Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Θεσσαλονίκη: Παράσταση για την «Μαρία Πολυδούρη» στην Σταυρούπολη

Στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

Ο Οργανισμός Ελληνικού Θεάτρου Αιχμή παρουσιάζει την παράσταση «ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ» της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαΐδη. Η παράσταση θα φιλοξενηθεί από το ΚΘΒΕ, στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, από την Τετάρτη 18 έως την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019.

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Είναι ένα έργο γραμμένο με την αυθεντική φωνή της ηρωίδας, μιλά για την απίστευτη δύναμή της να ενθουσιάζεται και παράλληλα να υποφέρει. Ν ’αγαπά και παράλληλα να απορρίπτει. Να ψηλώνει την αλήθεια της μέχρι ν ’ακουστεί. Και να ταπεινώνει το ψέμα μέχρι να το αφανίσει. Να είναι ώριμη μέσα στη μοναδική παιδικότητά της. Να είναι επαναστατημένη ακόμη και μέσα στην επίθεση της αρρώστιας της. Να υπερβαίνει με τόλμη ό,τι η εποχή της αδυνατούσε να δεχτεί και να κατανοήσει παράλληλα με τον μεγάλο της έρωτα με τον ποιητή Κώστα Καρυωτάκη. Πολυδούρη-Καρυωτάκης οι εραστές που δεν έσμιξαν ποτέ…

Είναι μια παράσταση αφιέρωμα στη μεγάλη Ελληνίδα ποιήτρια, την κατ’ εξοχήν εκπρόσωπο της γενιάς της…

Ο σκηνοθέτης γράφει σε σημείωμά του: Γνωρίζοντας την ευαίσθητη και ουσιώδη γραφή της ποιήτριας Βιβής Κοψιδά-Βρεττού, πριν από καιρό της ζήτησα να γράψει ένα θεατρικό κείμενο για τη Μαρία Πολυδούρη.

Γι αυτή τη σπουδαία γυναίκα αγωνίστρια που όλο της το είναι την οδήγησε στην αναζήτηση του εξ ίσου σπουδαίου Κώστα Καρυωτάκη. Η συνάντηση αυτή υπήρξε μοιραία και για τους δυό.

Η ευαισθησία της Βιβής Κοψιδά φώτισε την απέραντη ψυχή της Πολυδούρη προβάλλοντας όλες τις εκδοχές της, τις αδυναμίες και τις ιδιαίτερες ευαισθησίες της ηρωίδας, όπως και του μοιραίου ουσιαστικού συντρόφου της  Κώστα Καρυωτάκη.

Μου παρέδωσε ένα έργο πολυδιάστατο, απέραντο και εκτεθειμένο στις ανθρώπινες ευαισθησίες, ρίχνοντας φως στη ζωή της ποιήτριας και στα γεγονότα της πολυτάραχης εποχής, χωρις να χάνει τίποτα από την ευαίσθητη πλευρά της.

Ο ήχος του όπλου του Καρυωτάκη, έδωσε επίγειο τέλος στο συναρπαστικό έρωτα των δύο μαχητικών ανθρώπων, που ένωσαν τις σκέψεις τους και την απέραντη ευαισθησία τους γι αυτόν τον κόσμο. Πιστεύω πως άφησαν μια αρχή σ ένα νήμα για να ψάξουμε κάποτε την έξοδο από το λαβύρινθο.

Ευχαριστώ τη Βιβή Κοψιδά που μου έδωσε την ευκαιρία να προσπαθήσω να βυθιστώ στην εσωτερική διαδρομή της σκέψης αυτής της σπουδαίας γυναίκας.

Πραγματικά η Πολυδούρη κλείνει τη ζωή της στέλνοντας το τελευταίο της μήνυμα στον Κ. Καρυωτάκη λέγοντας: « Φύγαμε κι οι δυό για έναν άγνωστο κόσμο. Αλλοίμονο όχι μαζί…»

Θα ήμουν άδικος να μην ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου Στέφανο Νικολαΐδη για την επιλογή της μουσικής, και την Όλγα Σχοινά για τα σκηνικά και τα κοστούμια που εξυπηρέτησαν και φώτισαν το κείμενο και τις ιδέες μου.

Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τους ηθοποιούς  που ερμήνευσαν τους δύο ποιητές

Τη Φωτεινή Φιλοσόφου που με το κύρος της ερμηνείας και την ευαισθησία της μετέφερε όλον το ψυχισμό ηρωίδας και το Νίκο Γιάννακα που ερμήνευσε το ρόλο του με λιτότητα και ευαισθησία».

polydouri2.jpg

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κείμενο: Βιβή Κοψιδά-Βρεττού

Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Γιάννης Νικολαΐδης

Σκηνικά-Κοστούμια: Όλγα Σχοινά

Μουσική επιμέλεια: Στέφανος Νικολαΐδης

Φωτογραφίες: Αθηνά Λεκκάκου - Γ.Φαλκώνης

 

Μαρία Πολυδούρη η Φωτεινή Φιλοσόφου.

Κώστας Καρυωτάκης ο Νίκος Γιάννακας.

Αφηγητής ο Γιάννης Νικολαΐδης.

 

ΜΕΤΑΚΛΗΣΗ - «ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ» της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού (2ος χρόνος)

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

Από Τετάρτη 18 έως Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο, στις 21:15 & Κυριακή, στις 20:00

Διάρκεια: 80΄(χωρίς διάλειμμα)

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

ΤΕΤΑΡΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ:

Γενική Είσοδος: 5€

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ:

Κανονικό εισιτήριο: 10€

Φοιτητικό εισιτήριο: 8€

 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΤΑΜΕΙΑ ΚΘΒΕ (Τ.2315 200 200) | VIVA.gr | Τ. 11876

 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΘΒΕ:

Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου):

Δευτέρα: 8:30-16:00

Τρίτη έως Κυριακή: 8:30-21:30

Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους:

Τρίτη έως Σάββατο: 11:00-19:00

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2):

Τετάρτη έως Κυριακή: 14:00-21:30

Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη):

Τετάρτη έως Κυριακή: 14:00-21:30

Πληροφορίες: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος | www.ntng.gr |Τ. 2315 200 200

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κραυγή αγωνίας από τα σινεμά της Β. Ελλάδος
Μειωμένη προσέλευση του κόσμου, αυξημένες οι οικονομικές υποχρεώσεις, και δυσκολίες και στη διανομή νέων ταινιών – Τι ζήτησαν από τον πρωθυπουργό
Κραυγή αγωνίας από τα σινεμά της Β. Ελλάδος