Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νέα έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με υλικό δωρεών και αγορών

Εγκαινιάζεται αύριο και είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Γεωργίας Παπαζώτου

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Τα νέα αποκτήματα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού που περιήλθαν στις Συλλογές του τα τελευταία χρόνια, είτε από δωρεές, είτε από αγορές, παρουσιάζονται στην περιοδική έκθεση με τίτλο «Δωρήματα: μικρές ιστορίες για νέα αποκτήματα», που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019 στις 19.00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου» του Μουσείου (Λ. Στρατού 2).

«Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού έχει την φιλοσοφία να προβάλει το έργο των δωρητών του με τη στήριξη των οποίων έχουν εμπλουτιστεί οι συλλογές του. Πριν καν την ίδρυσή του δέχονταν δωρεές και αυτό συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Μάλιστα με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας το 2014, οργάνωσε με επιτυχία την περιοδική έκθεση με τίτλο “Προς το εν Θεσσαλονίκη Βυζαντινόν Μουσείον. Δωρητές και χορηγοί στην ιστορία του ΜΒΠ”. Η αυριανή έκθεση γίνεται εφόσον υπήρξαν νέες δωρεές και νέα εκθέματα που προστέθηκαν στις συλλογές του ΜΒΠ. Και είναι αφιερωμένη στη μνήμη της συναδέλφου Γεωργίας Παπαζώτου αρχαιολόγου, Προϊσταμένης του Τμήματος Συλλογής Γλυπτικής, Ξυλογλυπτικής, Κεραμικής, Μικροτεχνίας, Νομισμάτων, Μουσαμάδων και Υφασμάτων του Μουσείου, η οποία έφυγε από κοντά μας αναπάντεχα τον περασμένο Ιούλιο. Η Γεωργία είχε αναλάβει αρχικά την επιμέλεια της έκθεσης, της οποίας ολοκλήρωσε το μουσειολογικό σκεπτικό και την επιλογή του υλικού», εξήγησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η διευθύντρια του ΜΒΠ και αρχαιολόγος κα Αγαθονίκη Τσιλιπάκου.

16f1b.jpg

Στην έκθεση χαρακτικά, εικόνες, αντικείμενα μικροτεχνίας, νομίσματα, αλλά και φωτογραφίες και αρχειακό υλικό που τυχαίνουν ειδικού ιστορικού ενδιαφέροντος, μάς δίνουν το έναυσμα για την αφήγηση και την πλοκή μικρών ιστοριών.  Οι πέντε ενότητες που την απαρτίζουν είναι: 1. Εγχάρακτες αφηγήσεις (με χαρακτικά σε χαρτί ή ύφασμα από μήτρες φιλοτεχνημένες σε χαλκό, λίθο ή ξύλο), 2. Στον αγώνα της πίστης (με την απεικόνιση των νεομαρτύρων), 3. Στο εικονοστάσι (με εικόνες ιδιωτικής λατρείας), 4. Αρχαιολογικά ευρήματα/συλλεκτικά αντικείμενα (με αρχαιολογικό αλλά και συλλεκτικό υλικό) και 5. Μια νέα συλλογή γεννιέται (που περιλαμβάνει έργα από την δωρεά του Γιώργου Κιουρτζιάν, όπου ξεχωρίζει μια σειρά δεκαεπτά φωτογραφιών μεγάλου μεγέθους, που αποτυπώνουν τις καταστροφές που προκάλεσαν οι εμφύλιες διαμάχες κατά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 στα μνημεία του Κρεμλίνου).

dwrimata.jpg

Απαντώντας σε ερώτησή μας σχετικά με τον αριθμό των δωρημάτων στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού η κα Τσιλιπάκου τόνισε πως μεταξύ άλλων «από το 2012 μέχρι και το 2017 έχουν περιέλθει στις συλλογές του Μουσείου 48 αρχαία αντικείμενα (βυζαντινής και μετα-βυζαντινής περιόδου), 83 νεότερα και σύγχρονα, 18 εικόνες, 1 παλαίτυπο, 9 χαλκογραφίες, 17 μικρά αντικείμενα, 1 σπαθί, 2 αγγεία, 36 σύγχρονες φωτογραφίες, 6 φάκελοι αρχειακού υλικού, ενώ αγοράστηκαν 33 αντικείμενα Βυζαντινής και μετα- Βυζαντινής περιόδου».

 

Τάση για πώληση από τους συλλέκτες

θεσεις-εργασιας-βυζαντινο-μουσειο.jpg

Στην ερώτηση πώς κινήθηκαν τα τελευταία χρόνια οι δωρεές σε σχέση με το παρελθόν η διευθύντρια του Μουσείου μας είπε πως «λόγω της κρίσης υπάρχει η τάση από τους συλλέκτες να πωλούν. Όμως αυτή η τάση υπάρχει και σε απλούς πολίτες. Απλά ίσως μερικοί να διστάζουν, καθώς για να γίνει μια δωρεά, πρέπει να δηλώσουν προηγουμένως πως είναι νόμιμοι κάτοχοι του αντικειμένου που θέλουν να δωρίσουν. Αυτό είναι μια γραφειοκρατική διαδικασία, ενώ υπάρχουν και μερικοί που δεν μπορούν να αποδείξουν ότι είναι νόμιμοι κάτοχοι , οπότε υποχωρούν. Στις περιπτώσεις που όλα βαίνουν καλώς, το Μουσείο επιλέγει αν κάτι είναι σημαντικό και μπορεί να προστεθεί στη συλλογή του».

 

Χρήσιμα

Διάρκεια έκθεσης:  12-12-2019 έως 31-5-2020. Είσοδος ελεύθερη. Δωρεάν παρέχεται και το τρίπτυχο με πληροφορίες για την έκθεση το οποίο είναι στα ελληνικά και στα αγγλικά. Περισσότερα: http://www.mbp.gr/

Στην κεντρική φωτογραφία: 

«Πανόραμα» της Κωνσταντινούπολης

στην εποχή του Κωνσταντίνου. Χαλκογραφία Luigi Castellari. Δωρεά Γιώργου Κιουρτζιάν

 

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης" 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ