Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η γαλλική παρουσία στη Θεσσαλονίκη στις σελίδες μιας έκδοσης

Με έμπνευση από την έκθεση «Souvenirs de Salonique» που έγινε στο Γαλλικό Ινστιτούτο της πόλης μας

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Πόσοι γνωρίζουν ότι η Γαλλία επέλεξε να ιδρύσει ένα από τα πρώτα της Προξενεία, το 1686 στη Θεσσαλονίκη; Ότι το 1906, η Λαϊκή Αποστολή επέλεξε τη Θεσσαλονίκη για να ιδρύσει το πρώτο της σχολείο στο εξωτερικό ("το Λυσέ"); Ότι η διδασκαλία των γαλλικών κυριάρχησε στο εκπαιδευτικό σύστημα της πόλης επί σχεδόν έναν αιώνα; Ότι η αρχική κατασκευή πολλών σύγχρονων υποδομών της περιοχής έγινε από τα γαλλικά στρατεύματα της Στρατιάς της Ανατολής κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο; Και πόσοι γνωρίζουν ότι μερικοί εμβληματικοί τόποι της πόλης, όπως η Πλατεία Αριστοτέλους, το Λιμάνι  και η σημερινή Νέα Παραλία, φέρουν την υπογραφή Γάλλων αρχιτεκτόνων; Απαντήσεις θα βρείτε στα κείμενα του καταλόγου «Souvenirs de Salonique, γαλλικές ιστορίες από το χθες στο σήμερα», από τους συγγραφείς: Βλάσης Βλασίδης, Ανδρέας Μπουρούτης, Bernard Cuomo, Anne-Marie Faraggi Rychner, Mathieu Jestin, Νίκος Καλογήρου, Ρένα Μόλχο, Πρόδρομος Νικηφορίδης και Βίλμα Χαστάογλου-Μαρτινίδη.

souvenirs1.jpg

«Πρόκειται για μια έκδοση που αποτελεί  προϊόν της ομώνυμης Έκθεσης που πραγματοποιήθηκε από τις 15 Μαρτίου έως τις 25 Απριλίου 2019 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η υπεύθυνη επικοινωνίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης κυρία Κατερίνα Σπυροπούλου με αφορμή την αποψινή παρουσίαση του δίγλωσσου καταλόγου που έχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βιβλιογραφία στις 19:00 στο βιβλιοπωλειο ΙΑΝΟΣ (Αριστοτέλους 7).

souv18_temp.jpg

Όπως συμπλήρωσε: «Η έκδοση προέκυψε από την αγάπη του ο Γενικού Πρόξενου της Γαλλίας και Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσ/νίκης Philippe Ray για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και από τις γαλλικές πτυχές που υπάρχουν στην πολυτάρχη ιστορία της πόλης. Ο κ. Πρόξενος είχε καθοριστικές συναντήσεις με πανεπιστημιακούς όπως η Αλέκα Γερολύμπου, ο Βλάσης Βλασίδης, ιστορικούς όπως η Ρενα Μόλχο και αρχιτέκτονες όπως οι Πρόδρομος Νικηφορίδης και Μπερνάρ Κουόμο. Τού εξιστορούσαν πολλές ιστορίες και θέλησε να τις μοιραστεί με τους πολίτες. Ήθελε να γίνουν γνωστές στο κοινό οι λεπτομέρειες της Γαλλικής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη».

souv1916c1_1.jpg

Ο κατάλογος παρουσιάζει τους στενούς δεσμούς μεταξύ της Γαλλίας και της πόλης κατά τους τελευταίους τέσσερις αιώνες και χωρίζεται σε έξι ενότητες: α) Γαλλική Κοινότητα και διπλωματία, β) Γαλλική εκπαίδευση, γ) Οικονομία και υποδομές (Λιμάνι), δ) Εβραϊκή Κοινότητα και Γαλλοφωνία, ε) Στρατιά της Ανατολής , Η πυρκαγιά του 1917 και Γάλλοι αρχιτέκτονες,  και στ) Η ίδρυση, η λειτουργία και η παρουσία του «Λυσέ».

souv1927f.jpg

Την επιμέλεια της έκθεσης και του κατάλογου ανέλαβε η αρχιτέκτονας-μουσειολόγος Ευαγγελία Μεσοχωρίτη.

Για την έκδοση θα μιλήσουν απόψε η ιστορικός Ρένα Μόλχο, ο Αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης και η Ομότιμη καθηγήτρια Τμήμα Αρχιτεκτόνων, ΑΠΘ Βίλμα Χαστάογλου – Μαρτινίδη. Θα προλογίσει ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσ/νίκης Philippe Ray.

souv1963mai19c.jpg

         

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Ευχαριστούμε το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση των φωτογραφιών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί