Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Ρηνιώ Δραγασάκη φέρνει το «Cosmic Candy» στο 60ο ΦΚΘ

Μια φανταστική περιπέτεια με άφθονες καραμέλες που σκάνε στο στόμα - Δύο προβολές, αλλά και πάρτι

Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη

 

Η Άννα είναι μια ταμίας ενός σούπερ μάρκετ και ζει μια μοναχική ζωή, μετά το θάνατο του πατέρα της. Καταναλώνει μεγάλες ποσότητες cosmic candy, της καραμέλας που σκάει στο στόμα, και θεωρεί πως όλα κυλούν αρμονικά μέχρι τη στιγμή που θα κληθεί να προσέξει ένα μικρό κορίτσι που μένει δίπλα της.

 

cosmic_candy_still1.jpg

Αυτά συμβαίνουν στο «Cosmic candy», την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που σκηνοθετεί η Ρηνιώ Δραγασάκη και που προβάλλεται στο 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (απόψε 18.00 Ολύμπιον και αύριο 22.30 Τζον Κασσαβέτης) μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Fantastic Fest του Τέξας. Και έχει πρωταγωνίστρια την ταλαντούχα ηθοποιό Μαρία Κίτσου, γνωστή από το θέατρο, και τελευταία από την τηλεοπτική σειρά «Άγριες μέλισσες», ενώ την μικρή γειτόνισσα υποδύεται εξαιρετικά η Μάγια Πιπερά.

cosmic_candy_still2.jpg

«Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα της παραγωγού μου Φένας Κουσοβίτσα. Μου πρότεινε να εργαστώ πάνω στην ιδέα που είχε η σεναριογράφος Κατερίνα Κακλαμάνη. Ήταν για τον χαρακτήρα της Άννας, της ηρωίδας της ταινίας, που εργάζεται ταμίας σε σούπερ μάρκετ, για το πώς χτίζει την πραγματικότητα μέσα από το δικό της τρόπο. Σιγά σιγά έγινε πιο προσωπική υπόθεση. Άρχισα να βάζω και στοιχεία για το πώς χειρίζεται την απώλεια και πώς βιώνει ή επιλέγει να μην βιώσει τις ανθρώπινες σχέσεις», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η σκηνοθέτης Ρηνιώ Δραγασάκη σε τηλεφωνική μας συνομιλία.

«Ουσιαστικά το χτύπημα στην πόρτα από το παιδί που μένει δίπλα της και τής ζητά στέγη γιατί ο πατέρας του έχει εξαφανιστεί, λειτουργεί σαν αφύπνιση. Η Άννα θεωρούσε πως ζούσε μια ζωή φυσιολογική και ότι όλα ήταν ωραία, όμως ξαφνικά όλα καταρρέουν και αντιλαμβάνεται πως στην πραγματικότητα δεν ζει. Προτιμά να καταναλώνει cosmic candy, να ζει σε μια φούσκα».

cosmic_candy_still3.jpg

Πώς προέκυψε η χρήση του συγκεκριμένου σνακ στην ταινία; Όπως εξήγησε η κα Δραγασάκη πάντα στις ταινίες της θέλει να χρησιμοποιεί ποπ σύμβολα. «Έτσι κι εδώ ήθελα να χρησιμοποιήσω κάτι από την πραγματική ζωή. Και ήθελα η ηρωίδα μου να έχει μια εμμονή. Επειδή εργάζεται σε σουπερμάρκετ θυμήθηκα αυτές τις καραμέλες που τρώγαμε όταν ήμασταν παιδιά που έσκαγαν στο στόμα. Έψαξα και είδα πως στην Αμερική τις έλεγαν Cosmic candy και αυτό λειτούργησε σαν έμπνευση! Και μάλιστα έχουν ένα art work που είναι και γλυκό και τρομακτικό ταυτόχρονα και αυτό μου έδωσε πάτημα για το πώς θα ήθελα να είναι η ταινία: γλυκιά, με χρώμα, χιούμορ, μουσική, αλλά και λίγο τρομακτική. Μια φανταστική περιπέτεια!».

tsakwnas.jpg

Βλέποντας κανείς το έργο που φιλοτέχνησε ο Παύλος Τσάκωνας στην έκθεση «Overview effect - Encountering the Cosmos» στο MOMus - Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης) εμπνευσμένος από την ταινία, υπάρχουν σαφείς αναφορές στον Μαρινόπουλο και στο ανθρωπάκι που χρησιμοποιούσε η εταιρεία τη δεκαετία του ’80 με το σλόγκαν «Πριζουνίκ Μαρινόπουλο»  (από το γαλλικό prix unique). «Δεν γνωρίζω τον καλλιτέχνη όμως απέδωσε πολύ εύστοχα με το έργο του μια ιδέα για την ταινία. Όντως όταν ψάχναμε να κάνουμε τα γυρίσματα τα κάναμε σε κατάστημα του Μαρινόπουλου στο τελευταίο καλοκαίρι λειτουργίας του πριν εξαγοραστεί από άλλη αλυσίδα σουπερμάρκετ». Στην ταινία, η επιχείρηση στην οποία εργάζεται η Άννα, έχει οικονομικά προβλήματα και επιλέγει να κάνει περικοπές στο προσωπικό.

Η σκηνοθέτης τόνισε πως και σε αυτό της το φιλμ υπάρχουν κινηματογραφικές αναφορές από παρελθόν της 7ης τέχνης. Εξάλλου η δεκαετία του ’80 είναι παρούσα στο δωμάτιο της Άννας με παιχνίδια όπως πχ το «Μικρό μου πόνι».

Σημειώστε πως η ταινία θα βγει στις αίθουσες της Αθήνας τον Γενάρη του 2020 από την Weird Wave και εξετάζεται το ενδεχόμενο διανομής της και στη Θεσσαλονίκη. Απόψε, μετά τις 22.00 η ταινία έχει και πάρτι στο Ypsilon (Εδέσσης 5, Άνω Λαδάδικα).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ