Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: 53.000 επισκέπτες στο φετινό Open House!

Σε 104 κτίρια και χώρους με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον

Επιμέλεια: Λεμονιά Βασβάνη 

Τους 53.000 επισκέπτες άγγιξε το Open House Thessaloniki 2019 που φέτος πραγματοποιήθηκε για 8η χρονιά με δωρεάν ξεναγήσεις σε 104 κτίρια και χώρους με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, το Σαββατοκύριακο 23-24 Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: «Μέγας Χορηγός του OPEN HOUSE Thessaloniki 2019 ήταν  το εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos, το οποίο φιλοξένησε και την επετειακή έκθεση φωτογραφίαςOPEN PHOTO Exhibition, και μας ταξίδεψε στον κόσμο του OHT μέσα από την ματιά των επισκεπτών του.  Επιμελήθηκε ακόμα την θεματική ενότητα Mediterranean Cosmos  Highlights η οποία μας πρότεινε 10 δημοφιλή και εμβληματικά κτίρια, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σημασίας για την πόλη της Θεσσαλονίκης, τα οποία είχαν συγκεντρώσει χιλιάδες επισκέπτες στις προηγούμενες διοργανώσεις  και κλήρωσε 6 δωροεπιταγές αξίας 50€ για αγορές από τα καταστήματα του Mediterranean Cosmos, στους επισκέπτες τους!  Οι 620 εθελοντές της εκδήλωση (...) ξενάγησαν τους επισκέπτες σε σύγχρονες κατοικίες και διαμερίσματα, παραδοσιακά μακεδονίτικα κτίσματα στην Άνω Πόλη, μνημεία και κτήρια από το πολυπολιτισμικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης, ενδιαφέροντες επαγγελματικούς χώρους, ξενοδοχεία με ιδιαίτερο design, εκλεκτικιστικές επαύλεις, το Τεκτονικό Μέγαρο και πολλούς άλλους χώρους με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον!».

sidirodromiko_mouseio-john_simitopoulos.jpg

Υπενθυμίζουμε πως οι παράλληλες δράσεις του ΟΗΤ 2019 ξεκίνησαν από το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, με το MADE in Thessaloniki και το OPEN WALK, και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 24 Νοεμβρίου με το καθιερωμένο πάρτι λήξης. Σε αυτό το διάστημα οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη δράση και να προμηθευτούν τον έντυπο οδηγό καθώς και αναμνηστικά προϊόντα της διοργάνωσης από το ενημερωτικό περίπτερο του OPEN HOUSE Thessaloniki, στην Αριστοτέλους με Μητροπόλεως, το OPEN BOX.

Στο πλαίσιο του ΟΗΤ 2019 έγινε το MADE in Thessaloniki, με ξενάγηση σε χώρους παραγωγής και δημιουργίας της πόλης, ενώ παράλληλα έγινε και ο διαγωνισμός φωτογραφίας PHOTO MADE, στον οποίον οι επισκέπτες συμμετείχαν ανεβάζοντας φωτογραφίες στο instagram.

Επίσης πραγματοποιήθηκε το OPEN WALK «Ανατολικά Τείχη, Θέα Θάλασσα», που αφορούσε σε έναν κατηφορικό περίπατο από την Άνω Πόλη προς την παραλία όπου μέσα από στάσεις για ξενάγηση σε χαρακτηριστικά σημεία που γειτνιάζουν με τα τείχη, ο κόσμος παρακολούθησε  την ιστορία και την αρχιτεκτονική εξέλιξη της πόλης εντός κι εκτός των ανατολικών τειχών. Στο πλαίσιο του OPEN SCHOOL, εκπαιδευτικού προγράμματος του OHΤ, έγιναν επισκέψεις από μαθητικά και άλλα εκπαιδευτικά γκρουπ σε χώρους του MADE in Thessaloniki τη Δευτέρα 18 και κτίρια του OPEN TOURS την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου.

Εξάλλου φέτος έγινε και το OPEN SCOOTER όπου οι λάτρεις της αρχιτεκτονικής είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη με ηλεκτρικό πατίνι! 

stoa_malakopi_thodoris_georgiou.jpg

Και φέτος στο πλαίσιο του OHΤ συνεχίζονται οι διαγωνισμοί: «παράθυρο στο φως, παράθυρο στην ζωή», για την Διατηρητέα Κατοικία στον Οικισμό Ουζιέλ, για την καλύτερη ξενάγηση από εθελοντές, αλλά και για τον αναμνηστικό προσωπικό χάρτη με σφραγίδες από τις επισκέψεις σε κτήρια.

Μετά από τον μαραθώνιο αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων και όλες τις OPEN δράσεις, η αυλαία του OHT 2019 έκλεισε με το πάρτι λήξης  στην Έπαυλη Μαρόκκου.

Το επόμενο OPEN HOUSE Thessaloniki θα γίνει σε ένα χρόνο. Αν όμως δεν μπορείτε να περιμένετε μπορείτε πάντα να πάτε και σε αυτό της Αθήνας 4-5 Απριλίου 2020!

 

Περισσότερα: www.openhousethessaloniki.gr

 

Διοργάνωση: OPEN HOUSE GREECE

H Εταιρεία Open House Greece είναι μία Αστική Mη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την προώθηση και προβολή της Αρχιτεκτονικής και του Πολιτισμού, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω των ετήσιων δράσεων Open House σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το Μάιο του 2012 και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide (www.openhouseworldwide.org), που μεριμνά για την παγκόσμια προβολή κάθε εκδήλωσης Open House.

Ο θεσμός

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα έχει διαδοθεί σε περισσότερες από 45 πόλεις ανά την υφήλιο. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος.  Κάθε χρόνο, για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν, και η πόλη μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική τους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ