Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στη Θεσσαλονίκη παρουσίαση για το «Ταξιδεύοντας στην εποχή του ανθρώπου»

Το βιβλίο του Ζαχαρία Σκούρα θα παρουσιαστεί στην πόλη μας

Το βιβλίο του Ζαχαρία Σκούρα με τίτλο «Ταξιδεύοντας στην εποχή του ανθρώπου. Η ζωή στην Ανθρωπόκαινο» (εκδόσεις Γερμανός) θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 5/2/2020 και ώρα 19.00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 4, Θεσσαλονίκη).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο καθηγητής – Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ Θεόδωρος Δαρδαβέσης, ο αναπληρωτής καθηγητής, πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ κ. Άρης Στυλιανού, ο καθηγητής ΑΠΘ και συγγραφέας κ. Ζαχαρίας Σκούρας και ο εκδότης των εκδόσεων Γερμανός κ. Ανδρέας Γερμανός. Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή» και το ΑΠΕ-ΜΠΕ κ. Σταύρος Τζίμας.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο....

vivlio_skouras.jpg

«Η ζωή είναι ένα ταξίδι. Ένα ταξίδι που ξεκίνησε δισεκατομμύρια χρόνια πριν και συνεχίζεται. Συνεχίζεται στην εποχή του ανθρώπου, την Ανθρωπόκαινο Εποχή, όπως θέλει να την ονομάσει, θέτοντας τον εαυτό του πρωταγωνιστή των εξελίξεων στον πλανήτη και στη ζωή, θεωρώντας τον ως τον σπουδαιότερο γεωλογικό παράγοντα των τελευταίων Γεωλογικών Αιώνων.

Θα ταξιδέψουμε χρόνια πίσω, πιο μπροστά από τότε που πρωτοεμφανίσθηκε ο άνθρωπος στη Γη και μετά την εμφάνισή του και την κυριαρχία του. Θα αναλύσουμε αποτυπώματα και αντιλήψεις παλαιών και σύγχρονων πολιτισμών, έχοντας ως γνώμονα τις φιλοσοφικές, επιστημονικές, τεχνολογικές και πολιτικές αναζητήσεις καθώς και τον αντίκτυπό τους στην κοινωνία του τότε και του σήμερα. Ζητούμενο είναι να δώσουμε απαντήσεις σε μικρά ή μεγάλα ερωτήματα που αφορούν τη δυναμική του πλανήτη, τη ζωή και τα φαινόμενά της, όπως:

Πού και πώς αποτυπώνεται το πέρασμα του χρόνου στο Σύμπαν, στη Γη, στη Ζωή; Γιατί η ζωή είναι τόσο πολύπλοκη; Είναι τα πάντα δημιουργήματα ενός υπέρτατου Θεού, ή η τύχη “παίζει ζάρια”; Είμαστε δέσμιοι των γονιδίων και της κληρονομικότητας; Είναι ο καθένας μας μοναδικός; Ποιοί παράγοντες διαμορφώνουν την ιδιαιτερότητά μας; Τί είναι η “οριζόντια κληρονομικότητα”; Πού και πόσο διαφέρουμε από τον χιμπατζή; Μπορούμε να ξαναγίνουμε νέοι; Τί στιγματίζει ο “κοινωνικός δαρβινισμός”; Μπορεί να συνδυασθεί η Βίβλος με τους Γεωλογικούς Αιώνες και την Εξέλιξη της Ζωής; Τί ρόλο παίζει το περιβάλλον, στενό ή ευρύ, στη διαμόρφωση και την εκδήλωση της ζωής; Είναι οι φυσικοί πόροι ατελείωτοι; Τί είναι η κλιματική αλλαγή; Τί είναι ο Κόκκινος Κατάλογος; Μπορεί ο λύκος να γίνει συνεργάτης του ανθρώπου; Είναι ο άνθρωπος “γεωλογικός παράγοντας”; Τί είναι η “Ανθρωπόκαινος Εποχή”; Μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον μας; Είναι κάποια από τα ερωτήματα που περιμένουν απαντήσεις μέσα από τις σελίδες του βιβλίου”.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ