολος Καρύδας, πρώην Δήμαρχος Σιδηροκάστρου, η φιλόλογος Δήμητρα Τομαρά και ο ίδιος ο συγγραφέας. Αποσπάσματα του βιβλίου του θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Γιώργος Καρύδας και Αστερόπη Χαριτίδου.

 

Δυο λόγια για το έργο του από τον ίδιο τον συγγραφέα-ποιητή

Αναφερόμενος στο πόνημά του ο ίδιος ο συγγραφέας-ποιητής, μιλάει για την εσώτερη ανάγκη να εκφραστεί με τον τρόπο αυτόν, «ανάγκη να αγγίζεις την ψυχή, να κεντρίζεις το μυαλό και να ταξιδεύεις παντού, στο σήμερα στο χθες, στο αύριο». Ανάγκη όπως τονίζει, «να μιλήσω για όλα αυτά που μας έκαναν υπερήφανους ως Έλληνες αλλά και για όλα αυτά που μας οδήγησαν σε ταπεινώσεις, σκλαβιές και καταστροφές».

Ακόμα, εστιάζοντας με το λόγο του στο αύριο, στους νέους και την υπάρχουσα ελπίδα, επισημαίνει ότι «αξίζει να μιλήσουμε στους νέους μας και να τους δώσουμε να βάλουν στο φυλακτό της καρδιάς τους και στον ιππόκαμπο της μνήμης τους, όλες αυτές τις αρετές που έκαναν τους Έλληνες σπουδαίους αλλά και όλα αυτά που τους έφεραν δεινά, καταστροφές, σκλαβιές και περιπέτειες. Γιατί αλήθεια, τα νέα μας παιδιά, αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον...».

 

Ποιος είναι ο Γιώργος Ν. Βογιατζής

Ο Γιώργος Ν. Βογιατζής, γεννήθηκε στο Ροδολίβος Σερρών το 1959, από αγροτική οικογένεια, όπου και κατοικεί. Είναι πτυχιούχος του Ε.Α.Π., στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Πρόγραμμα Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό και εργάζεται στο Υπουργείο Οικονομικών (Δ.Ο.Υ. Σερρών).

Από το 1978 ασχολήθηκε με τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής και από το 1989 μέχρι το 2010, ως πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδολίβους, πρωτοστάτησε στη δημιουργία θεσμικών εκδηλώσεων στην περιοχή του Παγγαίου όπως Φεστιβάλ Αρχαίας Αμφίπολης, Ορφικοί Αντίλαλοι Ροδολίβους, Κουρήτος (Γιορτή Κρασιού στο Ροδολίβος) κλπ.

Συνεργάστηκε στενά με τους πολιτιστικούς φορείς του Νομού Σερρών, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα θεσμοθετημένο δίκτυο πολιτιστικών ανταλλαγών. Παράλληλα ερευνά και καταγράφει την προϊστορία και την ιστορία του Παγγαίου.

 

Τα βιβλία του

Είναι συγγραφέας επτά βιβλίων:   

• «Ορφέας-Παγγαίο-Ροδολίβος», 1990

• «Έτος μ.Χ…», 1992

• «Οι βραχογραφίες του Παγγαίου αποκαλύπτουν», 1996

• «Κουρήτες – Δερβίσσηδες», 2002

• «Πάγγαιον όρος… Ορφέας, Όμηρος, Σικελιανός» (σε συνεργασία με τον Κώστα Σίμογλου), 2009

• «Το θαύμα της Παναγίας»,2013

• «ΓΕΝΟΙΤΟ», 2019

 

Συνδικαλιστής και πρώην Δήμαρχος Αμφίπολης

Συμμετέχοντας στο συνδικαλισμό του εργασιακού του κλάδου, διετέλεσε αντιπρόεδρος των Ελεγκτών ΟΤΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από το 1989 έως το  2002. Το 1993 ήταν συνεργάτης στο διεθνές ιστορικό συνέδριο των Σερρών και το 1999-2000 συνεργάστηκε με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών για την επανέκδοση του Βιβλίου του Ε. Στράτη, «Ιστορία της πόλεως των Σερρών».

Από το 1983 έως το 2002, ως Ελεγκτής των οικονομικών των  Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), απέκτησε μεγάλη εμπειρία πάνω στη λειτουργία της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ως εκλεγμένος Νομαρχιακός Σύμβουλος Σερρών, από το 1998 έως το 2006, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα πολιτισμού και τουρισμού και στην προώθηση των έργων και των υποδομών στη Περιοχή του Παγγαίου, ενώ καθ’ όλη την οκταετία ως μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής διαχειρίσθηκε μαζί με τον Νομάρχη, τις δράσεις και την ολοκλήρωση των έργων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών.

Διετέλεσε Δήμαρχος Αμφίπολης από το 2010 έως την 1η Σεπτεμβρίου του 2014.

 

Αποσπάσματα από το βιβλίο «ΓΕΝΟΙΤΟ»

 

ΤΟ ΟΝΑΡ

"Πύρινες γλώσσες φωτιάς κατάπιναν τα πάντα.

Κρότος, χαλασμός, βοή.

Εάλω η πόλις! Εάλω η χώρα! ακούστηκε μια κραυγή.

Που δεν ήταν φωνή ανθρώπινη

αλλά ερχόταν από ψηλά, απόκοσμη, πρωτόγονη,

μια φωνή που ξερίζωνε τα ανθρώπινα στήθια

και τα θεμέλια των ναών,

μια φωνή αρχέγονη που ερχόταν μέσα από την

πρώτη γένεση του κόσμου...".

Σελ. 9

 

Οι Γραικύλοι

"...Χιλιάδες νέοι μ’ ένα σακίδιο στην πλάτη

περίμεναν σ’ ατέλειωτες ουρές για να φύγουν,

με την απόγνωση στα μάτια κι ένα κομμάτι

χαρτί ελπίδας στο χέρι

που ’γραφε πάνω- πάνω με χρυσά γράμματα

τη λέξη «Πτυχίο»

και μια γραμμένη παράξενη φράση στο τέλος

«Θυσία στον Μινώταυρο»…".

Σελ. 19

 

Ζεϊμπέκικος - Ο χορός της ελευθερίας

"...Ψηλά η Αργώ,

πάνω απ’ τον καταγάλανο Σαρωνικό, στη Σαλαμίνα,

και κάτω τα παιδιά της,

ο Θεμιστοκλής, ο Ευρυβιάδης, ο Αριστείδης…

Στα χέρια του Ορφέα ένα μικρό αγριολούλουδο

που είχε επάνω του όλη την ομορφιά της γης,

όλα τα χρώματα του κόσμου,

όλη τη ζεστασιά της ζωής,

όλη τη γνώση της δημιουργίας,

η μικρή και ακριβοθώρητη

Ομόνοια…".

Σελ. 131-132

 

Γένοιτο λόγος

"...Γένοιτο!

ο Έρως, το Φως , ο Λόγος

Γένοιτο!

οι νέοι άνθρωποι που θα γεννηθούν από τις στάχτες

Γένοιτο!

η νέα Χώρα, η νέα Πολιτεία, οι νέοι θεσμοί…".

Σελ. 159

 

 

 

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ