Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Η Θέρμη θα γίνει ένα μικρό Χόλυγουντ μέσα στο 2020

Χολυγουντιανά στούντιο θα κατασκευαστούν από το 2020 στην ευρύτερη περιοχή της Θέρμης σε επένδυση 20 εκατ. ευρώ

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Στον παγκόσμιο χάρτη των οπτικοακουστικών παραγωγών μπαίνουν η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία με τη δημιουργία των στούντιο κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών στις αρχές του 2020.

Θα γίνουν στην ευρύτερη περιοχή της Θέρμης, αυτό το διάστημα αναμένεται η έγκριση των τελικών αδειών και άμεσα θα ξεκινήσει η κατασκευή των στούντιο που υπολογίζεται πως θα διαρκέσει περί τον έναν χρόνο.

«Νιώθω συγκινημένος που μετά από σκληρή δουλειά τα καταφέραμε. Σήμερα γίνεται το 1ο βήμα. Παρουσιάζουμε αυτή τη νέα προσπάθεια που θα βάλει στον χάρτη των οπτικοακουστικών παραγωγών τον τόπο μας. Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση ύψους 20 εκ. ευρώ, που θα βοηθήσει πολύ την τοπική οικονομία. Θα γίνει σε μια έκταση 83 στρεμμάτων στη Θέρμη κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Σε πρώτο στάδιο μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή θα απασχοληθούν άμεσα περί τα 100 άτομα από την περιοχή μας με μόνιμες θέσεις.

studio.jpg

Θα γίνουν αρχικά 8 πλατό με προϋποθέσεις για να γυριστούν από την πρώτη κιόλας χρονιά λειτουργίας δύο χολυγουντιανές κινηματογραφικές παραγωγές και για μια τηλεοπτική σειρά. Για να μπουν σε τροχιά και να κατασκευαστούν τα στούντιο της θυγατρικής εταιρίας της Millennium Films, Nu Buyana Hellenic, ήταν μια επίπονη προσπάθεια που δεν θα είχε ολοκληρωθεί αν δεν είχαμε στο πλευρό μας τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) Πάνο Κουάνη. Είναι ο άνθρωπος που κατάφερε τις κυβερνήσεις στο να υιοθετήσουν νομοθετικές πρωτοβουλίες που καθιστούν την Ελλάδα άκρως ανταγωνιστική περιοχή φορολοφικά και όχι μόνο για μεγάλες οπτικοακουστικές παραγωγές», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας το μεσημέρι της Παρασκευής από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης σε συνέντευξη τύπου με θέμα την κατασκευή των στούντιο.  

Πρόσθεσε πως η όλη προσπάθεια έρχεται σε συνέχεια των επαφών που είχε κλιμάκιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη στο Hollywood τον προηγούμενο μήνα και τη συνάντηση του ίδιου κ με τον Πρόεδρο της Millennium Films Jeffrey Greenstein.

studio3.jpg

Επίσης εξήρε το έργο του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερακάκη.

Από την πλευρά του ο κ.Πιερακάκης είπε πως: «Ο χώρος των οπτικοακουστικών παραγωγών όφειλε να είναι ένα φυσικό πλεονέκτημα για την χώρα. Η αλήθεια είναι ότι αργήσαμε πολύ ίσως και για γραφειοκρατικά εμπόδια ή από έλλειψη κινήτρων. Το ΕΚΟΜΕ μας βοήθησε και θα επενδύσουμε παραπάνω σε αυτό για να παράγει μεγαλύτερο έργο. Η πόλη και η Περιφέρεια μπαίνουν στον παγκόσμιο οπτικοακουστικό χάρτη και εμείς θα είμαστε αρωγοί στο έργο αυτό με πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσουμε σύντομα τόσο όσον αφορά στη φύση του rebate, όσο και σε ό,τι αφορά τη μείωση της γραφειοκρατίας και την επένδυση στα film offices και ενδεχομένως στο πώς θα μπορούσαμε να δούμε κι άλλα στούντιο στην χώρα μας».

«Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δεν είναι μόνο ένας χώρος που παίζουμε ταινίας, αλλά και ένας χώρος που προετοιμάζουμε τις ταινίες του μέλλοντος. Αυτό που ξεκινάει εδώ είναι πολύ σημαντικό και θα είμαστε μαζί σας», ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΦΚΘ κ. Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας κινηματογραφικών παραγωγών στη Νέα Υόρκη Γιάννης Καλαφάτης είπε ότι «αυτό που θα γίνει στην πόλη είναι πρωτόγνωρο για τα Ελληνικά δεδομένα. Προσβλέπουμε σε 13 πλατό συνολικά ώστε να προσκληθούν παραγωγές υψηλών προδιαγραφών για να γυριστούν εδώ. Αυτό σημαίνει πολλά για την οικονομία, κυρίως στην προβολή της πόλης και της χώρας. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαφημιστεί ο τόπος. Εκτιμούμε πως σε λίγους μήνες θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη δημιουργία των στούντιο πλατό. Ταινίες θα γίνονται και πριν την δημιουργία των πλατών, από τις αρχές του 2020».

studio1.jpg

Ο  Διευθύνοντας Σύμβουλος της Nu Boyana Studios (μέλος του ομίλου της Millennium Films) Yariv Lerner τόνισε πως: «το πρώτο βήμα του ατόμου στο φεγγάρι είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας των ατόμων που τον βοήθησαν να φτάσει εκεί», ευχαρίστησε την προηγούμενη και την τωρινή κυβέρνηση και εξήγησε πως αποφάσισαν να έρθουν εδώ λόγω του προγράμματος “rebate” που δίνει κίνητρα σε επενδυτές, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας με τα στούντιο στην Βουλγαρία (σε 3 ½ ώρες περίπου), και επειδή εδώ δεν υπάρχει αυξημένος τουρισμός σε σχέση πχ με την Αθήνα. Αναφέρθηκε σε οφέλη που θα προκύψουν στον τόπο από την λειτουργία των στούντιο (στον τουρισμό, σε παροχή εργασίας, σε επαγγέλματα που θα ωφεληθούν πχ ξενοδοχεία).  Τόνισε πως θα υπάρξουν και προβλήματα όπως πχ κυκλοφοριακό από τα γυρίσματα σε κάποια περιοχή, όμως αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Θα εργαστούν καλλιτέχνες, τεχνικοί για να γίνει πραγματικότητα μια ταινία. Είπε πως αυτό το διάστημα 15 Έλληνες βρίσκονται στα στούντιο στην Βουλγαρία για εκπαίδευση. Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε πως τα πλατό θα έχουν έκταση 15.000 m2 ενώ θα υπάρχουν και κτήρια που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των γυρισμάτων. Συνολικά υπολογίζεται πως θα είναι περί τις 25.000 m2.

Σύμφωνα με τους επενδυτές, ο στόχος είναι να εξυπηρετούνται παραγωγές της εταιρείας Millenium Films, η οποία ανήκει στην οικογένεια Λέρνερ και έχει στο ενεργητικό της πάνω από 400 κινηματογραφικές ταινίες, ενώ θα μπορούν να εξυπηρετούνται και παραγωγές από τις υπόλοιπες  εταιρείες παραγωγής στο Χόλυγουντ (όπως το Netflix, η Universal, η Paramount) που ενδιαφέρονται για τα κίνητρα που παρέχει πλέον η Ελλάδα. Οι δύο μεγάλες ταινίες που έρχονται με τα νέα στούντιο είναι το «Legend of Sinbad» και το «Red Sonja», καθώς και η τηλεοπτική σειρά «Undisputed».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ