Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βέργαδος: «Τα γλυκά είναι ο έρωτας της ζωής μου»

Ο γνωστός pastry chef μίλησε μαζί μας για τα " Γλυκά χωρίς...", το βιβλίο του που βραβεύτηκε πρόσφατα στα Gourmand World Cookbook Awards

Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη

 

Γλυκά χωρίς ζάχαρη, άλλα δίχως αυγά, κάποια άνευ αβγών, και ορισμένα δίχως αλεύρι ή γλουτένη έφτιαξε ο γνωστός pastry chef Χρήστος Βέργαδος στο βιβλίο του " Γλυκά χωρίς..." (εκδ. Διόπτρα). Με αφορμή την πρόσφατη διπλή βράβευσή του στα  Gourmand World Cookbook Awards, σε δύο κατηγορίες (Δίαιτα και  Ζαχαροπλαστική), μιλήσαμε μαζί του για τα γλυκά που μπορούμε να τρώμε δίχως τύψεις, για την επικοινωνία που έχει ο ίδιος με τους αναγνώστες του, αλλά και για την γεμάτη γλυκά ζωή του. «Γεννήθηκα "παντρεμένος" με αυτά και μέχρι και σήμερα είναι ο έρωτας της ζωής μου», δήλωσε στην συνέντευξη που μας παραχώρησε, ενώ μας εκμυστηρεύτηκε και ποιο γλυκό δεν θα λείπει από το δικό του γιορτινό τραπέζι!

 

vergados_vivliosite.jpg

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το βιβλίο;

-Το μόνο που σκέφτηκα, και ήταν αρκετό, είναι την επικοινωνία που έχω με τον κόσμο τόσα χρόνια και το γεγονός ότι μου εμπιστεύονται τους προβληματισμούς τους σύμφωνα με τις διατροφικές συνήθειες που έχει ο καθένας, που οφείλονται είτε σε κάποια πάθηση είτε απλά σε κάποια συγκεκριμένη διατροφή που ακολουθούν. Έτσι λοιπόν πιστεύω πως ο κόσμος το ζήτησε από μόνος του.

 

-Συνήθως όταν σκεφτόμαστε γλυκά, νιώθουμε τύψεις. Μπορούμε να τρώμε γλυκά χωρίς αυτές; Μπορούμε να φτιάχνουμε υγιεινά γλυκά;

-Μα φυσικά!... Σ’ αυτό ακριβώς βασίζεται και το καινούριο μου βιβλίο " Γλυκά χωρίς...". Χρησιμοποιώντας υγιεινά υλικά θα έχουμε και ένα πιο υγιεινό αποτέλεσμα πάντα, με πολλαπλά οφέλη για το σώμα μας.

 

vergados_avgasite.jpg

-Πρόσφατα το βιβλίο σας πήρε βραβεία στα Gourmand World Cookbook Awards, σε δύο κατηγορίες: Diet (Δίαιτα) και Pastry (Ζαχαροπλαστική). Τι σημαίνει για εσάς αυτή η διάκριση;

-Από τα όνειρα, στους στόχους και από τους στόχους, στην πραγματικότητα. Ένας στόχος ακόμα επιτεύχθηκε εις διπλούν! Είμαι τόσο περήφανος και ευγνώμων για την αγάπη του κόσμου που αγκαλιάζει και στηρίζει τα βιβλία μου, για την ομάδα μου και για εμένα.

 

-Τι λέει το κοινό για τις συνταγές αυτού του βιβλίου; Και γενικότερα ποια η επικοινωνία σας με το κοινό;

-Μία ευχάριστη έκπληξη που ζω καθημερινά και ένα δώρο των αναγνωστών μου είναι τα δεκάδες μηνύματα που δέχομαι με φωτογραφίες γλυκών μου, παρασκευασμένα με μεράκι από εκείνους, από το τελευταίο βιβλίο μου. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που ο κόσμος μπαίνει στην διαδικασία να μου τις στείλει. Η επικοινωνία μας λοιπόν πηγάζει από την δική τους ικανοποίηση και στην όψη του γλυκού αλλά και στην γεύση του τελικά . Αυτό νομίζω τα λέει όλα...

 

-Είστε παιδί ζαχαροπλάστη. Τι σήμαιναν τα γλυκά για εσάς; Και ποιο ήταν το αγαπημένο σας;

-Η σχέση μου με τα γλυκά όντας "γεννημένος" μέσα σ’ αυτά δεν ήταν ποτέ σχέση δουλειάς ή αγγαρείας. Γεννήθηκα "παντρεμένος" με αυτά και μέχρι και σήμερα είναι ο έρωτας της ζωής μου. Πάντα όμως θα θυμάμαι αυτό το ένα... Και όλες τις στιγμές που βουτούσα σαν παιδάκι το δάχτυλο μου για να κλέψω λίγη από την κρέμα του... Το γαλακτομπούρεκο του πατέρα μου! Ακόμα κλέβω λίγη από την κρέμα...

 

synedeuxi_vergadossite.jpg

-Παράλληλα είστε και καθηγητής. Τελευταία υπάρχει μια άνθιση στον χώρο της μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Τι θα συμβουλεύατε σε έναν νέο που θέλει να ασχοληθεί με αυτές;

-Τα παιδιά από την πρώτη μέρα που έρχονται στην σχολή εδώ και πολλά χρόνια και ακριβώς επειδή υπάρχει όντως αυτή η άνθιση στον χώρο μας τα συμβουλεύω να προσπαθούν να αναπτύξουν τον δικό τους χαρακτήρα και την δική τους προσωπικότητα μέσα στα πιάτα που θα προσφέρουν. Να προσθέτουν κάτι που θα κάνει το επιδόρπιο δικό τους. Δεν είναι εύκολο. Στην εποχή της πληροφορίας πολλοί μπαίνουν στην διαδικασία μόνο να αντιγράφουν πιάτα από συναδέλφους τους.

 

-Ενόψει των ημερών…, τι δεν θα λείπει από το γιορτινό σας τραπέζι;

-Όντας μεγάλος λάτρης του καφέ και φυσικά της σοκολάτας , φέτος τα Χριστούγεννα σίγουρα δεν θα λείπει το αγαπημένο μου Τιραμισού σοκολάτας από το δικό μου γιορτινό τραπέζι. Ούτε φυσικά η ζεστασιά , η χαρά και η προσμονή για τον καινούριο χρόνο.

 

 

Για τους αναγνώστες του TyposThes ο κ. Βέργαδος μοιράστηκε την ακόλουθη συνταγή: 

Cookies με κομματάκια σοκολάτας

cookies_site.jpg

Για 30 cookies

Υλικά

120 ml ηλιέλαιο

60 ml νερό

50 ml χυµό πορτοκάλι

10 ml κονιάκ

25 γρ. µέλι

250 γρ. αλεύρι µαλακό

ζαχαροπλαστικής

100 γρ. σταγόνες σοκολάτας

1/2 κ.γ. µπέικιν πάουντερ

1/3 κ.γ. σόδα

2 κάψουλες βανίλιας

1/2 κ.γ. σκόνη κανέλας

1/4 κ.γ. γαρίφαλο, τριµµένο

 

Εκτέλεση

Σε ένα µπολ βάζετε το ηλιέλαιο, το νερό, το κονιάκ, το µέλι, την κανέλα, το γαρίφαλο και τις βανίλιες, και ανακατεύετε µε σύρµα χειρός. Κατόπιν διαλύετε τη σόδα στον χυµό πορτοκάλι και τον προσθέτετε στο προηγούµενο µείγµα.

Έπειτα ρίχνετε το αλεύρι, το µπέικιν και τις σταγόνες σοκολάτας, και οµογενοποιείτε ανακατεύοντας µε το χέρι. Παίρνετε κοµµατάκια ζύµης µε τα χέρια σας και τα τοποθετείτε σε λαµαρίνα στρωµένη µε αντικολλητικό χαρτί. Ψήνετε σε προθερµασµένο φούρνο, στον αέρα, στους 160° C για 15 λεπτά περίπου.

 

Περισσότερα δείτε στο  https://www.dioptra.gr/vivlio/mageiriki/gluka-xoris/

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ