Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Μαρία Βλάχου: «Μου αρέσει η κοφτερή ματιά του Γκολντόνι»

Η σκηνοθέτης της παράστασης «Οι δίδυμοι της Βενετίας» μίλησε μαζί μας

Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη

Ψευτοπαληκαράδες, καπάτσες υπηρέτριες, θρήσκοι ερωτύλοι, άπληστοι αστοί και άσπονδοι φίλοι κι ανάμεσά τους δυο αδέρφια ίδια αλλά και τελείως διαφορετικά. Θα τους συναντήσουμε στην σκηνή του θεάτρου Αμαλία (Αμαλίας 71) στο έργο του Κάρλο Γκολντόνι «Οι δίδυμοι της Βενετίας» παίζεται  από το θέατρο Γιάφκα. «Οι κωμωδίες του Γκολντόνι  με πολύ ωραίο τρόπο να σατιρίζουν τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν αλλάξει και δεν πρόκειται να αλλάξουν», μάς είπε η Μαρία Βλάχου που σκηνοθετεί την παράσταση. Μίλησε για την ομάδα που έφτιαξε αυτή την παραγωγή, αλλά και για τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ένας καλλιτέχνης. «Στόχος του καλλιτέχνη είναι να δουλεύει και να επικοινωνεί αυτή τη δουλειά του με το κοινό», σχολίασε. Τέλος πρόσθεσε πως η κωμωδία είναι ένα απαιτητικό είδος θεάτρου και θέλει λεπτούς χειρισμούς.

 

 

-Γιατί αποφασίσατε να ανεβάσετε αυτό το έργο;

-Για να γελάσουμε και για να δούμε την φωτεινή πλευρά σας καθημερινότητάς σας. Η κωμωδία παρεξηγήσεων – και ειδικά οι κωμωδίες του Γκολντόνι  που έχουν πολλά στοιχεία σας κωμέντια ντελ’ άρτε – έχουν έναν πολύ ωραίο τρόπο να σατιρίζουν τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν αλλάξει και δεν πρόκειται να αλλάξουν.

 

-Τι σας αρέσει στα κείμενα του Γκολντόνι;

-Η κοφτερή του ματιά. Είναι κείμενα γρήγορα, καθημερινά (ακόμη κι αν έχουν γραφτεί πριν από τριακόσια χρόνια) και άμεσα. Διαπραγματεύονται τα βασικά στοιχεία των ανθρώπων, τον έρωτα, την αγάπη για το χρήμα και τα μυστικά – πράγματα που κρύβουμε από τους άλλους ή από τον εαυτό μας – και αυτό τα κάνει διαχρονικά.

 

-Πρόκειται για μια παραγωγή ομάδας της πόλης μας. Πώς ενώσατε τις δυνάμεις σας;

-Είναι κάτι που ήρθε από μόνο του. Φαίνεται ότι δεν είναι καθόλου δύσκολο να ενώσεις τις δυνάμεις σου όταν κάνεις αυτό που αγαπάς και τις έναν κοινό στόχο. Να παράξεις τέχνη και να την επικοινωνήσεις με το κοινό.

 

-Ποιες προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει τις καλλιτέχνης σήμερα;

-Οι προκλήσεις είναι τις, και νομίζω διαφορετικές για κάθε καλλιτέχνη. Για μένα η πρόκληση είναι πάντα το επόμενο έργο. Πιστεύω ότι στόχος του καλλιτέχνη είναι να δουλεύει και να επικοινωνεί αυτή τη δουλειά του με το κοινό. Τα υπόλοιπα λίγο ή πολύ παίρνουν τον δρόμο τους.

 

-Γιατί οι θεατές προτιμούν αρκετά τελευταία τις κωμωδίες;

-Θεωρώ ότι οι κωμωδίες ήταν πάντα το αγαπημένο είδος των θεατών. Απλά ίσως οι καλλιτέχνες προτιμούν να ασχοληθούν με κάτι άλλο. Η κωμωδία δεν είναι εύκολο είδος. Χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς για να μπορέσεις να αναδείξεις τα στοιχεία που θέλεις και σε κάθε περίπτωση το κοινό μπορεί να ανατρέψει αυτό το ‘πλάνο’. Επειδή στην κωμωδία το κοινό συμμετέχει πολύ πιο ενεργά με τις αντιδράσεις του, ποτέ δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθεί μία παράσταση και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο για τους ηθοποιούς.  Ίσως γι’αυτό και οι θεατές να τις αγαπούν ιδιαίτερα. 

 

-Τι σχεδιάζετε και τι ονειρεύεστε για το μέλλον;

-Μετά τους ‘Δίδυμους της Βενετίας’ ετοιμάζουμε μια ακόμα κωμωδία. Μαύρη αυτή τη φορά. Είναι ένα θεατρικό έργο της Αδαμαντίας Ξηρίδου, που δεν έχει εκδοθεί και θα ανεβεί για πρώτη φορά. Η Αδαμαντία πήρε το κλασσικό έργο του Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» και έγραψε ένα έργο που το ονόμασε «Είμαι ο Γκοντό, είπατε». Η ιδέα είναι απλή. Αν εμφανιζόταν μπροστά στον Βλαδίμηρο και τον Εστραγκόν ένας άνθρωπος, και θεωρήσουν ότι επιτέλους ήρθε αυτός που περιμένανε, τι θα γίνει;

Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ ωραίο έργο, που σχολιάζει πολύ εύστοχα τους ανθρώπους, τις σχέσεις τους, την σύγχρονη κοινωνία, αλλά και τις ελπίδες για το μέλλον, ή ότι ονειρευόμαστε γι’ αυτό.

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία : Μαρία Βλάχου

Μουσική (πρωτότυπη): Νίκος Δουλάμης

Σκηνικά: Ελένη Παπαδοπούλου

Κοστούμια: Αλκηστη Κεπαπτσόγλου

Σχεδιασμός φωτισμού: Αλέκα Βελισσάρη

Σχεδιασμός αφίσας: Δημήτρης Παπαδέλης

Παίζουν: Δώρα Βελισσάρη, Γιάννης Δίκος, Άλκηστη Κεπαπτσόγλου, Κώστας Κυρίτσης, Στέργιος Κωνσταντζίκης, Θανάσης Παντελής, Ελένη Παπαευθυμίου, Θόδωρος Σαμαράς, Γιάννης Ταξιάρχου, Ζάχος Χιονίδης, Μάρνη Χατζηεμμανουήλ.

Στις 18,19,20 και 29,30 Νοεμβρίου στο θέατρο ΑΜΑΛΙΑ.

Και νέες παραστάσεις: 

Παραστάσεις: 7 Δεκεμβρίου, Ώρα 21.15

                    8 Δεκεμβρίου, Ώρα 20.00

Προπώληση/κρατήσεις θέατρο Αμαλία 2310842509

Εισιτήριο: 10€ κανονικό, 8€ φοιτητικό-μαθητικό-ΑΜΕΑ-ομαδικό(15 ατ.),  ισχύουν ατέλειες του ΣΕΗ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ