Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έρχεται το Σ/Κ του OPEN HOUSE – «Ανοιχτά» 104 κτήρια

Από εκκλησίες μέχρι τηλεοπτικά στούντιο, και από τζαμί μέχρι...αντιτορπιλικό , στα σημεία των δωρεάν ξεναγήσεων

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Τι κοινό έχουν «Το δωμάτιο της γειτονιάς» (χώρος των παλαιών δημοτικών στάβλων Παπάφη) με τα στούντιο του Open Tv στη Θεσσαλονίκη, το Αντιτορπιλικό «Βέλος», το μοντέρνο εκκλησάκι του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης και το Τζαμί του Λεμπέτ; Είναι μερικοί μόνο από τους 104 συνολικά χώρους με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον όπου θα γίνουν ξεναγήσεις στο πλαίσιο του φετινού OPEN HOUSE στις 23 και 24 Νοέμβρη!

velos-800x534.jpg

Δημόσια κτίρια, ιδιωτικά διαμερίσματα, μονοκατοικίες, χώροι εκπαίδευσης, γραφεία, ξενοδοχεία, μνημεία, εκκλησίες, μουσεία... συνιστούν το φετινό πρόγραμμα. Και 600 εθελοντές είναι έτοιμοι για να μας ξεναγήσουν.

«Πέρυσι έγιναν 47.000 επισκέψεις στα κτίρια. Αυτό όμως δεν μετρά όλες τις ξεναγήσεις γιατί μπορεί κάποιος να πήγε σε περισσότερους από έναν χώρους. Απλά η καταγραφή γίνεται για την 1η του ξενάγηση», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η υπεύθυνη επικοινωνίας ΟΗΤ κυρία Ρενάτα Δούμα.

ekklisaki-noth-800x534.jpg

Συμπλήρωσε πως «φέτος αντί για ξεναγήσεις με ποδήλατο, θα γίνουν ξεναγήσεις με πατίνι (Open Scooters)”».

Για όσους δεν γνωρίζουν, το Open House είναι από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα έχει διαδοθεί σε περισσότερες από 45 πόλεις ανά την υφήλιο. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος.

Κάθε χρόνο, για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν, και η πόλη μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική τους.

tzami-lempet-2-800x534.jpg

Στο φετινό Open House της πόλης μας το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα την θεματική ενότητα Mediterranean Cosmos Highlights η οποία μάς προτείνει 10 δημοφιλή και εμβληματικά κτίρια, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σημασίας για την πόλη της Θεσσαλονίκης, τα οποία έχουν συγκεντρώσει χιλιάδες επισκέπτες στις προηγούμενες διοργανώσεις. H θεματική ενότητα περιλαμβάνει το Σιδηροδρομικό Μουσείο, τη Βίλα Πετρίδη, τη Στοά Μαλακοπή, το Γραφείο στην Αριστοτέλους, την Κατακόμβη Αγ. Ιωάννη, το Βυζαντινό Λουτρό, το Επταπύργιο, τη Ροτόντα, τη Βίλα Καπαντζή και τη Βίλα Μπιάνκα. Επιπλέον, μετά από κλήρωση, 6 από τους επισκέπτες τους θα κερδίσουν δωροεπιταγές αξίας 50€ για αγορές από τα καταστήματα του παραπάνω εμπορικού κέντρου.

Σημειώστε πως οι παράλληλες δράσεις του ΟΗΤ 2019 ξεκίνησαν ήδη από της 4 Νοεμβρίου, με την επετειακή έκθεση φωτογραφίας OPEN PHOTO Exhibition, η οποία θα φιλοξενείται στους  χώρους του Mediterranean Cosmos μέχρι και τις 24/11. Παράλληλα,  στο info point του Cosmos, που συνοδεύει την επετειακή έκθεση φωτογραφίας, το κοινό μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με τον  θεσμό του OPEN HOUSE Thessaloniki, καθώς και για τις δράσεις και το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης.

Υπενθυμίζουμε πως η είσοδος είναι στις ξεναγήσεις δωρεάν και ελεύθερη για όλους και δεν απαιτείται κράτηση. Ωστόσο τηρείται σειρά προτεραιότητας, οπότε καλό θα ήταν πριν πάτε να συμβουλευτείτε το πρόγραμμα και τις ώρες λειτουργίας του κάθε κτιρίου.

Δείτε όλα τα κτήρια στον παρακάτω διαδραστικό χάρτη. 

 

Για όλες τις δράσεις δείτε τον παρακάτω σύνδεσμο  http://www.openhousethessaloniki.gr/buildings/open2019/.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ