Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Το δημαρχείο θα «κοσμήσουν» 44 έργα για τον Άγιο Δημήτριο

Από έργα τέχνης που προέρχονται από τα Ιερά Καθιδρύματα του Αγίου Όρους

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Σαράντα τέσσερις απεικονίσεις του Αγίου Δημητρίου από τοιχογραφίες, φορητές εικόνες, έργα μικροτεχνίας, χρυσοκεντήματα, μαρμαρογλυπτική, κ.λπ. προερχόμενες από τα Ιερά Καθιδρύματα του Αγίου Όρους θα παρουσιαστούν στην έκθεση με τίτλο «Ο Άγιος Δημήτριος στην τέχνη του Αγίου Όρους» που θα εγκαινιαστεί από τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου 2019, ώρα 12:30, στο Φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Όπως δήλωσε στον "Τύπο Θεσσαλονίκης" ο Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας κ. Αναστάσιος Ντούρος που έχει την επιμέλεια της έκθεσης: «Οι απεικονίσεις από τα έργα προέρχονται από την έρευνα που έκανε η Αγιορειτική Εστία το 2003 – 2004 για να βρει όσες περισσότερες απεικονίσεις του Αγίου Δημητρίου στο Άγιο Όρος από διαφορετικές μορφές τέχνης πχ μικροτεχνία, τοιχογραφία, ξυλογλυπτική, χάρτινες εικόνες κλπ. Τα αποτελέσματα συγκεντρώθηκαν σε ένα λεύκωμα που κυκλοφόρησε το 2005 με αφορμή τα 1800 χρόνια από το μαρτύριο του Αγίου Δημητρίου. Από αυτό το λεύκωμα προέρχονται και οι 44 απεικονίσεις που θα δείτε στο Φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης».

politismos_agiosdimitris1.jpg

Μονή Σίμωνος Πέτρας. Επάργυρο εγκόλπιο – φυλακτό 7,1 x 7,1 εκ. 19ος αι.

 

Παράλληλα ο κ. Ντούρος τόνισε πως μέσα από τα έργα τέχνης φαίνεται και η μακραίωνη σχέση της Θεσσαλονίκης με το Άγιο Όρος, όπως και το πώς αλλάζει η απεικόνιση του Αγίου ανά τους αιώνες. «Έχουμε μια απεικόνιση από λιθόγλυπτο από τον 12ο αιώνα μέχρι και έργα του 20ου αιώνα με σμάλτο. Από την εποχή των Παλαιολόγων μέχρι την Οθωμανική Αυτοκρατορία που η τέχνη απομακρύνεται από την αισθητική του Βυζαντίου. Και όλα αυτά τα έργα δείχνουν πόσο συχνή είναι η απεικόνιση του Αγίου Δημητρίου στο Άγιο Όρος και πόσο στενοί οι δεσμοί της Αθωνικής Πολιτείας με τη Θεσσαλονίκη. Για το τελευταίο εξάλλου μεριμνά μέσα από το έργο της η Αγιορειτική Εστία», σχολίασε ο κ. Ντούρος.

politismois_agios4.jpg

Μονή Καρακάλλου. Φορητή εικόνα με επτά σκηνές βίου 50 x 32 εκ. 16ος αιώνας.

Συντονισμός: Μαρία Γιαννέλου. Επιστημονική έρευνα - καταγραφή υλικού: Αλέξανδρος Μακρίδης (Αρχαιολόγος), Νικόλαος Τουτός (Αρχαιολόγος), Γεώργιος Φουστέρης (Επίκουρος Καθηγητής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης).

Συγγραφείς επιστημονικών κειμένων έκθεσης: Συμεών Πασχαλίδης (Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.), Αθανάσιος Σέμογλου (Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.), Νικόλαος Παζαράς (Αρχαιολόγος, Υποψήφιος διδάκτωρ τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.). Φωτογραφίες: Δημήτριος Δεσποινούδης, Αρχείο Αγιορειτικής Εστίας.

Μετάφραση: Ανδρέας Χέντρυ, Ανάρτηση Έργων: Ελευθέριος Ράφτης, Γραφιστική Επιμέλεια - Εκτύπωση έργων: Color Consulting Group. 

 

 

 

agios6_17.jpg

Μονή Χιλανδαρίου, καθολικό, κυρίως ναός. 1319-1320.

 

Διάρκεια έκθεσης: Σάββατο 26 Οκτωβρίου – Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019.

Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 14:00.

 

Πληροφορίες

Αγιορειτική Εστία (Εγνατίας 109  /τηλ  2310 263308), www.agioritikiestia.gr.

 

Η κεντρική φωτογραφία: Μονή Μεγίστης Λαύρας, τράπεζα. Θεοφάνης ο Κρης, 1535-1541.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ