Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χάρης Γκατζόφλιας: «Η ελληνική μυθολογία με συναρπάζει»

Ο δημιουργός μίλησε για τη μουσική που έγραψε για την παράσταση «Δαίδαλος και Ίκαρος» που παίζεται στο Ράδιο Σίτυ

Είναι γνωστός ο μύθος του «Δαίδαλου και Ίκαρου». Εδώ και λίγο καιρό ζωντανεύει με μια φρέσκια ματιά από την Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης σε κείμενο και στίχους Αλεξάνδρας Γιαννοπούλου και σε σκηνοθεσία Δήμητρας Λαρεντζάκη στο Ράδιο Σίτυ (Παρασκευοπούλου 9 και Βασ.Ολγας 11, τηλ 2311284773).

Η υπόθεση ξετυλίγεται από την Αθήνα των δημιουργών μέχρι τη Μινωική Κρήτη και τους διαδρόμους του λαβύρινθου.

Και ένα κομμάτι της παράστασης που ξεχωρίζει είναι και η μουσική που έγραψε ο Χάρης Γκατζόφλιας. «Ακόμη και τώρα η ελληνική μυθολογία με συναρπάζει», δήλωσε ο ίδιος απαντώντας σε ερωτήσεις μας. Μας εκμυστηρεύθηκε πως η σχέση του με τη μουσική μετράει χρόνια, ενώ μιλώντας για τα παιδιά, μιας και είναι και εκπαιδευτικός σε σχολείο είπε ότι λατρεύει να εργάζεται μαζί τους.

«Για εκείνα η μουσική είναι ένα παιχνίδι και έτσι πρέπει να είναι μέχρι να φτάσουν σε ένα προχωρημένο επίπεδο όπου τότε θα πρέπει να πάρουν την μεγάλη απόφαση αν θα συνεχίσουν να ασχολούνται σοβαρά ώστε να έχουν την προοπτική και για επαγγελματική αποκατάσταση», σχολίασε ο κ. Γκατζόφλιας.

 

-Ποια η σχέση σας με την ελληνική μυθολογία;

- Από μικρό παιδί θυμάμαι της γονείς μου και της δασκάλους μου να μου μιλάνε για την ελληνική μυθολογία. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το βιβλίο που μου είχε φέρει ο «Άγιος Βασίλης» κάποια Χριστούγεννα και ήταν οι 12 άθλοι το Ηρακλή. Νομίζω κάπου υπάρχει ακόμη στην βιβλιοθήκη του πατρικού μου σπιτιού. 

daidalos_skini_10.jpg

-Τι θυμάστε από την ιστορία του «Δαίδαλου και Ίκαρου» και πώς αντιδράσατε στην πρόταση να γράψετε μουσική για την παράσταση αυτή της Παιδικής Σκηνής Θεσσαλονίκης;

-Ακόμη και τώρα η ελληνική μυθολογία με συναρπάζει. Σαν συνθέτης έχω ήδη γράψει ένα έργο εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία και παίχτηκε στο Μέγαρο Μουσικής  Θεσσαλονίκης το 2017. Το μουσικό έργο ‘Ονειροι είναι γραμμένο για τρίο, κιθάρα, φλάουτο, κλαρινέτο, και αναφέρεται στους τρείς πιο γνωστούς Όνειρους γιούς της θεάς Νυκτός, Φοβήτορα, Φάντασο και Μορφέα.

Μετά από αυτά καταλαβαίνετε πως χάρηκα πολύ που θα ξανά ασχοληθώ με ένα τέτοιο θέμα.

daidalos.jpg

-Σε πολλές περιπτώσεις η μουσική στο θέατρο, είναι σαν ένα χαλί, δεν καλείται ένας δημιουργός να γράψει επί τούτου πρωτογενή μουσική. Ποια η πρόκληση του να φτιάξετε ένα μουσικό σύμπαν στο οποίο κουμπώνουν θεατρικές σκηνές; Και πώς δουλέψατε με την σκηνοθέτιδα της παράστασης κα Δήμητρα Λαρεντζάκη;

- Αυτό ακριβώς είναι και το εντυπωσιακό του να γράφεις μουσική για τις παραστατικές τέχνες. Μια παράσταση είναι πάντα ένας ζωντανός οργανισμός και μαζί της και η μουσική,  είτε είναι «χαλί» όπως την ονομάσατε, είτε βασικό τραγούδι, είτε χορικό, είτε μια πάροδος, είτε και ένα στάσιμο που χρησιμοποιήσαμε με τη σκηνοθέτη μου στο συγκεκριμένο θεατρικό. Με την κα. Λαρεντζάκη είναι η δεύτερη φορά που συνεργαζόμαστε και πάντα είναι τόσο διασκεδαστική και εύκολη η συνεργασία μας γιατί από την πρώτη στιγμή ξέρει ακριβώς τι θέλει για την παράσταση αφήνοντας πάντα τον απαραίτητο χώρο  σε όλους τους συνεργάτες της.

 

-Στα κομμάτια που ακούγονται στην παράσταση υπάρχει και κρητική λύρα. Από πού αντλήσατε έμπνευση; Και πώς συνεργαστήκατε με τον Κώστα Κυριτσάκη;

-Είναι η πρώτη φορά που γράφω για κρητική λύρα. Δεν θα μπορούσε να λείπει αυτό το μουσικό όργανο και το ζεστό ηχόχρωμά του καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας διαδραματίζεται στην Μινωική Κρήτη. Ο Κώστας Κυριτσάκης είναι ένας από τους καλύτερους λυράρηδες της περιοχής μας, και χάρηκα πολύ που δέχτηκε να ερμηνεύσει τα κομμάτια μου.

diadalos_ikaros.jpg

-Τι σημαίνει για εσάς μουσική;

- Δεν σημαίνει απλά, είναι η ζωή μου.

 

-Πότε, πού και πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτήν;

- Πολύ κλισέ, αλλά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, θυμάμαι να παίζω μουσική. Οι γονείς μου και οι παππούδες μου, όλοι τους ήταν καλλίφωνοι, τους θυμάμαι να τραγουδάνε συνέχεια σε γιορτές, τις Κυριακές, σε οικογενειακές συγκεντρώσεις και εγώ να τους ακούω με προσοχή. Στην ηλικία των 11 γράφτηκα στο ωδείο και κάπου στα 15 το είχα πάρει ήδη απόφαση ότι θα ασχοληθώ μόνο με την μουσική. Σπούδασα στο Α.Π.Θ στο τμήμα μουσικών σπουδών και στα 33 ξαφνικά άρχισα να γράφω ασταμάτητα την δική μου μουσική. Φέτος θα καταθέσω τον φάκελο με τα έργα μου για το δίπλωμα της σύνθεσης στην τάξη του Β. Κίτσου.

synedeuxi_gatzoflias.jpg

Ο Χάρης Γκατζόφλιας. Φωτογραφία από hheliatearss

-Είστε και εκπαιδευτικός. Πόσο δίνει έμφαση στη μουσική διδασκαλία το εκπαιδευτικό μας σύστημα; Και πόσο τα παιδιά θέλουν να μάθουν μουσική;

-Λατρεύω να εργάζομαι με παιδιά και τα παιδιά από την μέχρι τώρα μου εμπειρία λατρεύουν την μουσική. Για εκείνα η μουσική είναι ένα παιχνίδι και έτσι πρέπει να είναι μέχρι να φτάσουν σε ένα προχωρημένο επίπεδο όπου τότε θα πρέπει να πάρουν την μεγάλη απόφαση αν θα συνεχίσουν να ασχολούνται σοβαρά ώστε να έχουν την προοπτική και για επαγγελματική αποκατάσταση. Το προσωπικό στην εκπαίδευση και ειδικά στη μουσική είναι αξιολογότατο. Όμως το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν έχει βοηθήσει καθόλου στην αξιοποίηση αυτού καθώς οι υποδομές  και τα μέσα είναι εντελώς ανύπαρκτα.  Τα πράγματα βελτιώνονται κάπως  στα μουσικά γυμνάσια της χώρας.

Συντελεστές

Κείμενο – Στίχοι: Αλεξάνδρα Γιαννοπούλου, Σκηνοθεσία: Δήμητρα Λαρεντζάκη, Σκηνικά - Κοστούμια: Κατερίνα Παπαγεωργίου, Μουσική: Χάρης Γκατζόφλιας , Λύρα παίζει: ο Κώστας Κυριτσάκης, Χορογραφίες: Ιωάννα Μίτσικα , Φωτισμοί : Αντώνης Διρχαλίδης, Βοηθός σκηνοθέτη: Παυλίνα Παπαδοπούλου, Μάσκες: Anna Wassiac, Κατασκευή κοστουμιών: Γαλήνη Ζουμπούλη, Ήχος – Φώτα: Μιχάλης Καραμιχάλης, Διεύθυνση Παραγωγής: Ιφιγένεια Μανώλα, Παραγωγή: Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αβραάμ Γκουτζελούδης, Δημήτρης Γούλιος, Παναγιώτης Καπρίτσιος, Μαρκέλλα Κυριαζή, Κωνσταντίνα Μουζακίτη, Γιάννης Ναβραζίδης, Μαρία - Παυλίνα Παπαδοπούλου, Ανδρέας Παπαϊωάννου, Μαρία Προδρόμου.

daidalos_.png

Πληροφορίες:

Διάρκεια: 90 λεπτά (με διάλειμμα). Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 11.30 π.μ. & Καθημερινές για σχολεία

Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 12€ - Προπώληση: 10€

Άνεργοι / Πολύτεκνοι / Οικογενειακό (πάνω από 4 άτομα):8€

Εισιτήρια:

https://www.viva.gr/tickets/theater/radio-city-theater-music-hall/daidalos-kai-ikaros/

-Και στο ταμείο του θεάτρου Ράδιο Σίτυ (Παρασκευοπούλου 9 και Βασ. Όλγας 11, τηλ 2310-819153, Τρίτη – Κυριακή 10.00-14.00).

Η παράσταση είναι ιδανική για κάθε ηλικία.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ