Skip to main content
Menu Αναζήτηση

«Η Λαίδη Μάκβεθ του Μντσενσκ» στη Θεσσαλονίκη

Στο Θέατρο Αμαλία

Την «Λαίδη Μάκβεθ από το Μτσενσκ» του Νικολάι Λεσκώφ σε σκηνοθεσία  Ένκε Φεζολλάρι παρουσιάζει στις 8 και 9 Γενάρη στις 21.00 το Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71).

Πρόκειται για ένα ταξικό και βαθιά πολιτικό θρίλερ, που πραγματεύεται την ιστορία μιας νεαρής γυναίκας φυλακισμένης σε έναν άθλιο γάμο.

Μάλιστα η νουβέλα του Λεσκώφ ενέπνευσε τον Σοστακόβιτς να δημιουργήσει την ομώνυμη όπερα, που έκανε πρεμιέρα στις 22 Ιανουαρίου του 1934, και να στηλιτεύσει την πατριαρχία και τους ρόλους εξουσίας, επιτρέποντας να δούμε βαθιά μέσα στα σαπρά της βάθη.

Η υπόθεση; Στη Ρωσία του 19ου αιώνα, η Κατερίνα Ισμαήλοβα υφίσταται την πατριαρχική εξουσία, έγκλειστη σε ένα επαρχιακό περιβάλλον, παντρεμένη με έναν πλούσιο άντρα μεγαλύτερο της. Είναι νέα, όμορφη, αλλά καταδικασμένη να ζήσει μία μονότονη και άχαρη ζωή όπως οι περισσότερες γυναίκες εκείνης της εποχής στη ρωσική επαρχία, ανάμεσα σε άξεστους και αδιάφορους για αυτές άνδρες. Σε αυτό το είδος ανήκει και ο σύζυγός της. Ωστόσο, η μοίρα της Ισμαήλοβα αλλάζει όταν συναντά το νέο, όμορφο αγρότη της περιουσίας τους, Σεργκέι, που τη διδάσκει τι είναι να νιώθεις «ζωντανός» και να κάνεις αυτό που ποθείς. Ο Σεργκέι θα κάνει τα πάντα να ανέλθει κοινωνικά, και εμπνέει τόσο τυφλό πάθος στην Κάτια Ισμαήλοβα που οι δυο τους θα οδηγηθούν στο έγκλημα.

 Στο σημείωμά του ο Ένκε Φεζολάρι αναφέρει μεταξύ άλλων: «η Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ δεν είναι μόνο η ιστορία μιας γυναίκας που συνάπτει σχέση με τον εργάτη Σεργκέι και οδηγείται σε φόνους προκειμένου να ζήσει ελεύθερη, αλλά είναι η καταπίεση της ταξικής πάλης, η σαθρότητα των ρόλων στην πατριαρχική κοινωνία, είναι η επανάσταση που πνίγεται στο αίμα, είναι το τυφλό μίσος που καταλαμβάνει τους πεινασμένους ανθρώπους όταν στερούνται την αγάπη και κατανόηση ,είναι η ιστορία μιας γυναίκας που αναζητά την ταυτότητα της, που θυσιάζεται, που αγωνίζεται για να βρεί την προσωπική της ευτυχία, είναι η οδύσσεια του ανθρώπου προς την καταστροφή όταν του έχουν στερήσει την ατομική του ακέραιη υπόσταση, που μόνο μέσα από τον έρωτα καθίσταται ολοκληρωμένος και που θα συντριβεί στο τέλος, χαμένη μόνη σε μια κοιλάδα δακρύων».

Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι, Διασκευή: Μαρία Σκαφτούρα, Σύμβουλος δραματουργίας: Κάτια Σωτηρίου, Πρωτότυπη μουσική: Γιώτα Κοτσέτα- Αλέξης  Αλεβιζάκης, Σκηνικός χώρος- κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης, Φώτα: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου, Βοηθός σκηνοθέτη: Άντα Γιαννουκάκη, Φωτογραφίες: Ελπίδα Μουμουλίδου. Το ομώνυμο τραγούδι της παράστασης ερμηνεύει η Σοφία Παπάζογλου. Η διασκευή στηρίχτηκε στο βιβλίο του Νικολάϊ Λέσκοφ με τίτλο «Η λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροές σε μετάφραση Άννας Ραδίτσα

Παίζουν: Μαρία Σκαφτούρα, Άγγελος Ανδριόπουλος, Γιάννης Παπαϊωάννου, Μαρία Σωτηριάδου,  Άντα Γιαννουκάκη, Βασίλης Τσιάκας, Αγάπη Παπαθανασιάδου.

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους. Μετά την έναρξή της δεν επιτρέπεται η είσοδος στην αίθουσα.

Διάρκεια : 80' (χωρίς διάλειμμα). Είσοδος: 13 ευρώ, Φοιτητές / ΑμΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ): 10 ευρώ. Πληροφορίες-κρατήσεις: 2310842509. Προπώληση: Ταμείο Θεάτρου Αμαλία (Καθημερινά 10.30-14.30 & 17.30-21.30), ticketplus.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ