Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εκπαιδεύοντας εκκολαπτόμενους καλλιτέχνες στη Θεσσαλονίκη

Θεατρικά εργαστήρια, εικαστικά, μαθήματα εξερεύνησης, αλλά και μαγειρικής

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Τα σχολεία άνοιξαν και μαζί τους ξεκινούν νέοι κύκλοι εκπαιδευτικών εργαστηρίων από πολιτιστικούς φορείς της πόλης, ενώ κάποιοι πετυχημένοι συνεχίζονται δυναμικά! Θεατρικά εργαστήρια, εικαστικά, μαθήματα εξερεύνησης, αλλά και μαγειρικής περιμένουν τα παιδιά, ενώ μερικά από αυτά απευθύνονται και σε ενήλικες!

 

Ρεκόρ συμμετοχών στα θεατρικά εργαστήρια ΚΘΒΕ

politismos_kthve.jpg

Με ρεκόρ συμμετοχών, 514 στο σύνολο, ολοκληρώθηκε η Α’ περίοδος της 5ης χρονιάς των Θεατρικών Εργαστηρίων του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΘΒΕ έως σήμερα, ο αριθμός συμμετεχόντων διαμορφώνεται ως εξής:

-333 συμμετοχές στα τμήματα βρεφών, παιδιών και εφήβων

-131 συμμετοχές στα τμήματα ενηλίκων

-11 συμμετοχές στο θεατρικό εργαστήρι νεαρών προσφύγων

- 39 συμμετοχές στο θεατρικό εργαστήρι νέων με αναπηρίες (έγιναν τρία τμήματα φέτος: για άτομα με αναπηρία, για ψυχικά πάσχοντες και ψυχόδραμα για κηδεμόνες ατόμων με νοητική αναπηρία).

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εγγραφές για τη Β’ περίοδο των Θεατρικών Εργαστηρίων (Φεβρουάριος έως Ιούνιος) για νέα μέλη στα τμήματα βρεφών, παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Αν έχετε λοιπόν παιδάκια, εγγόνια, ανίψια, ή αν κι εσείς οι ίδιοι έχετε καλλιτεχνικές ανησυχίες, μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή έως την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020.

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως λόγω μεγάλης ζήτησης δημιουργείται νέο τμήμα για Βρέφη, κάθε Πέμπτη (18:30-19:30), στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Αναγκαίο είναι να δηλώσετε τηλεφωνική δήλωση ενδιαφέροντος σε λίστα αναμονής. Για δήλωση ενδιαφέροντος και περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με την υπεύθυνη των θεατρικών εργαστηρίων του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνα Ματζίρη (Δευτέρα έως και Παρασκευή 09:30-14:30), στο τηλέφωνο 2315 200 029.

Περισσότερες πληροφορίες για τα Θεατρικά Εργαστήρια στην ιστοσελίδα του ΚΘΒΕ.

 

Ξεσηκώνει τα Σάββατα μας το Ολυμπιακό Μουσείο

16f2.jpg

Από σήμερα Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020 το Ολυμπιακό Μουσείο υποδέχεται τους λιλιπούτειους φίλους του στα πιο διασκεδαστικά εργαστήρια της πόλης, με πολλές νότες ξεγνοιασιάς, δημιουργίας και πειραματισμού!

Η έναρξη του Β’ κύκλου των εργαστηρίων γίνεται με το νέο εργαστήριο ‘’Μικροί Εξερευνητές εν Δράσει’’ όπου «με βασική αρχή τη βιωματική μάθηση και τη χαρά της ανακάλυψης της γνώσης, τα παιδιά γνωρίζουν τον κόσμο της άθλησης, του πολιτισμού, της τεχνολογίας και της τέχνης. Ρομποτική, εικαστικά, κατασκευές, animation, μαγειρική, πειράματα, αθλήματα και άλλα πολλά εξάπτουν την φαντασία».

Εξάλλου στον χώρο του Μουσείου γίνεται και το εργαστήριο ‘’Μαγειρικής και Υγιεινής Διατροφής’’. Τι περιλαμβάνει; «Στην ειδικά διαμορφωμένη για παιδιά κουζίνα του Μουσείου μας κάθε συνάντηση μεταμορφώνεται σε ένα ταξίδι ανακάλυψης ευφάνταστων γεύσεων από μικρούς σεφ που πειραματίζονται, δημιουργώντας πρωτότυπες λιχουδιές και υιοθετώντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες».

-Το Εργαστήριο ‘’Μαγειρικής και Υγιεινής Διατροφής’ απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, και γίνεται κάθε Σάββατο 10:00-12:00.

-Το νέο εργαστήριο ‘’Μικροί Εξερευνητές εν Δράσει’ απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, και γίνεται κάθε Σάββατο 10:00-12:00.

Πληροφορίες καθημερινά 9.00-16.00 στο Τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, Τ 2310968531 ή/και [email protected].

 

«Παίζω, Μαθαίνω, Δημιουργώ… με τους γονείς μου»

mmst.jpg

Στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατίας 154, εντός ΔΕΘ-HELEXPO) φιλοξενείται ο κύκλος έξι συναντήσεων του μουσειοπαιδαγωγικού προγράμματος «Παίζω, Μαθαίνω, Δημιουργώ…με τους γονείς μου», για παιδιά 3-4 ετών και με την ενεργή συμμετοχή του γονέα.

Πρόκειται για νέο πρόγραμμα, εμπλουτισμένο με έργα της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης καθώς και με την χορογραφική εγκατάσταση/παιχνίδι του χορογράφου Αλέξη Τσιάμογλου με τίτλο "Possi(ball)ities", που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων της φετινής Μπιενάλε.

Στο πρόγραμμα μικροί και μεγάλοι «συνομιλούν» με τη σύγχρονη τέχνη, ψυχαγωγούνται και εξοικειώνονται με το χώρο του μουσείου, καθώς ανακαλύπτουν επιλεγμένα έργα τέχνης των συλλογών του Momus και των περιοδικών εκθέσεων μέσα από επινοημένες ιστορίες, κινητικά παιχνίδια, κουκλοθέατρο και εικαστική έκφραση.

Οι βιωματικές δράσεις ανανεώνονται σε κάθε συνάντηση, σύμφωνα με σύγχρονες μουσειοπαιδαγωγικές μεθόδους, ενώ συχνά υλοποιούνται σε συνεργασία με καλεσμένους καλλιτέχνες προερχόμενους από διαφορετικά πεδία καλλιτεχνικής έκφρασης (θέατρο, κίνηση/χορό, εικαστικά). Κάθε συνάντηση ολοκληρώνεται στο με το εικαστικό εργαστήρι: τα παιδιά  πειραματίζονται με υλικά και τεχνικές και δημιουργούν ατομικά και ομαδικά, σε συνεργασία με τους  γονείς τους, ενώ ο ενήλικας ενθαρρύνοντας το παιδί να εκφράσει τις σκέψεις του ανακαλύπτει με τη σειρά του νέους τρόπους «συνομιλίας» μαζί του.

Ημέρα, ώρα & διάρκεια συνάντησης: Πέμπτη,18:00-19:00+, Ημερομηνίες: 16 & 23 Ιανουαρίου & 6, 13, 20 & 27 Φεβρουαρίου 2020, Ομάδα κοινού: παιδιά 3-4 ετών με την ενεργό συμμετοχή του γονέα. Κόστος συμμετοχής: 60€.

Δηλώσεις συμμετοχής: Τ: 2310 240002.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση:

-Βίλλυ Πολυζούλη, Μουσειολόγος- Μουσειοπαιδαγωγός, MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

-Αλέξης Τσιάμογλου, Χορογράφος-Performer, Δέσποινα Τσιπτσέ, Μουσειολόγος,  Ιωάννα Σιδηροπούλου, Ηθοποιός.

 

Νέος κύκλος εικαστικών εργαστηρίων στο Τελλόγλειο

 

Νέο κύκλο εικαστικών εργαστηρίων ετοιμάζει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ..

tellogleio_idryma_2.jpg

Τα εργαστήρια διαμορφώνονται σε τρεις ηλικιακές ομάδες (4-6 ετών, 7-9 ετών και 10-14 ετών). Στόχος και για αυτό το εξάμηνο είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την ιστορία της τέχνης και με την εικαστική παραγωγή, μαθαίνοντας να χειρίζονται διαφορετικά υλικά, μέσα και τεχνικές, έχοντας ένα κοινό θεματικό κορμό που εμπνέεται από ορόσημα της ιστορίας της τέχνης, σημαντικά έργα και θαυμαστούς δημιουργούς. Τα παιδιά αντλούν από μια αστείρευτη πηγή γνώσεων και φαντασίας και χτίζουν τις δικές τους εικαστικές εμπειρίες μέσα στον μουσειακό χώρο, έχοντας ως πηγή έμπνευσης τις εκθέσεις που φιλοξενούνται στο μουσείο.

Ο νέος κύκλος των εργαστηρίων ξεκινάει το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020 και ολοκληρώνεται στις αρχές Ιουνίου. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα παιδικά εργαστήρια τελειώνει στις 11 Φεβρουαρίου 2020.

 

*Εικαστικό εργαστήριο για παιδιά 4-6

Μέρα & ώρα: Σάββατο 10:00-12.00 και Κυριακή 10:00-12:00

Κόστος Συμμετοχής: 90€

 

*Εικαστικό εργαστήριο για παιδιά 7-9

Μέρα & ώρα: Σάββατο 10:00-12.00 και Κυριακή 10:00-12:00

Κόστος Συμμετοχής: 90€

 

*Εικαστικό εργαστήριο για παιδιά 10-14

Μέρα & ώρα: Σάββατο 11:00-13.00 και Κυριακή 11:00-13:00

Κόστος Συμμετοχής: 90€

 

Ισχύει έκπτωση 10% για: ανέργους, αδέρφια, εργαζόμενους του Α.Π.Θ., όσους επιλέξουν να εγγραφούν σε δύο διαφορετικά εργαστήρια του ίδιου κύκλου, καθώς και σε όσους έρθουν με φίλο/η τους στο ίδιο εργαστήριο, του ίδιου κύκλου.

Πληροφορίες, εγγραφές & κρατήσεις θέσεων: 2310-991614 & [email protected] τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-14.00 αλλά και στην υποδοχή του Ιδρύματος 2310-247111 & [email protected].

*Ο ελάχιστος αριθμός παιδιών ανά εργαστήριο ορίζεται στα 10.

 

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αποτροπιασμένοι από την επίθεση στον πρώην πρόεδρο Τραμπ
«Η πολιτική βία είναι απαράδεκτη στις δημοκρατικές κοινωνίες μας. Του ευχόμαστε πλήρη και γρήγορη ανάρρωση»
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αποτροπιασμένοι από την επίθεση στον πρώην πρόεδρο Τραμπ